Fülzúgás (tinnitus)

A fülzúgás olyan észlelt hallásélmény,  amelyet nem valódi, a környezetből érkező akusztikus hanginger hoz létre, hanem a fülzúgásban szenvedő személyen belül gerjesztődik.

Sok ember észlelt már élete során kisebb – nagyobb fülzúgást, mely egyénenként változó erősségű és megjelenésű lehet. 

A jelenség lehet csengés, búgás, berregés, morajlás, zúgás, sziszegés, kopogás, dobogás, sistergés, fütyülés, ciripelés, zümmögés. Általában szubjektív érzés, bizonyos esetekben azonban az orvos számára fonendoszkóppal is hallható. A szubjektív fülzúgás nem betegség, hanem tünet, melynek hátterében azonban többféle betegség állhat. Ezért azokban az esetekben amikor az életvitelt befolyásolja  fülzúgás, javasolt szakorvosi kivizsgálás. Éjjel felébred és a csendben hallja a fülzúgást, ráfigyel, nem tud aludni, pihenni, ez életvitelt befolyásoló helyzet.

A fülzúgás okai lehetnek:

Fülbetegségek, fülzsír, koponya, gerincsérülések, nyaki csigolya, gerinc betegségek, meszes csigolyák. Agyi, keringési zavarok: magas, alacsony vérnyomás, vérnyomás ingadozás, anyagcsere betegségek- cukorbetegség. Zajártalom, zajos környezet.

Hallást károsító gyógyszerek mellékhatása, élvezeti szerek, mozgásszervi, ízületi, porc elváltozások. Hormonális zavarok, fogászati panaszok. Stressz. 

A fülzúgás vagy másnéven tinnitus különböző jellemzők alapján osztályokba sorolható:

Időtartam alapján megkülönböztethető akut tinnitus, mely hirtelen jelenik meg és max. 3 hónapig áll fenn. Gyógyszeres kezeléssel megszűntethető. A subakut tinnitus fokozatos alakul ki, gyakran folyamatosan erősödik és általában 3 hónapot meghaladó ideig is fennállhat.

Észlelés alapján beszélhetünk objektív fülzúgásról, mely valamilyen működésbeli zavar (például az izomzat működésbeli zavar) következtében jelentkezhet olyan valódi zajforrásként, mely által keltett zajt akár külső személy is észlelheti. A szubjektív tinnitust kizárólag a beteg érzékeli, mások számára nem észlelhető.

Fülzúgás erőssége alapján két csoportról beszélhetünk: a kompenzált tinnitus esetében érzékelhető a fülzúgás, azonban a közérzetre nem gyakorol döntő hatást. Míg a nem kompenzált tinnitus hatással van az életvitelre is, a közérzet romlása érzékelhető, akár a munkaképességre is befolyással lehet.

Teendő a fülzúgás észlelésekor:

Az életvitelt nem befolyásoló, alkalmankénti enyhe, csendes körülmények között, pár másodpercig tartó fülzúgás esetén, mindig legyen halk zajforrás a közelében. Figyelmét próbálja elterelni a fülzúgásról. Abban az esetben, ha ez eredménnyel jár, nincs szakorvosi teendő.

Amennyiben állandósult, az életminőséget befolyásoló fülzúgást tapasztal forduljon fül – orr – gégész szakorvosához, audiológusához. Abban az esetben, ha fülzsír okozza a fülzúgását, eltávolításával a panasza megszűnik. További kivizsgálást az orvos javasolja, mellyel megállapítható a fülzúgás oka.

Bármilyen minőségű fülzúgás esetén a lazítás, a figyelem elterelése kedvező irányba befolyásolhatja a zúgást.

A „negatív” megélés esetén a fülzúgását súlyosabbnak érezheti.

Fülzúgásának, ha oki kezelése nem szükséges, lazítással, a már említett figyelemeltereléssel és az életvitelben elérhető egyensúly megteremtésével, stressz kezelés megtanulásával – autogén tréning – segítségével enyhíthetőek a panaszok.
Ha a fülzúgáshoz halláscsökkenés is társul, mindenképpen keresse fel fül – orr – gégész szakorvosát, audiológiai rendelést.
Hirtelen jelentkező fülzúgás, halláscsökkenés esetén, 24 órán belül forduljon szakorvoshoz.

A Victofon hallásközpontjaiban megoldást találhat fülzúgása enyhítésére, erről itt olvashat. Érdeklődjön díjmentes zöldszámunkon 06-80/204-000 és tegyen egy lépést a fülzúgás-mentes mindennapokért.

 

Jelentkezés ingyenes hallásvizsgálatra ITT!