A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A korai implantáció előnyei

Gyermeke számára korától függetlenül előnyös lehet egy cochlearis implantátum. Hallássérült gyermekeknél nagyobb siker érhető el a beszédfejlődésben, ha fiatal korban végzik el az implantációt, mielőtt megtanultak volna beszélni.

Mielőtt sor kerül az implantációs műtétre, érdemes érdeklődni hogyan zajlik az operáció. Rövid leírásunkból tájékozódhat az implantáció fontosabb lépéseiről és időtartamáról.

A hatékony kommunikáció egyik alapja a megfelelő hallás

A csecsemő kor meghatározó része a beszéd- és nyelvfejlődésnek, amely biztosítja környezetével a kapcsolatot. A kommunikációs képesség kialakulása az anyanyelv fejlődésébe ágyazottan indul meg és szorosan összefügg a szocializáció folyamatával. 

Az első életévben három területen jelentős a gyermek nyelvi fejlődése. Ez a hangadás, a beszédészlelés és az interakció. Ezt követően rohamosan indul be a beszédfejlődés. A gyermek eleinte csak a hallottak egy részét ismétli meg, legtöbbször a szavak első szótagját.

Ahhoz, hogy ez a folyamat le tudjon játszódni elengedhetetlen szerepe van a hallásnak. Amennyiben halláscsökkenés mutatkozik a gyermek beszédfejlődése elmarad, olvasási nehézségek lehetnek később és magatartási zavarok alakulhatnak ki.

Beültetésének leghatékonyabb időszaka

Az implantátumok beültetésének leghatékonyabb időszaka a prelinguális, tehát a beszédfejlődés előtti korszak. Ha ekkor megtörténik a gyermek hallásának javítása implantációval, úgy elkerülhetővé válik a szocializációból való kiesés és kortársaival egy ütemben fejlődhet a nyelvelsajátítás és beszédfejlődés területén.

Postlingvális korban, azaz a beszédfejlődés kialakulása után is létrejöhet halláscsökkenés, esetlegesen gyermekeknél csak ekkor kerül felszínre a probléma. Ennek mutatója lehet magatartásprobléma. A gyermeket ilyenkor könnyen figyelmetlennek titulálhatják, ám ennek a hátterében halláscsökkenés is állhat.

Ha a hallókészülékkel nem tapasztalható javulás, vagy ha a fül megbetegedése nem alkalmas hallókészülék viselésére ebben az időszakban is hatékony megoldást kínálhatnak az implantátumok. Az esetleges fejlődési elmaradások gyors szintbe hozhatók a kortársak tudásával, valamint megszokott környezetéhez visszatérhet a gyermek.

A középfül, illetve a csontvezetéses implantátumok behelyezése 5 éves kor után, a csontok kialakulása után ültethető be. A cochleáris implantációt már 1 éves kortól elvégzik Magyarországon a klinikai centrumokban.

Kérjen bővebb tájékoztatást és forduljon szakemberhez!

Implantációs kapcsolatfelvételi űrlapKlinika kereső

Tudjon meg többet a hallásjavító implantátumokról:

A gyermekem kaphat implantátumot?

Cochleáris, középfül, csontvezetéses implantátum. Vizsgálatok segítségével kideríthető a jó megoldás gyermeke számára a halláscsökkenés típusának és életkorának megfelelően.

Az implantátum beültetés folyamata

Mielőtt sor kerül az implantációs műtétre, érdemes érdeklődni hogyan zajlik az operáció. Rövid leírásunkból tájékozódhat az implantáció fontosabb lépéseiről és időtartamáról.

Hogy segítsünk implantátumot viselő gyermekünknek?

Az implantátum beültetése után kezdődik meg a rehabilitációs folyamat, amely során a gyermek megtanul hallani és beszélni. Az alábbiakban pár hasznos gondolat olvasható arról, hogyan támogathatjuk gyermekünket a folyamat közben.

Implantációs megoldások

Az implantációs eljárásnak köszönhetően már kisgyermekkortól orvosolható a hallásvesztés. Három különböző megoldás áll a páciensek rendelkezésére. Magyarországon öt helyen végeznek ilyen műtétet.

Állami támogatás

Az implantációs eljárást egészségbiztosítás által támogatott. Azok számára elérhető, akiknek más orvosi beavatkozás, műtét vagy hallókészülék már nem nyújt megoldást és az alapos orvosi kivizsgálás után az implantációs centrumban javasolják a beavatkozást.

Implantációs sikertörténetek

Nincs egyedül problémájával, ismerje meg mások történeteit, akik már éltek a hallásjavító implantátum lehetőségével.

Hírek, érdekességek a hallásjavító implantátumokról

Tájékozódjon a legfrissebb hírekről a hallókészülékekkel kapcsolatban. Ne maradjon le az újdonságokról és fontos tudnivalókról.