Gyakran Ismételt Kérdések

Gyakran ismételt kérdések hallásával kapcsolatban

Fájdalmas valamelyik hallásvizsgálat?

A csendes kamrában végzett hallásvizsgálat és a hozzá kapcsolódó középfül vizsgálatok fájdalommentesek. A vizsgálatokat kellemes környezetben végzi az audiológus szakasszisztens vagy szakorvos.

 

Ki az audiológus?

Egészségügyi szakember, aki a fül betegségeinek ismeretében megítéli a hallásvizsgálatok elvégzésének lehetőségét, illetve azokat végrehajtja. Megtekinti a külső fület, hallójáratot és a dobhártyát és felismeri az ép viszonyoktól való eltérést, rögzíti a fülstátuszt és a hallásvizsgálatok eredményeit. Kommunikál a hallássérült beteggel és hozzátartozójával, felméri a páciens fizikai és pszichikai állapotát, szükségleteit, igényeit és mérlegeli a hallókészülék kiválasztást és illesztést befolyásoló tényezőket. Tájékoztatást ad a hallás rehabilitáció lehetőségeiről.

 

Mi az audiogram?

Az audiogram szó szerinti jelentése hallásküszöb görbe. A hallás állapotát különböző hangmagasságokban (Hz) és hangerősségeknél (dB), koordináta rendszerben ábrázoló diagram. Az audiogram Ön vagy gyermeke hallásának vizuális térképe. Egy jellemző audiogram a leghalkabb hangot mutatja, amely még hallható adott hangmagasságok (frekvenciák) esetén. A leghalkabb hang, amelyet az illető képes meghallani, az a hallásküszöb. Egy minta audiogram megtekintéséhez kattintson ide.

 

Melyik hallókészüléket válasszam?

A hallókészülék kiválasztása minden esetben audiológus szakember segítségével történik. A döntéshez a következő szempontokat veszik figyelembe:

  • a halláscsökkenés mértéke, fajtája és kórtörténete;
  • a fül állapota, jellegzetességei;
  • az Ön igényei, életmódja, hallási környezete;
  • az Ön kézügyessége, érzékszervi képességei és számos egyéb tényező.

 

Bárhol vehetek hallókészüléket?

A megfelelő hallókészüléket csak szakember segítségével, alapos kivizsgálás után szabad kiválasztani. A bolhapiacon kínált vagy postán rendelt készülékek csupán erősítők, melyek nem segítik a jobb hallást, sőt tovább ronthatják a hallásállapotot. Cégünknél mérnökeink kifejezetten a hazai igényeket és a magyar beszéd sajátosságait figyelembe véve alakítják ki és fejlesztik tovább a hallókészülékeket.

 

Kapható hallókészülék TB támogatással?

Igen, a hallókészülék gyógyászati segédeszköznek minősül, ezért igénybe vehető TB támogatással (Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásával) minden érvényes TB kártyával rendelkező magyar állampolgár számára, akinél fül-orr-gégész vagy audiológus szakorvos megállapította a halláscsökkenés tényét. Ilyen esetben a hallókészülék fix áras (minden hallásvizsgálóban azonos áron érhető el) 70%-os TB támogatás mellett, vagyis az igénybevevő a hallókészülék árának 30%-át fizeti oldalanként. Ekkor a hallókészüléket vényre írják fel, tehát a támogatást jelen hatályos jogszabály szerint 6 évenként lehet igénybe venni. Természetesen ha Ön csak az egyik fülére kapott hallókészüléket, akkor amennyiben indokolttá válik, a másik fülére is tud hallókészüléket vásárolni TB támogatással, kihordási időn belül.

Lehetőség van TB támogatás nélkül, szakember által javasolt hallókészüléket vásárolni, ebben az esetben a 6 év (kihordási idő) lejárta előtt is. Azonban ekkor a teljes árat a vevő fizeti ki. Vannak nem finanszírozott hallókészülékek is, ahol a TB támogatás nem vehető igénybe.

 

Milyen mértékű halláscsökkenés esetén vehető igénybe a TB támogatás?

A szakorvos a hallókészüléket indokolt esetben, vényre írja fel - a halláscsökkenés mértéke alapján a kisfokú halláscsökkenéstől egészen a súlyosfokú halláscsökkenésig elérhetőek hallókészülékek. Hallókészülék típusok 

 

Kipróbálhatom a kiválasztott hallókészüléket?

Igen, 15 napig hazaviheti és kötelezettség-mentesen kipróbálhatja a TB által támogatott hallókészülékeket. Ebben a bő 2 hétben Ön gyakorolhatja a készülék kezelését, valamint megnézheti, hogy a hallókészülék programjai közül melyek hasznosak leginkább például telefonálás, beszélgetés esetén, vagy éppen utcai zajban.

 

Használhatom más hallókészülékét?

Nem, és soha ne hagyja, hogy más használja az Ön hallókészülékét. A hallókészüléket minden esetben az adott személy hallásának megfelelően állították be, így más számára akár maradandó halláskárosodást is okozhat.

 

Mi a különbség a garancia és a kihordási idő között?

A hallókészülék típustól függően 1 vagy 2 év teljes körű garanciát vállal cégünk az általunk forgalmazott hallásjavító készülékekre. A kihordási idő pedig az az időtartam, amelyre OEP támogatás igényelhető hallókészülék vásárlásához a hatályos jogszabályok szerint. Ez jelenleg hallókészülékek esetén 6 év, azaz 6 évente kaphat támogatást új készülék vásárlásához.

