Hallókészülék kisokos

Jelentkezzen ingyenes hallásvizsgálatra     |      Hogyan zajlik a hallásvizsgálat?     |      Milyen hallókészüléket válasszak?     |      Hallókészülék típusok     |      Ékszer hallókészülék     |      3D LED technológia     |      Minőségi garancia     |      Hallókészülék szerviz     |      Hallókészülék kisokos     |      Hallókészülékkel gyermekkorban

Hallókészülék vásárlás előtt - főleg első készülék esetén - számos kérdés felmerülhet Önben az új hallókészülékkel kapcsolatban. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, ezért összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket:

 

1. Mennyi ideig tudom használni a hallókészülék elemet?

A hallókészülék elemek élettartama függ a hallókészülék típusától, a használt programoktól, a hangkörnyezettől és a napi használat időtartamától. Átlagban egy elemnek 5-12 napos az élettartama. További részleteket a hallókészülék elemek típusai és cseréje menüpontban találhat. A hallókészülék elemet tilos hűtőben tárolni.

 

2. Mit jelent a beszédjel feldolgozás?

A hallókészülék ezen funkciója segítséget nyújt a beszédértés megkönnyítésében.

 

3. Milyen gyakran érdemes tisztítani a hallókészülékemet?

A rendszeres tisztítás elengedhetetlen a hallókészülék megfelelő működéséhez, ezért ajánlott akár napi többszöri alkalommal is megtisztítani a hallókészüléket és tartozékait. A tisztítási lehetőségekről a karbantartás, szerviz menüpontban olvashat részletesebben.

 

4. Mire való a programváltó gomb?

Egyes hallókészülékek rendelkezhetnek programváltó gombbal, melynek segítségével különböző élethelyzetekhez beállított programok között váltogathat, hasonlóan a televízió távirányítójához. Például lehetősége van a programok között váltogatni attól függően, hogy utcai környezethez vagy televíziózáshoz használja hallókészülékét.

 

5. Milyen gyakran kell illesztéket cserélni?

A kényelmes és zavartalan viselet érdekében érdemes a hallókészülék illesztéket évente-, az illeszték csövet félévente lecserélni. A megfelelően végzett tisztítás jelentősen növelheti a készülék élettartamát.

 

6. Miért sípol a hallókészülékem?

A sípolás több okból kifolyólag is fennállhat: például leggyakoribb ok a hang visszaverődés a fülben felgyülemlett fülzsír következtében. A készülék továbbá sípolhat illeszkedési probléma esetén, mely tapasztalható rágás, beszéd vagy akár fejmozgatás közben. Okozhatja továbbá a készülék műszaki meghibásodása is. A hallókészülékhez kapott használati útmutató segítséget nyújthat Önnek a probléma kezelésében. Amennyiben a sípolás változatlanul fennáll, forduljon audiológus szakembereinkhez.

 

7. Mennyi garancia jár a hallókészülékre?

A garancia ideje változó lehet, mely rendeltetésszerű használat mellett, hallókészülék típustól függően 1, 2, vagy 3 év.

 

8. Mivel tisztítható a hallókészülék?

Fül mögötti- és a hallójárati készülék vízzel vagy alkohollal nem tisztítható, azonban fertőtlenítő kendővel áttörölhető. Érdemes az illesztéket is napi szinten megtiszítani, mivel a hallókészülék élettartama ezáltal jelentősen megnövelhető.

 

9. Vehetek-e más számára is hallókészüléket?

Minden hallókészülék egyénre szabottan, a viselő hallásgörbéje alapján készül. A hallókészülék kiválasztása során meghatározó a szakorvos javaslata, a fülforma, illetve az egyéni igények . A hallásvizsgálat elvégzéséhez minden esetben személyes részvétel szükséges.

 

10. Érdemes interneten keresztül hallókészüléket vásárolni?

Nem javasolt, mert a hallókészülék egyénre szabott, a hallásgörbe, fülforma és egyéni igények alapján, szakorvosi javaslatra készül.

 

11. Mire használható a távirányító?

Vezeték nélküli kapcsolat érhető el a hallókészülékkel, például mobiltelefonálásnál a telefon hangját közvetlenül a fülében hallja. Kérjük, a részletekről érdeklődjön hallásvizsgálóinkban.

 

12. Mi az a televízió adapter?

Segítségével egyenesen hallókészülékében hallja a televízió hangját.

 

13. Milyen kiegészítők érhetők el vezeték nélküli lehetőséggel?

Televízió és telefon adapter, melyek távirányítóval használhatók.

 

14. Milyen időközönként érdemes beállítani a hallókészüléket?

Beszédértésében vagy hallásában, ha  változást érez, kérjük keresse fel audiológusát.

 

15. Vízálló a hallókészülék, érheti víz?

A készülék nem vízálló, ezért kérjük vízben, szaunában vagy egyéb párás helyeken ne használja.

 

16. Benne hagyhatom a fülemben éjszakára a hallókészüléket?

Nem javasolt éjszaka is viselnie a készüléket, mert fennállhat a veszélye, hogy bepárásodik vagy megnyomhatja hallójáratát.

 

17. Hol gyártják a hallókészülékemet?

Saját gyártású készülékeinket Magyarországon gyártjuk és az ország 47 pontján forgalmazzuk.

 

18. Biztosítanak-e szervíz szolgáltatást hallókészülékemhez?

A készülék viselési ideje alatt teljeskörű szervizt garantálunk Önnek.

 

19. Miért javasolt kétoldali hallókészüléket vennem?

A hangokat két irányból halljuk, a hallópályák tulajdonságai alapján a beszédértés és a hallás kétoldali hallókészülékkel hozható egyensúlyba. Amennyiben a kéodlali hallás azonos, mindkét fülre javasolt a hallókészülék.

 

20. Kapható a hallókészülék TB támogatással?

Igen, a hallókészülék gyógyászati segédeszköznek minősül és TB támogatással (Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásával) vehető igénybe minden érvényes jogviszonnyal - tehát érvényes TB kártyával - rendelkező magyar állampolgár számára, akinek a fül-orr-gégész vagy audiológus szakorvos állapította meg a halláscsökkenés tényét. Ilyen esetben a hallókészülék fix áras, tehát minden hallásvizsgálóban azonos áron érhető el 70%-os TB támogatás mellett. Ebben az esetben az igénybevevő a hallókészülék árának 30%-át fizeti oldalanként, vagyis fülenként. 
Ilyen esetben a hallókészüléket vényre írják fel. A támogatást jelen hatályos jogszabály szerint 6 évenként lehet igénybe venni. Természetesen, ha Ön csak az egyik fülére kapott hallókészüléket, akkor a másik fülére kihordási időn belül lehet hallókészüléket vásárolni TB támogatással, amennyiben ez indokolt. TB támogatás nélkül is lehet szakember által javasolt hallókészüléket vásárolni, ebben az esetben ún. kihordási időn belül is, vagyis a 6 év lejárta előtt. Ilyenkor recept nélkül a termék teljes árát a vevő fizeti ki. Vannak nem finanszírozott hallókészülékek is, ebben az esetben nem vehető igénybe TB támogatás.

 

21. Milyen mértékű halláscsökkenés esetén vehető igénybe a TB támogatás?

A halláscsökkenésnek olyan mértékűnek kell lennie, amely indokolja, hogy a szakorvos a hallókészüléket vényre írja fel, kisfokú halláscsökkenéstől a súlyosfokú halláscsökkenésig az OEP által is meghatározott mértékűnek kell lennie.