Implantátum gyermekeknek

A hallás az egyik legfontosabb érzékszerv, amely kapcsolatot teremt a külvilággal és elengedhetetlen a csecsemő, kisgyermek egészséges fejlődéséhez. A hallásprobléma időben történő felfedezése segít megtalálni gyermekének a legjobb megoldást. Ezért a csecsemők, valamint kisgyermekek számára fontos a halláscsökkenés korai felismerése és a rehabilitáció, majd az azt követő hallás-, és beszédfejlesztés. 

Az audiológus, fül-orr-gégész vagy hallásspecialista segít Önnek eldönteni, hogy gyermekének mely hallásjavító implantátum ajánlott, illetve alkalmas-e a beültetésre. A Victofon szakembereinek célja, hogy segítsenek a szülőknek megtalálni gyermekük számára a lehető legjobb megoldást.

 

Az alábbiakban tájékoztatást kaphat arról, melyik esetben ajánlott cochleáris-, középfül- vagy csontvezetéses implantátum beültetése gyermekének.

 

1. Cochleáris implantátum gyermekeknek

A szenzorineurális (idegi alapú siketség) hallásvesztés oka a fülcsigában elhelyezkedő érzékelő szőrsejtek hiánya, amely rendszerint végleges és kialakulhat akár sérülés miatt is. A cochleáris implantátum visszaadja a hallást nagy fokú, súlyos és teljes idegi alapú hallásvesztés esetén. Abban az esetben is ajánlott, amennyiben nincs teljes hallásvesztés, azonban a hagyományos hallókészülékek nem nyújtanak elegendő segítséget, így gyermeke hallás-, illetve beszédfejlődése megtorpan vagy megáll. Az implantátum képes helyettesíteni a hibás érzékelő szőrsejtek funkcióját. Áthidalja a belső fülcsiga nem működő részét és közvetlenül stimulálja a hallóideg végződéseit.

 

Gyermeke alkalmas cochleáris implantációra, ha:

► kétoldali vagy súlyos idegi típusú (szenzorineurális) halláskárosodása van

► hallókészülék csak kismértékben vagy egyáltalán nem segít

► környezete támogatja a sikeres tanulást, fejlesztést és rehabilitációt a hallásjavító implantátummal

► hozzáfér a megfelelő oktató és rehabilitációs programokhoz

► a műtétnek nincs ellenjavallata

 

Nem minden súlyos halláskárosodással élő gyermek alkalmas cochleáris implantációra, az alábbi esetekben nem a cochleáris implantátum az ajánlott megoldás:

 

► Amennyiben gyermeke számára kifejezetten előnyös lehet a hallókészülék és az elegendő hallásteljesítményt tud biztosítani.

► Amennyiben gyermeke halláskárosodásának oka nem a belső fülben van, úgy egy másik megoldás, például a középfül implantátum hatékonyabb lehet. 

► Ahhoz, hogy a cochleáris implantátum (CI) a lehető legtöbb előnnyel szolgáljon, a gyermek esetében fontos a család teljes körű támogatása és a rehabilitációs programokban való részvétel. 

 

2. Középfül implantátum gyermekeknek

Vibrant Soundbridge egy egyedülálló középfül implantátum rendszer, amely új lehetőségeket teremt azok számára, akiknek a hagyományos hallókészülék nem hozott javulást, vagy orvosi okok miatt nem tudták azokat használni. Ez gyakran előfordul középfül műtéteket követő tartós halláskárosodás esetén, vagy ha a hallókészülék viselése krónikus hallójárat-gyulladás (otitis externa) miatt nem lehetséges. A Vibrant Soundbridge hatékony megoldást jelenthet enyhe, közepesen súlyos és súlyos szenzorineurális (idegi típusú) halláskárosodás esetén, illetve vezetéses és kevert halláskárosodásban szenvedőknek. A hallókészülékkel ellentétben - amely kizárólag a hallójáratba érkező hangok szabályozott felerősítésére képes - a Vibrant Soundbridge a környezetből érkező ingereket mechanikai rezgésekké alakítja. Ez a mechanikai energia közvetlenül stimulálja a középfül hallócsontocskáit, ennek segítségével még a nagyon magas hangok is kivételesen jól érzékelhetők.

 

Amennyiben gyermekénél a hallásvesztést már megállapították igen nehéz a döntés, hogy mi lehet a megfelelő segítség számára. Annak érdekében, hogy támogassuk Önt ebben a helyzetben, néhány fontos információt kívánunk megosztani Önnel a Vibrant Soundbridge középfül implantátum rendszer előnyeiről.

