Mire figyeljünk hallókészülék választás előtt?

A halláscsökkenés jelentkezhet hirtelen vagy kialakulhat az évek során, fokozatosan. Bármelyik esetben vizsgáltassa meg hallását audiológus szakorvosával.

Az évek múlásával a hallásromlás fokozatosan alakuló hallásveszteséget az egyén ritkábban érzékeli, mint amint a környezete felfigyel rá. Fogadja el családtagjainak, ismerőseinek segítségét, mert a hallásromlást az esetek egy részében először a környezet érzékeli. Azonban, ha azt tapasztalja, hogy többször vissza kell kérdezni, zajos környezetben gyengébben hall és ért, a tévét, rádiót hangosabban hallgatja, feltétlenül vizsgáltassa meg hallását. Ingyenes hallásvizsgálatra itt jelentkezhet.

Abban az esetben, ha a hallásjavításra a hallókészülék a megfelelő megoldás, mielőtt hallókészüléket vásárol, mindenképpen kérje audiológus orvos és/vagy audiológus szakember véleményét, tanácsát. A két legfontosabb szempont a hallácsökkenés mértéke és a fül formája. A szakorvos és a szakasszisztens a készülék kiválasztásnál a páciens igényét, a hallásveszteség mértékét és a fül formáját is figyelembe veszi. Emellett még számos tényező befolyásolja, segíti az Ön számára legmegfelelőbb készülék kiválasztását. A hallásvizsgálati görbe, a beszéd audiogram és a fülről készült lenyomat alapján válasszon készüléket és fogadja el a szakemberek javaslatát.

A következő tényezőket célszerű figyelembe venni a hallókészülék kiválasztásánál:

- kézügyesség,

- jó látás,

- új dolgok iránti fogékonyság,

- beszédértés és felfogás,

- aktivitás, dolgozik, mennyit kommunikál napközben (esetleg a halláscsökkenése miatt nem kommunikált eddig),

- mentális körülmények,

- higiénés szempontok,

- családi körülmények (család segíti, vagy nem támogatja a megszokást).

 

Lényeges a kiválasztásnál, hogy Ön első hallókészülékét fogja viselni, vagy rendelkezik már tapasztalattal a hallókészülék használatában.

25-dB-es hallásromlásnál már ajánlható a készülék, de mindig Ön válasszon. Fontos, hogy Ön akarja a készüléket. Az audiológus orvos, asszisztens felvilágosítást ad, a hallásgörbe és a lenyomat formája ismeretében milyen típusú és formájú készülék, a legmegfelelőbb az Ön számára.

Központi zöldszámunkon munkanapokon audiológus is segít megválaszolni a felmerült kérdéseit: 06/80-204-000.