A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Fülzúgástól szenved? Mit tehet a fülzúgás ellen?

Zümmögés, fütyülés, kattogás a fülben… a zajt, amit hall, fülzúgásnak nevezik. A fülzúgás, más néven fülsípolás vagy fülcsengés, egy olyan jelenség, amely sok embert érint világszerte. A fülzúgásnak különböző formái és okai lehetnek, és gyakran kellemetlenséget okozhatnak a mindennapi életben. Azonban fontos, hogy a fülzúgásnak számos kezelési módja és megelőző intézkedése létezik.

Mi az a fülzúgás?

Fülzúgás, fülsípolás, fülcsengés - sokak számára ismerős és bosszantó probléma lehet. De mi is pontosan a fülzúgás, és mik lehetnek annak okai? 

Először is, vizsgáljuk meg, hogy mi is pontosan a fülzúgás. Sokféle megnevezése létezik, mint például fülcsengés vagy fülsípolás, de mindezek mögött ugyanaz a jelenség áll: egy olyan hang vagy zaj érzete a fülben, ami külső forrás nélkül jelenik meg. 

A fülzúgás (vagy tinnitus) egy orvosi kifejezés a fülben vagy a fejben hallható hang érzékelésére, amelyet nem egy külső hang okoz. A fülzúgás egy audiológiai és neurológiai állapot, amely lehet enyhe vagy súlyos, időszakos vagy tartós és ezek kombinációja.

Töltse el ingyenes útmutatónkat!

 
A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Tesztelje ingyenesen, hogyan befolyásolja az Ön életét a fülzúgás!

Válaszoljon hét egyszerű kérdésre, hogy megtudja, milyen hatással lehet Önre a fülzúgása.

Személy

14%

Nehezen tud koncentrálni a fülzúgás miatt?

Nincs egyedül: az emberek 16%-a jelezte,
hogy fülzúgása koncentrálási zavarokat okozhat.1

28%

A fülzúgás miatt éjszaka nem tud elaludni vagy csak nehezen?

Nincs egyedül: az emberek 18%-a jelezte, hogy fülzúgása
befolyásolja az éjszakai pihenését.2

42%

A fülzúgás zavarja társasági tevékenységeiben?

Nincs egyedül: 20 millió ember küzd krónikus fülzúgással3, és
sokan emiatt inkább kerülik a társaságot.

57%

A fülzúgása miatt nehezére esik olvasni?

Nincs egyedül: 12 millió ember számára a fülzúgás elég súlyos
ahhoz, hogy kihat a mindennapi életükre.4

71%

A fülzúgása szorongást okoz?

Nincs egyedül: az emberek 13%-a jelezte, hogy fülzúgása
szorongást okozhat.6

85%

Fokozódik a fülzúgása, ha stressz alatt áll?

Nincs egyedül: a fülzúgás közvetlen hatással lehet a gondolataira
és az érzelmeire, a hallására, az alvásra és a koncentráció
képességére.7

100%

Volt már hallásvizsgálaton?

Válaszok beküldése

Személyes adatok

Személy

Kérjük adja meg az adatait!

Személy

Kérjük, adja meg ismerőse adatait!

Ne adja fel! Fülzúgása kezelhető. Jöjjön el díjmentes konzultációnkra!

Fülzúgása kezelhető, így azt javasoljuk, hogy forduljon audiológus szakemberhez, akivel együttműködve megbeszélheti a lehetséges kezelési módokat.
 
Töltse ki fülzúgás tesztünket és - amennyiben indokolt - mi segítünk beütemezni egy INGYENES konzultációt az Önhöz legközelebb elérhető fülzúgás kezelésében jártas szakemberrel. A személyes konzultáció során felmérik fülzúgása minden egyes tényezőjét, és megvitatják a különböző lehetőségeket, hogy közösen megtalálják a megfelelő megoldást.

Éljen az ingyenes konzultáció lehetőségével!

