Karbantartás, szerviz

4 tipp hallókészülék viselőknek hideg idő esetén: 

 1. A páralecsapódás ősszel és télen is lehet fokozott, mivel a hideg hőmérsékletről, zárt meleg helyre érkezve páracseppek képződhetnek készülékén, amelyek befolyásolhatják a hangzást, extrém esetben el is hallgathat a hallókészülék. Ezért ilyenkor is javasoljuk a különböző hallókészülék szárító, páramentesítő eszközök használatát.

 2. Szeles, hideg időben a programkapcsoló segítségével az utcai beállításra állíthatja készülékét. 

 3. Hideg időben gyakrabban – naponta többször is – ajánlott a hallókészülék törlőkendővel való tisztítása.

 4. Az elemeket a lakás szárazabb, de nem túl meleg helyén, fűtőtesttől távol tárolja. Az elemei élettartamának növeléséhez is használja a páramentesítő eszközöket. Az elemet vegye ki a hallókészülékből és így helyezze be mindkettőt az elektromos szárító készülékbe, vagy a páramentesítő dobozba. 

Amennyiben külső hideg hőmérsékletből zárt melegebb helyre megy, kérjük ügyeljen, hogy hallókészülékre pára ne csapódjon le. Ezt úgy előzheti meg, a még kevésbé meleg (előszoba, előtér) helyen óvatosan vegye ki füléből a készüléket és helyezze a dobozába pár percre. Melegebb helyiségbe csak ezután vigye a hallókészüléket és használja az elektromos készülékét, vagy a páraelszívó dobozt. Amennyiben patronos páramentesítő dobozt használ, érdemes friss patront behelyezni, mert egyébként nem hatékony a páramentesítés. 

Ügyeljünk a lakás párásabb helyiségeiben – fürdőszoba, konyha - való használatra is. Ebben az esetben még gyakrabban vegye igénybe a páraelszívó készüléket vagy dobozt.

A leghatékonyabb az elektromos páraelszívó, melybe naponta többször is behelyezheti készülékét, illetve éjszaka is száríthatja hallókészülékét. Ezzel az alkatrészek és az elem élettartamát is jelentősen növeli.

A hallókészülék, illetve tartozékainak rendszeresen végzett tisztítása elengedhetetlen a megfelelő működéshez. A meghibásodások jelentős része a tisztítás elhanyagolásából, vagy a helytelen tisztításból adódhat. Szerencsére a helyes tisztítás elsajátítása gyorsan megtanulható és nem csak a hallókészülék hosszabb működését segíti elő, de a bőrirritáció esélyét is csökkenti. Tisztítás során mindig ügyeljen rá, hogy ne érje folyadék a készüléket - például a mikrofont és a hangszórót, mert az könnyen a hallókészülék meghibásodásához vezethet. Amennyiben hallókészüléke fülillesztékkel, szellőzőfurattal rendelkezik, szenteljen külön figyelmet a tiszításuknak, mert az ezekbe kerülő fülváladék rontja a hallásélményt.

A hallókészülék szárítását naponta, általában éjszaka érdemes elvégezni szárító patron és tégely segítségével. A folyamat egyszerűen elvégezhető: vegye ki a hallókészülékből az elemet, a készüléket nyitott elemtartóval helyezze el a patron mellé a tégelyben, majd zárja le a tégelyt és hagyja benne egész éjszakára. Ezzel megelőzhető az elektromos alkatrészek nedvesség okozta károsodása.

Hallásvizsgálóinkban lehetőség van elektromos hallókészülék szárító vásárlására is, mellyel még egyszerűbben - akár néhány óra allatt - eltávolíthatja  a hallókészülékben rekedt párát meleg, száraz levegő segítségével.

       

Az alábbi tanácsok betartásával, Ön nagyban elősegítheti készüléke hosszú távon tartó működését. Amennyiben a hallókészülék helyes tisztításáról többet szeretne megtudni, olvassa el használati útmutatóinkat, érdeklődjön hallásközpontjainkban telefonon vagy személyesen.

 

Segítünk Önnek hallókészüléke tisztításában!

Amennyiben hallókészülékét Smartguard fülzsírvédő filterrel látták el, tekintse meg videónkat a tisztítás és csere elsajátításához.

