10 tény a hallókészülék viseléssel kapcsolatban

Miben segíthet a korszerű hallókészülék?

1. Amennyiben halláscsökkenése van – az életkor növekedésével, erre egyre többen számíthatunk – a hallókészülék tréningben tartja a hallószervet. A hang az inger a fül számára. Ezért Ön minél több hangot hall meg, könnyebbé válik a beszélgetés és kapcsolatteremtés, mely jelentős életminőség javuláshoz vezethet.

2. A hallókészülék jelentősen javítja a környezettel való kapcsolattartást. Hallókészülék segítségével Ön hamarabb meghallja a szavakat, beszédet. Nincs szükség fokozott figyelemre, ezért nem fárad el, jobban érti a mondanivalót.

3. Nem kell visszakérdezni, de arra figyeljen, hogy a beszélgető partner lehetőség szerint mindig Önnel szemben álljon.

4. A hallókészülék visszaadja az Ön által eddig nem, vagy halkan hallott hangokat. Minél hosszabb ideje tart a halláscsökkenése, annál hosszabb idő, míg a hallószerv megszokja az újra hallható hangokat. Az Ön részéről ehhez türelemre és kitartásra van szükség, melyhez az audiológus orvosok, asszisztensek minden segítséget megadnak.

5. A hallókészülék a környezet hangjait felismeri, így a számítógéppel jól beállított készülékkel Ön életszerűen hallja a környezetét. Minél többet viseli a készülékét, annál több tapasztalatot gyűjt, mely a tökéletesebb beállítást teszi lehetővé.

6. A hallókészülékek több beállítási lehetőséggel rendelkeznek (program), attól függően Ön milyen környezetben tartózkodik. A modern hallókészülékek akár 12, 24 csatornán állíthatók be, mely azt jelenti, hogy Ön szélesebb sávban, több hangszínben hallja a világ hangjait.

7. A közlekedésben, utcán különféle veszélyek érhetik. A hallókészülék ezekre a veszélyekre felhívja a figyelmét. Gondoljon arra, ha nem hallja meg időben a kanyarodó autó hangját, potenciális balesetveszélynek van kitéve.

8. Munkavállalásnál, munkavégzésnél fontos szempont, hogy jól hallja és értse a kollégáit. A munkája megtartásában és előmenetelében is lényeges, a jó hallás.

9. Halláscsökkenés esetén a hangoktól 5 – 10 év alatt elszokhat a fül, ezért kirekesztettnek érezheti magát a család, a társaság a közösségi programok során. Hallókészülék viseléssel ez az érzés jelentős mértékben oldható, megszüntethető.

10. A fejlett technikával rendelkező – vezeték nélkül – hallókészülékkel Ön gördülékenyebben tud telefonálni, zenét, televíziót hallgatni, nézni.