A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Elemek típusai és cseréje

Minden hallókészülék cink-levegő elemmel működik, de más és más típusra van szükség a működéséhez, más az élettartamuk. Fontos megtanulni, hogyan kell cserélni ezeket az elemeket és mire kell odafigyelni használata közben.

A hallókészülékek egy életre társunkká válnak, de a működéséhez szükséges elemek nem örökéletűek! Ne felejtkezzünk meg időben beszerezni a hallókészülékekhez szükséges elemeket.

A hallókészülék elemeket csomagban, levelenként lehet vásárolni, amely 6 db minőségi elemet tartalmaz.

A hallókészülék elemek élettartama függ a hallókészülék típusától, a használt programoktól, a hangkörnyezettől és a napi használat időtartalmától. Átlagosan egy elemnek 5-12 nap az élettartama. Nagyobb erősítésű hallókészülékeknél az elemek élettartama rövidebb lehet.

Hogyan növelheti az elem élettartamát?

Amennyiben huzamosabb ideig nem használja a hallókészülékét, kérjük, hogy az elemet vegye ki az elemtartóból, és az elem oldalán lévő furatot az eredeti védőfóliával zárja le. Ezzel az elem élettartama jelentősen meghosszabbítható.

Az elem cseréje

Amikor a hallókészülék használata során az elem kezd lemerülni, az Ön hallókészülékére jellemző elemlemerülési hangot hall (dallam, csipogás stb.). Ez jelzi, hogy a hallókészülékben lévő elem hamarosan cserére szorul. Amennyiben az elem töltöttsége annyira alacsony, hogy már nem tudja működtetni a hallókészüléket, a hallókészülék kikapcsol. Vegye ki a használt elemet, majd az új elemről távolítsa el a színes védőfóliát. Egy-két perc elteltével helyezze a hallókészülékbe az új elemet, majd kapcsolja be. Kérjük, soha ne erőltesse az elemajtó becsukását. Amennyiben nehezen csukódik az elemajtó, fordítva helyezte be az elemet.

Ha nem biztos az aktuális használt elem hátralévő élettartamában, érdemes pót elemeket tartani a közelben, például táskájában.

Elem típusok

A Victofon hallásvizsgálóiban higanymentes elemet vásárolhat készülékébe, amely a közkedvelt Rayovac hallókészülék elem márkához tartozik. A Rayovac több mint 100 éves tapasztalattal, a világ legtöbbet eladott hallókészülék elem márkája, mely folyamatos innovációval a legjobb minőségű termékeket kínálja a vásárlóknak. 

A hagyományos cink-levegő hallókészülék elemekkel ellentétben a Victofon által forgalmazott Rayovac elemek teljesen higanymentesek, ezáltal nem károsítják a környezetet. A fejlesztéseknek köszönhetően az elemek magasabb feszültségi szinten is kiválóan működnek, az élettartam 24%-kal* nőtt.

Az alábbi elem méretek érhetőek el hallásközpontjainkban:

  • A 10-es számú elemeket kifejezetten a mélyhallójárati hallókészülékekbe méretezték, átlagosan 4-7 napos élettartammal bírnak.
  • A 312-es típus a kisebb hallójárati és a mini fülmögötti hallókészülék eleme, mely átlagosan 6-10 napos élettartammal bír.
  • A 13-as hallókészülék elem a nagyobb típusú hallójárati (concha) és fülmögötti hallókészülékekhez való elem. Átlagos élettartama 8-15 nap.
  • A fülmögötti típusokba illeszkedő Rayovac Proline 675-ös cink-levegő hallókészülék elemek átlagosan 7-10 napos élettartammal bírnak.
  • Cochleáris implantátumokhoz egy speciális 675-ös elem ajánlott. Egy beszédprocesszorhoz jellemzően 2 vagy 3 elem szükséges, típustól függően.

Kérjük, egyeztesse audiológusával vagy ügyfélszolgálatunkkal, hogy hallókészülékéhez milyen méretű elem szükséges. Az elemre vonatkozóan információt talál a hallókészülékhez kapott jótállási kiskönyvben.

VICTOFON TIPP:

Mérje a hallókészülék elemek töltöttségi szintjét a Victofon Hallásvizsgálókban kapható, kulcstartóra helyezhető hallókészülék elem ellenőrző segítségével, mely megállapítja, hogy az elem töltöttségi szintje elegendő-e hallókészüléke zavartalan működéséhez.

Vásárolja meg hallókészülék elemét online:

További tudnivalók hallókészülék viselőknek:

Hallókészülék karbantartás, szerviz

Csakúgy, mint a szemüveg, a hallókészülék is igényel egy minimális karbantartást. Fontos szem előtt tartani milyen gyakorisággal kell tisztítani készülékünket, mely esetekben kell ellátogatni a hallásvizsgáló szalonba és mikor szorul szervizelésre.

Hallókészülék tisztítás

A hallókészülék tisztítását naponta végezze el, mindig asztal fölött, jó fényviszonyok mellett. Minden esetben az audiológustól kapott tisztító eszközöket használja. Mielőtt elkezdi a hallókészüléke tisztítását javasolt kezet mosni.

Kiegészítők, tartozékok

A hallókészülékek tökéletes működéséhez szükség van bizonyos kiegészítőkre a megfelelő karbantartáshoz és használathoz. Ismerkedjen meg ezekkel az eszközökkel és szerezze be nálunk!