A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Az implantátum beültetés folyamata

Mielőtt sor kerül a hallásjavító implantátum beültetésére, érdemes érdeklődni hogyan zajlik az operáció. Rövid leírásunkból tájékozódhat az implantáció fontosabb lépéseiről és időtartamáról.

Ha a kötelező hallásszűrés következtében, vagy a szülők tapasztalata után végzett vizsgálatok alapján kiderül, hogy probléma áll fenn a gyermek hallásával, amely mérsékelt, súlyos vagy nagyfokú, akkor az implantációs eljárás nyújthat megoldást. Ennek a műtétnek köszönhetően a gyermek ugyanúgy integrálódhat a társadalomba, mint halló társai.

Országszerte öt intézmény végez ilyen implantációs műtétet:

  • Debrecen Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr Gégészet és Fej-Nyaksebészeti Klinika
  • Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika
  • Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika
  • Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika
  • Heim Pál Gyermekkórház Fül- Orr- Gégészeti Osztály: jelenleg a középfül és csontvezetéses implantátum beültetéseket végzik.

A cochleáris implantációs beavatkozás kb. 1-2 órát vesz igénybe, a műtétet altatásban hajtják végre. A fül mögött ejtenek egy bemetszést, majd kialakítják a belső implantátum helyét a bőr és a koponyacsont között.

Ennek behelyezése után vezetik be az elektródasort a belsőfülben található csigába. Ehhez a csigán fúrnak egy apró bemenetet vagy a kerekablakon vezetik be az elektródasort, amin a 24 db elektróda kontaktus helyezkedik el egészen a csigajárat elejétől a végéig.

A csontvezetéses implantátum beültetése általában 20-60 perc időt vesz igénybe, ilyenkor az aktív Bonebridge implantátum egységet helyezik a fül mögötti csontban.

A középfül implantátum beültetés általában 30-90 perc, ilyenkor a középfül implantátum transducer egységét rögzítik a hallócsontokhoz vagy a kerekablakhoz.

A műtétet követő 2-4 hétben, sebgyógyulás és varasodás gyorsaságától függően, illeszthető a külső egység, a beszédprocesszor. Ez a processzor minden gyermeknél egyedileg kerül beállításra, személyre szabottan. Az első időszakban több „finomhangolásra” lehet szükség, ilyenkor gyakrabban kell ellátogatni az audiológiára.

Az első időszakban gyermekek esetén, a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen a beszéd- és nyelvterapeuta látogatása, valamint a szülők aktív részvétele a beszédtanulásban.

Kérjen bővebb tájékoztatást és forduljon szakemberhez!

Implantációs kapcsolatfelvételi űrlapKlinika kereső

Hallássérült gyermek szülőjeként ezeket tudnia kell:

A gyermekem kaphat implantátumot?

Cochleáris, középfül, csontvezetéses implantátum. Vizsgálatok segítségével kideríthető a jó megoldás gyermeke számára a halláscsökkenés típusának és életkorának megfelelően.

A korai implantáció előnyei

Minél hamarabb kerül beültetésre az implantátum, annál nagyobb az esély arra a gyermeknek, hogy kortársaival együtt tanulhasson, beszéde ugyanúgy fejlődhessen.

Hogy segítsünk implantátumot viselő gyermekünknek?

Az implantátum beültetése után kezdődik meg a rehabilitációs folyamat, amely során a gyermek megtanul hallani és beszélni. Az alábbiakban pár hasznos gondolat olvasható arról, hogyan támogathatjuk gyermekünket a folyamat közben.

Implantációs megoldások

Az implantációs eljárásnak köszönhetően már kisgyermekkortól orvosolható a hallásvesztés. Három különböző megoldás áll a páciensek rendelkezésére. Magyarországon öt helyen végeznek ilyen műtétet.

Állami támogatás

Az implantációs eljárást egészségbiztosítás által támogatott. Azok számára elérhető, akiknek más orvosi beavatkozás, műtét vagy hallókészülék már nem nyújt megoldást és az alapos orvosi kivizsgálás után az implantációs centrumban javasolják a beavatkozást.

Implantációs sikertörténetek

Nincs egyedül problémájával, ismerje meg mások történeteit, akik már éltek a hallásjavító implantátum lehetőségével.

Hírek, érdekességek a hallásjavító implantátumokról

Tájékozódjon a legfrissebb hírekről a hallókészülékekkel kapcsolatban. Ne maradjon le az újdonságokról és fontos tudnivalókról.

Hallássérült gyermek szülőjeként ezeket tudnia kell: