Fülzúgás kezelése hallókészülékkel

Magyarországon a fülzúgás 300.000 - 500.000 embert érint valamilyen formában és 50-60%-ban halláscsökkenés is kimutatható a fülzúgás mellett. Ahogy a kiváltó ok és a fülzúgás maga, úgy a kezelés is igen sokféle lehet, és igen sokféle kérdést vethet fel.

A fülzúgás vagy latin nevén tinnitus enyhítésére számos lehetőség mellett, célravezető lehet a „hangterápiás” kezelés, amely a kellemetlen tünetek elviseléséhez, illetve figyelmen kívül hagyásához segít hozzá. Minden páciens érzete eltérő, ezért egyéni kezelést kell kialakítani.

A Victofon Kft. által tervezett és fejlesztett hallókészülékben erre van lehetőség. A Főnix 8 és a Chello olyan hallókészülékek, amelyekben cégünk fejlesztő mérnökei olyan programokat alakítottak ki, amelyek a fülzúgást a zajok segítségével kezelik.

Fülzúgás jellegének megfelelően beállítható:

  • A fülzúgás hangmagasságának és hangerősségének mérése után a készülékben külön programokban beállítható a legmegfelelőbb széles, vagy keskeny sávú zaj, mely a fülzúgás hangterápiával való kezelését teszi lehetővé.
  • A hangterápiát a programok segítségével lehet változtatni, előzetes számítógépes beállítás után.
  • A hallássérült fülzúgása esetén a hallókészülék és a „tinnitus kezelő” program együttes működésére is lehetőség van.
  • Az igényeknek megfelelően a páciens által állítható a hallókészülék és a „tinnitus kezelő” hangereje.
  • A tinnitus kezelő program és a hallókészülék (amennyiben halláscsökkenés tapasztalható) közös működésével a páciens megtanulja a fülzúgásáról a figyelmét elterelni egy másik hangra, mely az előzetesen beállított „tinnitus kezelő” program segítségével.

A fülzúgás érzetének megszűnése a kezeléssel nem minden esetben azonos eredményű. A végeredmény függ a fülzúgás fennállásának idejétől, erősségétől, az egyén általános egészségi állapotától - keringés, vérnyomás, nyaki csigolya, gerinc betegségeitől. A megfelelően beállított és rendszeresen használt „tinnitus kezelő” segítségével az egyén megtanulja figyelme elterelését a fülzúgásáról.

Fontos, hogy fülzúgás kezelő program használata mellett a tinnitust okozó betegségeket is kezeljék. A kezelések együttes hatásával kedvező eredmény érhető el. A kezelés folytatásához, eredményességéhez mind a páciens, mind az audiológus részéről türelemre, kitartásra van szükség. Javasolt a szükséges és hatásosabb eredmény elérése érdekében lazító tréning (autogén tréning) megtanulása.

Fontos továbbá, hogy a hallókészüléket és a fülzúgás kezelő funkciót minden esetben a hallókészülék használati útmutatója, valamint kezelőorvosa tájékoztatása szerint használják.

A fülzúgásról még itt olvashat.