A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallásvesztés

A hallás egyik legfontosabb érzékelésünk, óvjuk a káros hatásoktól! Ha már fennáll a hallásvesztés fontos, hogy minél hamarabb szakembert keressen fel, aki egy állapotfelmérés után segítségére lehet.

Mi a halláscsökkenés?

A kutatások kimutatták, hogy a gyermekek 12 éves korukig hallanak a legjobban, utána a hallás nem változik 30-35 éves korig. Az életkor előrehaladtával, vagy betegség miatt hallásunk romolhat. Örökletes tulajdonságok is szerepet játszanak a hallási képességünk alakulásában. Továbbá befolyásolhatja életvitelünk, valamint az, hogy mekkora figyelmet fordítunk a hallásvédelemre, hallásgondozásra.

A halláskárosodás a külső fül, a középfül, a belső fül egy, vagy több részén lévő károsodás következménye.

Halláscsökkenésnél a belső fülben levő hallósejtek (szőrsejtek) károsodnak, nem tudják feldolgozni a hangokat. Társaságban beszélgetésnél, utcán, televízió nézésnél és az élet számos területén érezhető a hátránya a hallás romlásának. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a hang hallható, sőt sokszor túl hangos is lehet, mégsem érthető a beszéd. Ilyenkor az agyideg által a kisagyba továbbított hang felfogása, értelmezése sérült.

Hallásromlás esetén a nagymértékű figyelem következtében az agy elfárad, és a hallott szöveg felfogása gyengül, romlik.

Amennyiben nem foglalkozunk fokozatosan romló hallásunkkal, a fület és az agyat kevés inger éri, ezáltal a hallósejtjeink „ellustulnak” és ez visszafordíthatatlan állapotot idézhet elő.

Ezért elengedhetetlen fontosságú a rendszeres hallásszűrés. Olyan egészségi problémákat tárhatnak fel, amelynek a kezelése csökkentheti az agy működőképességének hanyatlását és a javítja az életminőséget.

Próbálja ki legmodernebb hallókészülékeinket 2 hétig ingyen!

 

Jöjjön be ingyenes hallásvizsgálatra és válassza ki szakembereinkkel az Önnek legmegfelelőbb hallókészüléket. Érdemes sietnie! Már csak néhány szabad hely maradt!

Amikor valaki rádöbben, mennyit romlott a hallása, gyakran megijed, és ennek hatására egyre kevesebb társasági életet él. A társas kapcsolatok és a kommunikáció hiánya elszigeteltséghez, hosszú távon pedig depresszióhoz vezethet.

Jelentkezzen most ingyenes hallásvizsgálatra

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A halláscsökkenés okai

A halláscsökkenés nem örökölhető, de a hajlam igen. Ilyen esetben a családban előforduló - általában fiatalabb életkorban jelentkező - hallásromlásra öröklődhet a hajlam.

A halláskárosodás fokozatosan is kialakulhat. Ebben az esetben a halláskárosodás egy olyan szintre jut el, amikor már panaszokat okoz. Ekkor mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni.

A hangos zene rossz akusztikájú teremben való hallgatása először fülzúgást és átmeneti hallásromlást okozhat, ez az akut zajártalom.

 • Amennyiben a zajhatás ismétlődik, fokozatosan elhalnak a hallósejtek és maradandó halláscsökkenés alakulhat ki.
 • A fiatal korban elszenvedett zajártalom később fejtheti ki hatását.
 • Minél idősebb korban hallgatunk hangos zenét annál hamarabb alakul ki a korral járó hallásromlás.
 • Okozhat azonnali halláscsökkenést az egy alkalommal eldördülő puska, vagy pisztoly lövése. Megfelelő zajvédő viselete mellett is kockázatos a rendszeres lövészet a hallásromlás kialakulásának szempontjából.

Amennyiben akut zajártalom, vagy hirtelen halláskárosodás alakul ki, 24 órán belül orvosi kezelés szükséges a belső fül vérkeringésének helyreállítása miatt.

Hirtelen hallásvesztés

A hirtelen jelentkező hallásromlás egyes esetekben meggyógyul és visszatér a hallás, más esetekben maradandó halláscsökkenés alakul ki.

