Cikkek

Milyen ételek okozhatnak fülzúgást (tinnitust)?

Nem is gondolnánk, de számos élelmiszer, – és italfogyasztási szokás vezethet a tinnitus tünetének kialakulásához, például az alkohol és koffeinfogyasztás. Néhány étel kiválthatja vagy súlyosbíthatja is a tinnitust.

- Kávé: számos orvos javasolja, hogy tinnitus esetén hagyjunk fel a kávéfogyasztással. A túlzott tea és kávéfogyasztás mellékhatásokhoz vezethet, mint a fejfájás vagy hányinger. Ezek rosszabbíthatják a meglévő tinnitusos állapotot is.

- Só: a túlzott sófogyasztás tinnitust okozhat, mivel a só a vénák véráramlását gátolja, így növelve a vérnyomást. Az ez által okozott csökkent vérellátottság kihat a füleink, szemeink, agyunk működésére, közvetlenül az után, hogy sót fogyasztottunk.​

- Telített zsírsavak: a különböző sajtok, vörös húsok, kolbászfélék, a vaj, az állati eredetű zsírok, a kókusz, - és pálmaolaj, kekszek, leveles tészták, édességek mind tartalmaznak telített zsírsavakat. Ezek az élelmiszerek hozzájárulnak a koleszterin szint növekedéséhez és érszűkülethez vezethetnek. Az érszűkületről köztudott, hogy nagy százalékban közrejátszik a szívroham vagy stroke kialakulásában. Ám egy kevésbé ismert tüntetet is okozhat: fülzúgást az által eredményezhet, hogy a  keringés változásával egyúttal emelkedik a vérnyomás, ezáltal az erek szűkülnek, és ennek következtében léphet fel fülzúgás.

- Cukrok: ha diabéteszesként cukrot, csokit, cukorkát fogyasztunk, nagyban megnő a tinnitus kialakulásának esélye. A hallásra hatással van a glükóz szint emelkedése.

- Alkohol: növeli a tinnitus tüneteinek megjelenését. Néhány tinnitusos beteg arról számolt be, hogy alkoholfogyasztás után a fülzúgás tünetei felerősödtek. Az alkohol oly módon befolyásolja hallásunkat, hogy cukortartalma miatt dehidratációhoz vezet, ezáltal növelve a vérnyomást, ami még inkább rontja a meglévő fülzúgás tüneteit.

- Dohány: a dohányzás belső fül károsodásához vezethet, továbbá nagyobb eséllyel alakul ki a dohányzók körében tinnitus.

 

Akiknek a vérnyomásukkal, keringésükkel nincs gond és kevésbé van a stressz jelen az életükben, természetesen mértékkel fogyaszthatják ezeket az élelmiszereket.

 

 

Március 3-án ünnepeljük a hallás világnapját.

Egy ép halló számára elképzelhetetlen, hogy milyen az, amikor a fülzúgás miatt nem halljuk a zenét vagy a fülcsengés megakadályoz minket abban, hogy élvezzük kedvenc zenészünk szólóját.

A hallásproblémára egészen addig nem gondolunk, míg nem jelentkezik életünkben. Csak ekkor jutunk el a cselekvésig, hogy mentsük, ami még menthető hallásunkból, holott egy egyszerű és olcsó füldugó használatával is jelentősen megelőzhetnénk a későbbi bajokat.

Akik rendszeresen koncertekre, hangos helyekre járnak, könnyen tapasztalhatják, hogy utána cseng a fülük – mely tartós állapotot tinnitusnak nevezünk. Sokszor zenészek sincsenek tisztában a foglalkozásukból adódó veszélyekkel. Jó példa erre a Rock and Roll Hírességek Csarnokának impozáns listája, melyen a szereplők közel 60%-a szenved valamilyen halláskárosodásban.

Tehát ha eddig inkább egy ciki, takargatnivaló dolognak tekintette eddig a füldugót, az alábbi négy világhírű zenész tanácsára talán hallgatni fog, hogy használja.

