A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallásjavító implantátum gyerekkorban

A kisgyermek korban kialakuló halláscsökkenés javítására tökéletesen alkalmas az implantációs eljárás. Segítségével már a beszédfejlődés kialakulása előtt helyreállítható a gyermek hallása, így kortársaival együtt fejlődhet és tanulhat a hallássérült gyermek.

HA KÉRDÉSE VAN HALLÁSJAVÍTÓ IMPLANTÁTUM KAPCSÁN A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY IDEJÉN, AZ ALÁBBI GOMBRA KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBB INFORMÁCIÓT:

KORONAÍRUS INFORMÁCIÓK

Már születésünk előtt is képesek vagyunk hallani. Ebben az életszakaszban hallószervünk biztosítja az egyetlen kapcsolatunkat a külvilággal, később a szocializáció, a közösségbe való beilleszkedés nélkülözhetetlen eszköze. Ahhoz, hogy a gyermek helyesen tanuljon meg beszélni, elengedhetetlen az ép hallás. A halláscsökkenés nemcsak a beszédfejlődésben okoz elmaradást, hanem a testi, lelki és értelmi fejlődésben is. Éppen ezért nagyon fontos a hallászavarok minél korábbi felismerése.

A hallásvesztésnek két fő típusát ismerjük: a vezetéses-, és idegi típusú halláscsökkenést. Együttes előfordulásuk esetén kevert típusú halláscsökkenésről beszélünk.

A kisgyermekkori idegi típusú hallásvesztés a belső fülben található csiga szőrsejtjeinek különböző mértékű veleszületett vagy szerzett károsodása okozza. Magyarországon évente 400-500 gyermek születik ilyen típusú halláskárosodással. 1000 gyermekből 1-3 születik valamilyen kisebb-nagyobb fokú halláskárosodással, koraszülötteknél azonban már 100-ból 1-3 gyermeket érint ez a probléma. Cél, hogy a hallássérült gyermekek minél korábban, lehetőleg 3-6 hónapos korig eljussanak a megfelelő hallásgondozó szakemberhez, ahol első lépésként a hallókészülékkel való ellátásra kerül sor.

6 hónapos és 1 éves kor között kiderül mennyire reagál a gyermek a hangokra – ilyenkor a hallás még javulhat. Amennyiben a hallókészülék sem segít - a gyermeknek súlyos vagy teljes hallásvesztése van, akkor a cochleáris implantáció a leghatékonyabb megoldás. A legjobb eredményt az biztosítja, ha a hallás rehabilitációja 1-2 éves korban, de legkésőbb a gyermek 4-5 éves koráig megtörténik, hogy a gyermek fejlődését ne akadályozza hallásprobléma, és a közösségbe, társadalomba problémamentesen beilleszkedjen.

A gyermekkori vezetéses típusú hallásvesztés döntő többségének hátterében a középfül gyulladása áll. Ebben az esetben a hangvezető rendszer működése akadályozott. A betegségre a gyakori visszaesés és az elhúzódó gyógyulás egyaránt jellemző lehet. Hátterében a fülkürt működésének tartós vagy átmeneti zavara áll. A betegség felismerése nem mindig könnyű, mert a szülők a gyermek nagyothallását gyakran figyelmetlenségnek vélik. Az első két év a beszédtanulás szempontjából meghatározó időszak, tekintettel arra, hogy a középfül megbetegedése ebben az életkorban a leggyakoribb. A halláscsökkenésnek ez a típusa a legtöbb esetben gyógyítható, a terápia a rossz fülkürt működés helyreállítására irányul. Ám előfordulnak esetek, amikor sajnos nem orvosolható a probléma, ilyenkor középfül vagy csontvezetéses implantátum beültetésére kerülhet sor.

Fontos a halláscsökkenés korai felismerése és a megfelelő hallásjavtó eszközzel történő ellátás. A kisgyermek súlyos és nagyfokú hallásvesztése esetén az időben történt cochleáris implantáció hozzájárul a megfelelő beszéd és hallás fejlődéshez. Ennek köszönhetően zökkenőmentesen tanulhat kortársaival együtt.

Kérjen bővebb tájékoztatást és forduljon szakemberhez!

Implantációs kapcsolatfelvételi űrlapKlinika kereső

Implantációs megoldások

Az implantációs eljárásnak köszönhetően már kisgyermekkortól orvosolható a hallásvesztés. Három különböző megoldás áll a páciensek rendelkezésére. Magyarországon öt helyen végeznek ilyen műtétet.

Állami támogatás

Az implantációs eljárást egészségbiztosítás által támogatott. Azok számára elérhető, akiknek más orvosi beavatkozás, műtét vagy hallókészülék már nem nyújt megoldást és az alapos orvosi kivizsgálás után az implantációs centrumban javasolják a beavatkozást.

Szülőknek

Ha hallásprobléma diagnosztizálható a gyermeknél fontos tudni milyen megoldások állnak rendelkezésre. A MED-EL hallásjavító implantátumai minőségi termékek, ami egyedi igényekhez igazítható és biztosítják a gyermekek kortársaik közé beilleszkedését.

Kiegészítők, tartozékok

Ismerje meg hallásjavító implantátumokhoz kapható kiegészítő termékeinket.

Hírek, érdekességek a hallásjavító implantátumokról

Tájékozódjon a legfrissebb hírekről a hallókészülékekkel kapcsolatban. Ne maradjon le az újdonságokról és fontos tudnivalókról.