A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A hallás

Minden ami hallás

Egész életünk során fontos információkat szerzünk hallásunk segítségével. Hallás útján alakítjuk ki kapcsolatunkat a környezetünkkel, tájékozódunk a világban. A hallással sajátítjuk el a beszédet, mely nélkülözhetetlen a kapcsolatteremtéshez a mondanivalónk kifejezéséhez. A hallásunknak köszönhetően rengeteg információt fogadunk be környezetünkből.

A hallás jelentősége

Az öt érzékelés egyikeként a hallás is elengedhetetlen része a mindennapoknak, általa olyan világ részesei lehetünk, melynek hangjai gazdagítják életünket. Természetes, hogy halljuk a szél susogását vagy az unokák kacaját és hiányérzetünk támad, ha ezek a hangok elnémulnak. Egy idő után a halláskárosultak úgy élik meg, hogy környezetükben mindenki érthetetlenül, halkan beszél. Ahhoz, hogy megértsük a fül rendkívül összetett működését, fontos ismerni annak felépítését.

A fül felépítése

  1. Külső fül: a fülkagylóból és a külső hallójáratból áll, a dobhártya választja el a középfültől

  2. Középfül: a dobhártyából és az úgynevezett dobüregből áll, melyben a három hallócsont található: a kalapács, az üllő, és a kengyel

  3. Belső fül: két fő része a csiga és a félkörös ívjáratok, másnéven egyensúlyszerv

A hallás folyamata

A hallás, érzékelés, egy folyamat, melyben a fül számára az inger forrása: a hang.

Valamennyi hangzásbeli (akusztikus) jel, amely kívülről éri el a fület - legyen az egy autó motorzaja, vagy egy beszélgetőtárs hangja - rezgésével mozgásba hozza a levegőt, amely e hangjelzések szállítóeszköze. A fülkagyló a hallójárat felé tereli a hangokat, melyek megrezegtetik a dobhártyát. A hangok egy része a hallójárat faláról visszaverődik, ép dobhártya esetén a hangok nagyobb része a középfül felé irányul. A dobhártya rezgését a hallócsontocskák továbbítják a csigáig. A csigában találhatóak a rendkívül érzékeny szőrsejtek és innen az idegi ingerületek (impulzusok) a hallóidegeken keresztül érik el az agyat. A belső fülben található érzékeny szőrsejtek az itt keletkező ingert a hallóideg pályákon továbbítják az agykéreg felé, ahol a hallott beszéd értelmezése történik.

Amennyiben nem foglalkozunk fokozatosan romló hallásunkkal, a fülnek és az agynak kevés lesz az inger. Ezáltal a hallósejtjeink „ellustulnak” és ez visszafordíthatatlan állapotot idézhet elő.

Próbálja ki legmodernebb hallókészülékeinket 2 hétig ingyen!

 

Jöjjön be ingyenes hallásvizsgálatra és válassza ki szakembereinkkel az Önnek legmegfelelőbb hallókészüléket. Érdemes sietnie! Már csak néhány szabad hely maradt!

Amikor valaki rádöbben, mennyit romlott a hallása, gyakran megijed, és ennek hatására egyre kevesebb társasági életet él. A társas kapcsolatok és a kommunikáció hiánya elszigeteltséghez, hosszú távon pedig depresszióhoz vezethet.

Jelentkezzen most ingyenes hallásvizsgálatra!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Kérje audiológus szakembereink segítségét. Jelentkezzen néhány perc alatt ingyenes hallásvizsgálatra vagy keresse meg az Önhöz legközelebb eső audiológiánkat:

Hallávizsgálatra jelentkezés űrlaphallásvizsgáló kereső

Hallásvesztés

A hallás egyik legfontosabb érzékszervünk, nélkülözhetetlen, hogy megvédjük a káros hatásoktól. Ha már fennáll a hallásvesztés problémája fontos, hogy minél hamarabb szakembert keressen fel, aki egy állapotfelmérés után segítségére lehet.

Hallásvizsgálat

Ha úgy érezzük valamilyen probléma lépett fel hallásunkkal kapcsolatban érdemes hallásszűrésre menni, ahol több vizsgálatot is elvégeznek a szakemberek, hogy a legmegfelelőbb kezelést kapja az ügyfél.

Hallókészülék

Halláscsökkenés esetén a hallókészülékek biztosítják beszédértésünket, azt, hogy újra aktív részesei lehessünk a társaságnak. A legkülönbözőbb hallókészülékek közül válogathatunk, amelyeknek funkciói teljesen személyreszabhatók.

Hírek, érdekességek a hallásról

A hallás alapvető tevékenységek az ember életében. Számos lenyűgöző tény, adat és információ van az ember és állatvilág hallásáról, érzékszerveiről. Ezeket gyűjtöttük össze ebben a menüpontban.