A maradandó halláskárosodás több tényező befolyásolja:

 • milyen idejű és erősségű a zajhatás,
 • már volt gond a hallással, érte korábban már nagyobb zaj,
 • belgyógyászati betegségek, keringési zavarok,
 • koponyasérülés, baleset,
 • egyéni hajlam a halláscsökkenésre.

Hirtelen jelentkező hallásromlásként élheti meg az egyén a már meglevő halláscsökkenés erősödését.

A halláskárosodás keletkezésének helye szerint keletkezhet:

 • a hallójáratban
 • középfülben
 • belső fülben (cochleáris)
 • a belső fülön kívüli (retrocochleáris) agykérgi területen levő elváltozások okozhatnak hirtelen jelentkező hallásromlást.

A hirtelen halláscsökkenés okai, tünetei:

 • A hallójáratban pl: fülzsír, hallójárat gyulladás okozhat előzmény nélkül halláscsökkenést, mely kezeléssel gyógyítható. A fülzsír eltávolítását és a külső hallójárat gyulladás kezelését minden esetben fül-orr-gégész szakorvos végezze.
 • Középfülben a megfázás, bakteriális és vírusfertőzés, fülkürthurut is okozhat azonnal jelentkező tüneteket: teltség érzés, fájdalom. Előfordulhat, hogy a fokozatosan kialakuló hallásromlás rögtön elér egy olyan szintre, melyet az egyén úgy érez, hogy „tegnap még hallottam, ma már alig hallok”. Ehhez elég 15-20 dB-s hallásvesztés is, mely hirtelen alakul ki. Az otosclerosis (hallócsontok betegsége), fokozatosan alakul ki, de van olyan eset is, amikor minden átmenet nélkül érez a beteg hallásromlást. A szülés után is kialakulhat otosclerosis.
 • Középfülgyulladás tünetei: láz, hányás, fájdalom. Okai: megfázás, vírus vagy bakteriális fertőzés.
 • A belső fülben található hallósejtek károsodása okozhat azonnal jelentkező hallásromlást. A leggyakoribb ok az erős zajhatás vagy dörejártalom, petárda-robbanás, baleset, illetve vírusfertőzés.
 • A belső fül megbetegedése - Meniere betegség - járhat azonnali rohamokkal: szédülés, fülzúgás, hallásromlás. A rohamok ismétlődésével a hallás fokozatosan romlik. Ezeknek a tüneteknek az észlelése esetén is szükséges a fül-orr-gégészeti, audiológiai szakorvosi vizsgálat.

Kérje audiológus szakembereink segítségét. Jelentkezzen néhány perc alatt ingyenes hallásvizsgálatra vagy keresse meg az Önhöz legközelebb eső audiológiánkat:

Hallávizsgálatra jelentkezés űrlaphallásvizsgáló kereső

Nincs egyedül

Felmérések szerint a lakosság közel 10%-ának van kisebb vagy nagyobb mértékű halláscsökkenése. Tapasztalta már, hogy hallása már nem az igazi? De mégsem mer lépni vagy segítséget kérni? A problémával nincs egyedül, olvassa el mások tapasztalatait.

Kommunikáció hallássérültekkel

A halláscsökkenéssel élő emberek számára ugyanannyira fontos, hogy részesei lehessenek a közösségnek, ugyanúgy, mint halló társaik. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a hallássérült egyén környezetében élők (család, barátok, ismerősök) is részt vegyenek abban, hogy vissza tudjanak illeszkedni a társasági életbe.

Fülzúgás (tinnitus)

Kellemetlen fülzúgás, amely zavarja mindennapi életvitelét? Számos oka lehet a tinnitusnak, amit érdemes időben kideríteni hallásának megőrzése érdekében. Szakembereink segítenek megtalálni személyre szabott, egyéni megoldást.

Hallásvizsgálat

Ha úgy érezzük valamilyen probléma lépett fel hallásunkkal kapcsolatban érdemes hallásszűrésre menni, ahol több vizsgálatot is elvégeznek a szakemberek, hogy a legmegfelelőbb kezelést kapja az ügyfél.

Hírek, érdekességek a hallásról

A hallás alapvető tevékenységek az ember életében. Számos lenyűgöző tény, adat és információ van az ember és állatvilág hallásáról, érzékszerveiről. Ezeket gyűjtöttük össze ebben a menüpontban.