A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A gyermekem kaphat implantátumot?

Cochleáris, középfül, csontvezetéses implantátum. Vizsgálatok segítségével kideríthető a jó megoldás gyermeke számára a halláscsökkenés típusának és életkorának megfelelően.

Az öt érzékszervünk közül kiemelkedő figyelmet szentelünk a látásunknak és a hallásunknak. Gyermekeinknél a beszédfejlődés érdekében érdemes minél hamarabb hallásvizsgálatot végezni, hogy egy esetlegesen fennálló problémát idejében ki lehessen deríteni és orvosolni lehessen azt.

A halláscsökkenés és a veleszületett hallásvesztés kizárása érdekében a szűrővizsgálatot, az úgynevezett objektív BERA készülékkel végzett hallásszűrést, minden újszülöttnél kötelező elvégezni. Hallásprobléma későbbi észlelése esetén is érdemes hallásgondozó szakemberhez fordulni. 

A vizsgálatok fájdalommentesek, az esetlegesen fennálló probléma azonnal kimutatható és a rehabilitáció azonnal elkezdhető.

Cochleáris implantátum

Az implantátumok megfelelő megoldást biztosítanak nemcsak a nagyfokú, súlyos hanem a mérsékelt hallásveszteség esetén. Használatával könnyebb a gyermek integrációja a vele egykorúak közé és a beszédfejlődés sem marad el.

A Cochleáris implantátum jó megoldás a prelingvális (anyanyelv elsajátítása előtti) és a posztlingvális (anyanyelv elsajátítása után) időszakban bekövetkező hallásvesztés esetén is.

A fiatal korban történő beültetés esetén a nyelvi fejlődés könnyebb, kortársaihoz hasonló ütemben történik, így a gyermek nem fog hátrányt szenvedni a későbbiekben. A cochleáris implantátum akár már pár hónapos kortól is alkalmazható. Magyaországon a cochleáris implantátum beültetést általában 1 éves kortól végzik el.

Középfül és csontvezetéses implantátum

 

A középfül, valamint a csontvezetéses implantátum a középfül és belsőfül elváltozása illetve betegsége esetén ajánlott. Leggyakrabban a hallócsontok, illetve a belsőfülben található szőrsejtek hiánya okozza a problémát. A Cochleáris implantátummal ellentétben ez a másik két implantátum típus csak 5 éves kortól alkalmazható a koponyacsontok végleges kialakulása után.

Kérjen bővebb tájékoztatást és forduljon szakemberhez!

Implantációs kapcsolatfelvételi űrlapKlinika kereső

Tudjon meg többet a hallásjavító implantátumokról:

Az implantátum beültetés folyamata

Mielőtt sor kerül az implantációs műtétre, érdemes érdeklődni hogyan zajlik az operáció. Rövid leírásunkból tájékozódhat az implantáció fontosabb lépéseiről és időtartamáról.

A korai implantáció előnyei

Minél hamarabb kerül beültetésre az implantátum, annál nagyobb az esély arra a gyermeknek, hogy kortársaival együtt tanulhasson, beszéde ugyanúgy fejlődhessen.

Hogy segítsünk implantátumot viselő gyermekünknek?

Az implantátum beültetése után kezdődik meg a rehabilitációs folyamat, amely során a gyermek megtanul hallani és beszélni. Az alábbiakban pár hasznos gondolat olvasható arról, hogyan támogathatjuk gyermekünket a folyamat közben.

Implantációs megoldások

Az implantációs eljárásnak köszönhetően már kisgyermekkortól orvosolható a hallásvesztés. Három különböző megoldás áll a páciensek rendelkezésére. Magyarországon öt helyen végeznek ilyen műtétet.

Állami támogatás

Az implantációs eljárást egészségbiztosítás által támogatott. Azok számára elérhető, akiknek más orvosi beavatkozás, műtét vagy hallókészülék már nem nyújt megoldást és az alapos orvosi kivizsgálás után az implantációs centrumban javasolják a beavatkozást.

Implantációs sikertörténetek

Nincs egyedül problémájával, ismerje meg mások történeteit, akik már éltek a hallásjavító implantátum lehetőségével.

Hírek, érdekességek a hallásjavító implantátumokról

Tájékozódjon a legfrissebb hírekről a hallókészülékekkel kapcsolatban. Ne maradjon le az újdonságokról és fontos tudnivalókról.