A tinnitus teszt kitöltését követően kollégáink rövid időn belül felveszik Önnel a kapcsolatot időpont egyeztetés céljából. Jöjjön el és próbálja ki kockázatmentesen, hogy egy hallókészülék viselése hozzájárulhat-e ahhoz, hogy megszűnjenek a tinnitus okozta problémái.

Próbálja ki most ingyenesen, vásárlási kötelezettség nélkül!

A fülzúgásban szenvedők
akár 90%-ának lehet zaj okozta
halláscsökkenése.

Melyek a fülzúgás tünetei?

A fülzúgás tünetei egyénenként változóak. Általánosságban egy hosszan tartó zaj érzése, amelyet az illető a fülében „hall”.

A legtöbben a zajt „fülcsengésként” jellemzik, míg mások sziszegésnek, zümmögésnek, fütyülésnek, sípolásnak vagy csipogásnak írják le. Egyesek számára a fülzúgás ritka vagy átmeneti, és „elviselhető” – leginkább akkor észlelhető, ha a környezetük csendes (pl. éjszaka). Mások számára a zaj erős és állandó – lehetetlen figyelmen kívül hagyni, és ez jelentősen befolyásolja az életminőségüket.

Mi okozza a fülzúgást?

A tudósok és az egészségügyi szakemberek sem tudják pontosan meghatározni a fülzúgás fizikai okait. Ugyannakkor számos ok ismert, mely kiválthatja vagy súlyosbíthatja a tinnitust, többek között:

Hangos zajok és halláskárosodás – A zajnak való kitettség a fülzúgás egyik leggyakoribb oka. A hangos és tartósan fennálló zaj elpusztíthatja a nem regenerálódó apró szőrsejteket a belső fülben lévő csigában, amely maradandó fülzúgást és/vagy halláskárosodást okozhat.

A kor – Az életkor előrehaladtával ugyanezek a szőrsejtek fokozatosan elhalnak, ami fülzúgáshoz és/vagy halláskárosodáshoz vezethet.

Ototoxikus gyógyszerek – Egyes vényköteles gyógyszerek, például antibiotikumok, gyulladáscsökkentők és antidepresszánsok károsak a belső fülre és az összekötő idegrostokra.

Betegségek – Bizonyos betegségek, mint az otosclerosis és a Ménière-kór köztudottan fülzúgást okozhatnak.

Egészségi állapot – A fülzúgás olyan egészségügyi állapotok tünete is lehet, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a stressz vagy a fejsérülés.

Tinnitus technológia

A fülzúgás és a halláskárosodás gyakran kéz a kézben járnak. Sok fülzúgásban szenvedő embernél a tinnitus a halláskárosodás tüneteként alakul ki. Éppen ezért a hallókészülékek logikus helyet foglalnak el a fülzúgás technológia összekapcsolására.

Hogyan működik

A Magyar Tinnitus Egyesület szerint a fülzúgás kezelésére több ajánlott lehetőség is van. A fülzúgás programmal ellátott hallókészülékek bármilyen hangterápia hatékony részét képezhetik, mivel testreszabhatóak és nyugtató hangot alkalmaznak. Ezek a hangok csillapítják a fülzúgáshoz kapcsolódó bosszantó zajokat, és elterelik a hallókészüléket viselő figyelmét a zavaró hangokról.

Fülzúgás technológiánk nyugtató és testreszabható hangingert hoz létre, amelyet audiológusa az Ön tapasztalataira alapozva finomhangol azért, hogy enyhítse az irritáló hangokat. Ezzel segít elfedni a fülzúgást, így elviselhetőbbé teszi a mindennapokat.

Ha Ön vagy valamely ismerőse fülzúgásban szenved, olvassa el ingyenes útmutatónkat!

Töltse le vagy küldje el ismerősének!

Letöltöm Elküldöm ismerősnek

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a fülzúgás?

