A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallásjavító implantátum felnőtteknek

Előfordulhat felnőttkorban is hirtelen, nagymértékű hallásromlás. Ennek számos oka lehet. A hallókészülék azonban sokszor már nem elegendő, ekkor már csak a hallásjavító implantátum adhat megoldást.

HA KÉRDÉSE VAN HALLÁSJAVÍTÓ IMPLANTÁTUM KAPCSÁN A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY IDEJÉN, AZ ALÁBBI GOMBRA KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBB INFORMÁCIÓT:

KORONAVÍRUS INFORMÁCIÓK

A halláscsökkenésre való hajlam öröklődhet, de nem csak gyermekkorban léphet fel, hanem felnőtteknél is jelentkezhet. A hirtelen bekövetkező hallásvesztés, vagy a fokozatosan romló hallás egyaránt aggodalomra ad okot, ám szakemberek segítségével orvosolható a probléma és biztosított a legmegfelelőbb megoldás.

Három különböző típusú implantátummal lehet orvosolni a hallásveszteséget:

Cochleáris implantátum

A belső fülben található érzékelő szőrsejtek károsodása esetén alkalmazható. A szenzorineurális (idegi alapú siketség) hallásvesztés oka a belső fülben elhelyezkedő érzékelő szőrsejtek hiánya vagy sérülése, amely rendszerint végleges. A cochleáris implantátum belső egysége kikerüli a sérült részt a fülben és közvetlenül elektromosan stimulálja a hallóideg végződéseket. A cochleáris implantátum az egyetlen, ami képes helyettesíteni a hibás érzékelő szőrsejtek funkcióját. A cochleáris implantátum visszaadja a hallást nagy fokú, súlyos és teljes idegi alapú hallásvesztés esetén. Ilyen tipusú hallasvesztés esetén a hallókészülék csak minimális mértékben vagy egyáltalán nem javítja a hallást. Több éve fennálló hallásvesztés esetén is eredményesen alkalmazható. A Synchrony cochleáris implantátum az egyedüli, amely lehetővé teszi a 3 Tesla MRI vizsgálatot az implantátum mágnesének műtéti eltávolítása nélkül.

Középfül implantátum

Közvetlenül stimulálja a középfül szerkezetét, ezzel lehetővé téve a legjobb minőségű hallást. A középfül implantátum hatékony megoldást jelenthet enyhe, közepesen súlyos és súlyos szenzorineurális (idegi típusú) halláskárosodás esetén, illetve vezetéses és kevert halláskárosodásban szenvedőknek. Azok számára ajánlott, akiknek a hagyományos hallókészülék nem hozott javulást vagy orvosi okok miatt nem tudták azt használni. Ez gyakran előfordul középfül műtéteket követő tartós halláskárosodás esetén, vagy ha a hallókészülék viselése krónikus hallójárat-gyulladás (otitis externa) miatt nem lehetséges. A hallókészülékkel ellentétben - amely kizárólag a hallójáratba érkező hangok szabályozott felerősítésére képes - a Vibrant Soundbridge középfül implantátum a környezetből érkező ingereket mechanikai rezgésekké alakítja. Ez a mechanikai energia közvetlenül stimulálja a középfül struktúráit, és segítségével még a nagyon magas hangok is kivételesen jól érzékelhetők.

Csontvezetéses implantátum

A koponyacsont vibrációjával továbbítja a hangot a belsőfülbe. Az aktív csontvezetéses implantátum azoknak ajánlott, akiknek vezetéses, illetve kevert típusú halláscsökkenése vagy teljes siketsége van az egyik fülön (egyoldali idegi hallásvesztés). A Bonebridge aktív csontvezetéses implantátum belső egysége egyedülállü módon teljesen beültethető a fül mögötti csontba, így nem lép fel semmilyen bőr irritáció, és a műtét utáni fertőzés veszélye igen kis mértékű.

Fontos hangsúlyozni, hogy az implantációs megoldások azok számára elérhetőek, akiknek más orvosi beavatkozás, vagy hallókészülék már nem nyújt segítséget.

Kérjen bővebb tájékoztatást és forduljon szakemberhez!

Implantációs kapcsolatfelvételi űrlapKlinika kereső

Tudjon meg többet a hallásjavító implantátumokról:

Implantációs megoldások

Az implantációs eljárásnak köszönhetően már kisgyermekkortól orvosolható a hallásvesztés. Három különböző megoldás áll a páciensek rendelkezésére. Magyarországon öt helyen végeznek ilyen műtétet.

Gyakorlati tudnivalók

A felnőttkorban jelentkező hallásprobléma gyakran orvosolható hallókészülékkel. Ám vannak olyan esetek, amikor a hallásjavító implantátum jelent csak megoldást. Tudjon meg többet az eljárásról és az implantátumokkal kapcsolatos tudnivalókról.

Állami támogatás

Az implantációs eljárást egészségbiztosítás által támogatott. Azok számára elérhető, akiknek más orvosi beavatkozás, műtét vagy hallókészülék már nem nyújt megoldást és az alapos orvosi kivizsgálás után az implantációs centrumban javasolják a beavatkozást.

Implantációs sikertörténetek

Nincs egyedül problémájával, ismerje meg mások történeteit, akik már éltek a hallásjavító implantátum lehetőségével.

Kiegészítők, tartozékok

Ismerje meg hallásjavító implantátumokhoz kapható kiegészítő termékeinket.

Hírek, érdekességek a hallásjavító implantátumokról

Tájékozódjon a legfrissebb hírekről a hallókészülékekkel kapcsolatban. Ne maradjon le az újdonságokról és fontos tudnivalókról.