 

Egy hallókészülék elem mennyi ideig elegendő?

A hallókészülék elemek élettartama függ a hallókészülék típusától, a használt programoktól, a hangkörnyezettől és a napi használat időtartalmától. Átlagban egy elemnek 5-12 napos az élettartama.

 

Mi a különbség a hallókészülék és a cochleáris implantátum között?

A legfőbb különbség, hogy amíg az implantátumot műtéti eljárással ültetik be a bőr alá, addig a hallókészülék bármikor eltávolítható, illetve visszailleszthető a fül mögé, avagy a hallójáratba. A másik fontos különbség, hogy a hallókészülék felerősíti a hangot egy olyan szintre, amelyet a hallássérült beteg már hall, a cochleáris implantátumok viszont megkerülik a fül károsodott részeit, és közvetlenül ingerlik a hallóideget.
A súlyos vagy nagyon súlyos halláskárosodásban szenvedő felnőttek a cochleáris implantátumok segítségével visszaszerezhetnek egy olyan érzékelő képességet, amely megbízhatóan használható kommunikációra és a hallók világában való részvételre. A cochleáris implantátumok segíthetnek hallás képessége nélkül született gyermekeknek, hogy a hallók világában nőjenek fel, és aktívan részt vegyenek benne. Ezen kívül a hallókészülékekkel ellentétben a cochlearis implantátumok használatának megtanulása egy olyan folyamat, amely szélesebb körű rehabilitációt igényel.

 

Túl fiatal a gyermekem ahhoz, hogy cochleáris implantátumot kapjon?

Vizsgálatok igazolják, hogy gyermekeknél a korán elvégzett implantáció külön előnyt jelent a beszédfejlődés és nyelvi fejlődés szempontjából. Ezeknél a kisgyermekeknél a kornak megfelelő beszédfejlődés és nyelvi fejlődés megfelelő hallási rehabilitáció hatására gyorsabban kialakul. Az, hogy a beültetést milyen életkorban végezzük el, függ a pácienstől, az orvos javaslatától és a helyi gyakorlattól. A beültetés már 1 éves kor előtt elvégezhető. További információért forduljon orvosához, a helyi cochleáris implantációs központhoz, vagy fül-orr-gégész szakorvoshoz.

 

70 éves elmúltam, nem vagyok túl idős egy cochleáris implantátumhoz?

Nincsenek életkori megszorítások arra vonatkozóan, hogy mikor kapjon valaki cochleáris implantátumot. Az „új fülek” használatának megtanulása egy folyamat. Minden jelöltnél és minden életkorban fontos, hogy hajlandó legyen részt venni egy rehabilitációs programban, hogy kifejlessze a hallási képességét.

 

Mennyi ideig tart egy implantációs műtét?

Egy átlagos implantációs műtét 1–3 órás. A páciensek általában már a következő nap felkelhetnek az ágyból. A kórházban töltött időszak egy és több nap között változhat, a helyi gyakorlattól függően.

 

Mennyire biztonságos a cochleáris implantátum műtét?

A cochleáris implantációs műtét kockázata hasonló más, fülön végzett sebészi beavatkozások kockázatához. A lehetséges kockázatokkal kapcsolatban javasoljuk, hogy a betegek forduljanak egészségügyi szakemberhez. A MED-EL cochleáris implantátumok kis mérete révén az implantátum minimálisan invazív (vágással járó) műtéttel ültethető be.

 

Képes lesz-e a gyermekem aktív életet élni és sportolni cochleáris implantátummal?

Igen, a cochleáris implantátumot viselő gyermekek is közel normális életet élhetnek néhány megszorítással. Bár a fül-orr-gégész a legalkalmasabb arra, hogy egyéni javaslatot tegyen, általában azt javasoljuk, hogy viseljen bukósisakot olyan helyzetekben, ahol ajánlott a bukósisak használata. Fontos, hogy védje az implantátum területét a fejet érő ütéstől. Vízi sport előtt, vagy ha műanyag pályán játszik olyan eszközzel, amely nagyfokú statikus elektromosságot hozhat létre, a külső készüléket le kell venni.

 

Miből készülnek a cochleáris implantátumok?

A PULSAR nagyon erős kerámiából, míg a SONATA tartós titánból készül. Mindkét anyag teljesen biokompatibilis, és ugyanazt az I100 elektronikát használja. Mivel a két implantátum csupán a burkolat anyagában és méretében különbözik, általában a sebész dönti el, melyik MED-EL implantátumot használja.

 

Elmehetek röntgen, CT vagy MR vizsgálatra, ha implantátumom van?

A MED-EL cochleáris implantátum viselői elmehetnek röntgen vagy CT vizsgálatra. 
A MED-EL cochleáris implantátumokkal a világon egyedülállóan 3 Tesla erősségű mágneses mezőben is jó minőségű képfelbontás érhető el, igazoltan nem rendelkeznek ismert kockázattal (a belső mágnes sebészi eltávolítása nélkül végezhető a vizsgálat). Az MR vizsgálattal kapcsolatos részletes körülményeket illetően további tanácsért lépjen kapcsolatba a cégünkkel.