A fülzúgás (vagy tinnitus) egy orvosi kifejezés a fülben vagy a fejben hallható hang érzékelésére, amelyet nem egy külső hang okoz. A fülzúgás egy audiológiai és neurológiai állapot, amely lehet enyhe vagy súlyos, időszakos vagy tartós és ezek kombinációja.

 

Mi okozza leginkább a fülzúgást?

A tudósok és az egészségügyi szakemberek sem tudják pontosan meghatározni a fülzúgás fizikai okait. Ugyanakkor számos ok ismert, mely kiválthatja vagy súlyosbíthatja a tinnitust, többek között:

Hangos zajos és halláskárosodás – A zajnak való kitettség a fülzúgás egyik leggyakoribb oka. A hangos és tartós fennálló zaj elpusztíthatja a nem regenerálódó apró szőrsejteket a belső fülben lévő csigában, amely maradandó fülzúgást és/vagy halláskárosodást okozhat.

A kor – az életkor előrehaladtával ugyanezek a szőrsejtek fokozatosan elhalnak, ami fülzúgáshoz és/vagy halláskárosodáshoz vezethet.

Ototoxikus gyógyszerek – Egyes vényköteles gyógyszerek, például antibiotikumok, gyulladáscsökkentők és antidepresszánsok károsak a belső fülre és az összekötő idegrostokra.

Betegségek – Bizonyos betegségek, mint az otosclerosis és a Méniere-kőr köztudottan fülzúgást okozhatnak.

Egészségi állapot – A fülzúgás olyan egészségügyi állapotok tünete is lehet, mint a szív és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a stressz vagy a fejsérülés.

 

Milyen formái vannak a fülzúgás kezelésének?

A fülzúgás csupán egy tünet, így a kiváltó okot kell megtalálni a kezeléséhez, ami számtalan lehet. Éppen ezért a fülzúgás kezelésének sokféle módja van. Így például az akut fülzúgást már gyógyszerekkel is lehet kezelni. Emellett jellemzően a fülzúgás enyhíthető úgynevezett hangterápiával is. Ha pedig a fülzúgás mellett halláskárosodás is fellép, akkor érdemes a két problémát egyetlen eszközzel: hallókészülékkel kezelnie. Ma már a legtöbb hallókészülék rendelkezik tinnitus kezelő funkcióval, ami megkönnyebbülést hozhat a mindennapokban.

 

Van összefüggés a halláskárosodás és a fülzúgás között?

A fülzúgás önmagában nem betegség csak egy tünet, így halláskárosodást sem okoz. A tinnitus csupán egy tünet, ami azt jelenti, hogy valahol a hallórendszerben valami nincs rendben. Az esetek nagy részében a halláskárosodás kísérőjelensége, és zajártalom lehet a kiváltó oka a halláskárosodással járó fülzúgásnak. A kettő azonban nem mindig jár együtt. Lehetséges, hogy nincs mérhető halláscsökkenés, de attól még az egyén mindennapjait megnehezíti a tünet.

 

Segíthet a hallókészülék a fülzúgásomon?

Amennyiben a fülzúgás mellett halláskárosodást is megállapítottak Önnél, úgy mindenképp érdemes hallókészüléket viselni. Ezzel az eszközzel nemcsak a hallását kapja vissza, de végre enyhülhet a fülzúgása is. A készülékekbe beépített tinnitus kezelő funkció elfedi a nemkívánt hangokat, így újra élvezheti a életet.

 

Mit tegyek, ha fülzúgásom van?

A fülzúgás kezelésének első lépése, hogy egyeztessen időpontot az Önhöz legközelebbi hallásvizsgálóval. Gyors, ingyenes fülzúgás tesztünket is elvégezheti, hogy többet megtudjuk a fülzúgásról és a lehetséges enyhítési lehetőségekről, amelyeket megbeszélhet a személyes találkozó alkalmával.