 

Amennyiben hallókészülékét Finetone fülzsírvédő filterrel látták el, tekintse meg videónkat a tisztítás és csere elsajátításához.


Amennyiben hallókészülékét Nowax fülzsírvédő filterrel látták el, tekintse meg videónkat a tisztítás és csere elsajátításához.

 

Hallójárati hallókészülék esetén a mellékelt használati útmutatóban bejelölték Önnek, hogy készüléke T-Cap vagy O-Cap filterrel lett ellátva. Tekintse meg videónkat a csere elsajátításához.

 

 

 

Tanácsok fülbe helyezhető, hallójárati hallókészülékek esetén

A hallókészülék pontos beillesztése nélkülözhetetlen a kényelmes viselethez és a készülék előírásszerű működéséhez. Amennyiben a behelyezés után sípoló hangot hall, az a készülék gerjedését jelenti, melynek a következő okai lehetnek:

 • túl nagy a hangerő,
 • a készülék számítógépes beállítása szükséges,
 • a készülék vagy az illeszték nem pontosan illeszkedik az Ön fülébe,
 • fülzsír (cerumen) képződött a hallójáratban,
 • meghibásodott a készülék

Néhány esetben akkor is gerjed a készülék, ha tenyerét közel helyezi a füléhez. Ez a jelenség teljesen természetes és azonnal megszűnik, amint eltávolítja kezét a fülétől. A hallójárati típusú készülék behelyezésénél ne felejtse: a piros jelzés a jobb oldali, a kék jelzés a bal oldali készüléket jelöli!

 

10 tanács, melyet minden hallókészülék viselőnek érdemes tudnia:

 1. Óvja hallókészülékét a leeséstől, ütéstől és egyéb fizikai ártalmaktól.
 2. Naponta vegye ki az elemet hallókészülékéből, és tisztítsa meg egy puha ruhával az elemet, illetve a készüléket. Használja a finom kefét a nehezen hozzáférhető helyek tisztításához.
 3. Tartsa hallókészülékét biztonságos, gyermekek számára nem elérhető helyen.
 4. Ne adja kölcsön a hallókészülékét más személynek.
 5. Zuhanyozás, fürdés vagy szaunázás előtt mindig vegye ki hallókészülékét a füléből.
 6. Ügyeljen arra, hogy hallókészüléke ne érintkezzen borotválkozás utáni arcszesszel, testápolóval, illetve napolajjal. Hajlakk használata előtt vegye ki hallókészülékét a füléből.
 7. Ne tartsa a hallókészülékét hideg környezetben.
 8. Ne hagyja hallókészülékét különösen meleg környezetben: tűző napon, napon felforrósodott autóban, radiátor, illetve más hősugárzó berendezés közelében.
 9. Sugárkezelés, illetve elektromos kezelés előtt vegye ki hallókészülékét.
 10. Amennyiben a hallókészülék használata során bőrirritációt észlel, vagy bármilyen kellemetlen érzést tapasztal, kérjük, keresse fel az audiológiát vagy ügyfélszolgálatunkat.

 

Hallókészülék szakszerviz

Amennyiben hallókészüléke működésében rendellenességet tapasztal (halk, nem szól, sípol), vagy úgy érzi, hogy a készülék beállítása nem megfelelő, kérjük, forduljon a hallókészüléket kiadó hallásközponthoz vagy szakszervizünkhöz. A hallókészülékekre 1 vagy 2 év teljes körű garanciát vállalunk, készülék fajtától függően.
A Victofon Kft. a garanciaidőn túl is szervizszolgáltatással és szaktanácsadással áll ügyfelei rendelkezésére. A tanácsadás és a szerviztevékenység a Victofon és partnercégei által gyártott és forgalmazott készülékek mellett a csúcstechnológiát jelentő cochleáris implantátumokra is kiterjed.

Probléma esetén vegye fel szervizközpontunkkal a kapcsolatot az alábbi elérhetőségünkön:

1068 Budapest, Szondi u. 98/a (a Hősök terénél)
Ingyenesen hívható zöld számunk: 06 80 204 000
Szervizünk nyitvatartási ideje: hétfőtől - péntekig: 8:00 – 16:00