A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Az implantátum beültetés folyamata

Mielőtt sor kerül a hallásjavító implantátum beültetésére, érdemes érdeklődni hogyan zajlik az operáció. Rövid leírásunkból tájékozódhat az implantáció fontosabb lépéseiről és időtartamáról.

Nagyfokú-súlyos halláskárosodás jelentkezése esetén érdemes azonnal szakemberhez fordulni. A megfelelő vizsgálatok elvégzése után, ha minden egyéb lehetőséget (gyógyszeres vagy egyéb kezelés, hallókészülék) kizárnak. Ebben az esetben már csak a hallásjavító implantátum nyújthat megoldást. Ennek a műtétnek köszönhetően a felnőtt hallássérült ugyanúgy része lehet a társadalomnak, és dolgozhat, mint halló társai.

Országszerte öt intézmény végez ilyen implantációs műtétet:

  • Debrecen Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr Gégészet és Fej-Nyaksebészeti Klinika
  • Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika
  • Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika
  • Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika
  • Heim Pál Gyermekkórház Fül- Orr- Gégészeti Osztály: jelenleg a középfül és csontvezetéses implantátum beültetéseket végzik.

Hallásjavító implantátum beültetés

cochleáris implantációs beavatkozás kb. 1-2 órát vesz igénybe, a műtétet altatásban hajtják végre. A fül mögött ejtenek egy bemetszést, majd kialakítják a belső implantátum helyét a bőr és a koponyacsont között.

Ennek behelyezése után vezetik be az elektródasort a belsőfülben található csigába. Ehhez a csigán fúrnak egy apró bemenetet vagy a kerekablakon vezetik be az elektródasort, amin a 24 db elektróda kontaktus helyezkedik el egészen a csigajárat elejétől a végéig.

csontvezetéses implantátum beültetése általában 20-60 perc időt vesz igénybe, ilyenkor az aktív Bonebridge implantátum egységet helyezik a fül mögötti csontban.

A középfül implantátum beültetés általában 30-90 perc, ilyenkor a középfül implantátum transducer egységét rögzítik a hallócsontokhoz vagy a kerekablakhoz.

A műtétet követő 2-4 hétben, sebgyógyulás és varasodás gyorsaságától függően, illeszthető a külső egység, a beszédprocesszor. Ez a processzor mindenkinél egyedileg kerül beállításra, személyre szabottan. Az első időszakban több „finomhangolásra” lehet szükség, ilyenkor gyakrabban kell ellátogatni az audiológiára.

Kérjen bővebb tájékoztatást és forduljon szakemberhez!

Implantációs kapcsolatfelvételi űrlapKlinika kereső

Felnőtt korban jelentkező súlyos halláskárosodás esetén ezeket tudnia kell:

Mikor kaphatok hallásjavító implantátumot?

Előfordulhat, hogy felnőttkorban hirtelen, nagymértékű hallásromlás alakul ki. Ennek számos oka lehet, amire nem is gondolnánk. Sokan úgy képzelik, hogy ha egész életükben hallottak, akkor csak az időskori hallásvesztés veszélyeztetheti őket.

Hogyan segítsünk hallásjavító implantátumot viselő hozzátartozónknak?

Hallásjavító implantátumra nem csak gyermekeknek lehet szüksége. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor több tíz éveket is leél épp hallással egy ember, ám előzmények nélkül bekövetkező hallásvesztés után nem nyújt elegendő megoldást a hallókészülék, vagy más műtéti eljárás, terápia, így implantátum beültetésére van szükség.

Tudjon meg többet a hallásjavító implantátumokról:

Implantációs megoldások

Az implantációs eljárásnak köszönhetően már kisgyermekkortól orvosolható a hallásvesztés. Három különböző megoldás áll a páciensek rendelkezésére. Magyarországon öt helyen végeznek ilyen műtétet.

Állami támogatás

Az implantációs eljárást egészségbiztosítás által támogatott. Azok számára elérhető, akiknek más orvosi beavatkozás, műtét vagy hallókészülék már nem nyújt megoldást és az alapos orvosi kivizsgálás után az implantációs centrumban javasolják a beavatkozást.

Implantációs sikertörténetek

Nincs egyedül problémájával, ismerje meg mások történeteit, akik már éltek a hallásjavító implantátum lehetőségével.

Hírek, érdekességek a hallásjavító implantátumokról

Tájékozódjon a legfrissebb hírekről a hallókészülékekkel kapcsolatban. Ne maradjon le az újdonságokról és fontos tudnivalókról.