 

A Vibrant Soundbridge előnyei:

► Természetes hangzás – a középfül implantátumot használók arról számolnak be, hogy a hangminőség természetes az eltérő hallási helyzetekben - különösen zajos környezetben. Gyermekeknél igen fontos a beszédértés a zajos környezetben is pl. játszótéren, iskolában, ami lényeges tényező a tanuláshoz és képességeik fejlődéséhez.

► Mély és magas hangok továbbítása – egyaránt továbbítja a mély és magas frekvenciájú hangokat, ami különösen fontos beszéd- és szövegértésnél, illetve zenehallgatásnál.

► Hallás megőrzése –  a középfül implantátum biztosítja a meglévő hallás megőrzését azáltal, hogy a meglévő középfül szerkezetet sértetlenül hagyja.

► Kikerüli a külső és középfület vezetéses hallásvesztéskor, így hallójárat elzáródás, allergia, hallócsontocskák hiánya, sérülése vagy állandó középfül gyulladás esetén is nagyon jó minőséget biztosít.

► Egyszerű kezelés – a külső beszédprocesszor kis méretű, könnyen kezelhető és kényelmesen viselhető a fejen, a haj alatt, ami ideális a gyermekeknek. A hallójárat szabadon marad, így a fül szellőzése is biztosított. 

► Modern technológia – a beszédprocesszor a legújabb fejlesztés, egyszerű a beállítása és a program-, hangerő változtatás.

► Esztétikus kivitel – a külső beszédprocesszorhoz biztosított színes és cserélhető fedlapok által minden gyermek megtalálja a neki megfelelő színt.

 
3. Csontvezetéses implantátum gyermekeknek

Minden gyermeknek mások, egyediek az igényei, amikor a megfelelő hallókészülék kiválasztásáról van szó. A Bonebridge egy aktív csontvezetéses implantátum, amely gyermekeknél már 5 éves kortól alkalmazható.  Az első aktív csontvezetéses implantátum a világon, amelynek a belső egysége teljesen beültethető a fül mögötti csontba, így nem lép fel semmilyen bőr irritáció, és a műtét utáni fertőzés veszélye igen kis mértékű. A Bonebridge megoldás azoknak a gyermekeknek, akiknek vezetéses, illetve kevert típusú halláscsökkenése vagy teljes siketsége van, az egyik fülön (egyoldali idegi hallásvesztés).  Amennyiben gyermekénél a hallásvesztést már megállapították igen nehéz a döntés, hogy mi lehet a megfelelő segítség számára. Annak érdekében, hogy támogassuk Önt ebben a helyzetben, néhány fontos információt kívánunk megosztani Önnel a Bonebridge csontvezetéses implantátum rendszer előnyeiről.


A Bonebridge előnyei:

► Ép bőr – a beültethető implant egység teljes egészében a bőr alatt helyezkedik el, ez szinte teljes egészében lecsökkenti a bőr problémákkal kapcsolatos komplikációkat. Kiküszöböli a későbbi orvosi kezeléseket - igen kis mértékben alakulhat ki bőr probléma.

► Minimális sebészeti beavatkozás –  a műtét során a koponyacsontba helyezik el a beültethető implant egységet, amely felett teljesen bezárják a bőr felületét. Ennek következtében nincs szükség további sebészeti beavatkozásra, mivel a Bonebridge minden cserélhető egysége a külső beszédprocesszorban található.

 Modern technológia  - az implantátum úgy lett kifejlesztve, hogy a stimulációs egység közvetlenül a csontban helyezkedjen el. A kis méretű és vékony beszédprocesszor egység komfortosan hordható, a haj alatt a fejbőrön szinte észrevétlen, így ideális gyermeke számára.

► MRI vizsgálat lehetősége – a Bonebridge implantátum egysége 1,5 Tesla értékig MRI kondícionális, ami szükség esetén lehetővé teszi a későbbi MRI képalkotó vizsgálatokat.

► Természetes hangzás – a külső beszédprocesszor megkülönbözteti a beszédet a háttérzajtól, automatikusan csökkenti a háttérzajt a jobb beszédértés érdekében. Az alkalmazott technológiának köszönhetően folyamatos környezet figyelési funkcióval rendelkezik.

 Egyszerű kezelés – a külső beszédprocesszor kis méretű, könnyen kezelhető, és egyszerű a program-, hangerő változtatás.

► Esztétikus kivitel – az új Samba BB beszédprocesszorhoz biztosított színes és cserélhető fedlapok által minden gyermek megtalálja a neki megfelelő színt.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérjen részletesebb tájékoztatást implantációs megoldásainkról!

 

Implantációs kapcsolatfelvételi űrlap