 

Eric Clapton

A világ egyik legjobb gitárosát és zenészét nem kell bemutatni senkinek. Karrierjét azonban egy fekete folt mégis beárnyékolja: sajnos ő is tinnitusban szenved. Clapton elismerte, hogy az élő koncerteken és a hangos stúdiókban eltöltött évek nagyban hozzájárultak fülzúgása kialakulásához, sőt állapota rosszabbodásáért ő maga is felelős. A legendáról köztudott, hogy a stúdiómunkák alatt szerette a legmagasabbra feltekerni a hangerőt, mely szokásáról zenésztársai panaszkodására sem volt hajlandó lemondani. Fülzúgásáról így beszélt egy újságírónak: „Ezt én okoztam magamnak, felelőtlen voltam, azt hittem, hogy sérthetetlen vagyok. Habár az utóbbi években javult az állapotom, egy őrült voltam. Te vigyázz magadra, és mindig viselj füldugót!”

 Forrás: Rolling Stone

Chris Martin

A hétszeres Grammy-díjas brit Coldplay zenekar 2000-ben jelentette meg első albumát. Fülbemászó dallamaik és csodálatos dalszövegeik miatt nagyon hamar milliók kedvenceivé váltak. Énekesük, Chris Martin pedig igazi világsztár lett, aki azonban sajnos még egy dolog miatt kitűnik a zenekarból: elmondása szerint már 10 éve erős fülzúgással küzd. Az angol Daily Mail újságírójának kérdésére így válaszolt: „Hallásod védelme sajnos egy olyan dolog, amire egészen addig nem gondolsz, amíg probléma nincs vele. Tíz éve van tinnitusom, de mióta elkezdtem füldugót használni, azóta lekopogom, nem romlott az állapotom. Bárcsak gondolkodtam volna hamarabb. Ma már a zenekarom összes tagja használ füldugót, sőt fülmonitort is.” Chris Martin azonban nem csak zenésztársainak fülét óvja féltve, de saját gyerekeinek sem engedi meg soha, hogy füldugó nélkül hangos zenét hallgassanak.

 Forrás: The Sun

 

Sting

Igen, bármily meglepő, hosszú és sikeres karrierjét még az igen tudatos életet élő Sting sem úszta meg zaj okozta halláskárosodás nélkül. A világ egyik legelismertebb előadóművésze megannyi szervezet és alapítvány hangja és arca volt már, halláskárosodását pedig szintén igyekszik felhasználni arra, hogy segítsen másoknak. Lenny Kravitz, Rod Stewart, Peter Gabriel és sok más híresség mellett régóta a Hear the World nevű nonprofit szervezet nagykövete, illetve pár éve a New York-i Szem és Fül Ambulancia hallásvédő kampányaiban is gyakran feltűnik. „Remélem, hogy az Ambulancia támogatójaként képes vagyok felhívni az emberek figyelmét arra, hogy mennyire fontos védeni hallásuk épségét” – fogalmazott egy nemrég vele készült interjúban.

 Forrás: CTVnews

Paul Stanley

Paul Stanleyről, a legendás amerikai rockbanda, a Kiss alapító tagjáról kevesen tudják, hogy a microtia nevű fülfejlődési rendellenességgel született. A jobb fülére egyáltalán nem halló zenészt azonban mindez nem állította meg abban, hogy világhírű rocksztár váljon belőle. Rendellenessége megtanította, hogy még jobban vigyázzon arra, ami hallásából megmaradt, így egyike a legrégebb óta füldugót használó sztároknak. Stanley különös figyelmet fordít a fiatal tinédzserek megszólítására, szerinte ugyanis a hallás védelmével és a megelőzéssel már gyerekkorban el kell kezdeni foglalkozni. „Azt hiszem, hogy a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy ha egyszer elvesztették hallásukat, akkor az elveszett örökre, és annyi egyszerű módja lenne annak, hogy megelőzzék azt, hogy ez megtörténjen” – üzente a Daily News hasábjain.

 Forrás: Discogs

Forrás: 2016 MusicMedia cikk