A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallásvizsgálat

Mi a hallásvizsgálat?

Hallásvizsgálat alatt a részletes hallás és beszédértés vizsgálatot értjük, melyet objektív hallásvizsgálatokkal is kiegészíthetünk. A vizsgálat erre a célra kialakított hangszigetelt csendes kamrában/fülkében történik. A csendes kamrában végzett hallásvizsgálat és a hozzá kapcsolódó középfül vizsgálatok fájdalommentesek. 

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

 Próbálja ki legmodernebb hallókészülékeinket 2 hétig ingyen!

 

Jöjjön be ingyenes hallásvizsgálatra és válassza ki szakembereinkkel az Önnek legmegfelelőbb hallókészüléket. Érdemes sietnie! Már csak néhány szabad hely maradt!

Amikor valaki rádöbben, mennyit romlott a hallása, gyakran megijed, és ennek hatására egyre kevesebb társasági életet él. A társas kapcsolatok és a kommunikáció hiánya elszigeteltséghez, hosszú távon pedig depresszióhoz vezethet.

Jelentkezzen most ingyenes hallásvizsgálatra!

Hallásvizsgálat és hallásszűrés

Az audiológiákon, hallásvizsgálókban, vagy fül-orr-gégészeten végzett hallásvizsgálatot megkülönböztetjük a szűrő hallásvizsgálattól, amely csak tájékoztató jellegű. Utóbbi után hallókészülék nem ajánlható, nem próbálható ki. Amennyiben a hallásszűrésen megállapítanak Önnél hallácsökkenést, mindenképpen érdemes egy teljes körű hallásvizsgálaton részt venni.

Ki végzi a hallásvizsgálatot?

A hallásvizsgálatokat az audiológus szakasszisztens és/vagy szakorvos végzi. Az audiológus egészségügyi szakember, aki a fül betegségeinek ismeretében megítéli a hallásvizsgálatok elvégzésének lehetőségét, illetve azokat végrehajtja. Megtekinti a külső fület, hallójáratot, a dobhártyát, felismeri az ép viszonyoktól való eltérést, rögzíti az un. fülstátuszt és a hallásvizsgálatok eredményeit. Tájékoztatást ad a hallás rehabilitáció lehetőségeiről.

A hallásvizsgálat menete

A hallásvizsgálat menete egyszerű, gyors és fájdalommentes.

A hallásvizsgálat egy állapotfelmérés után történik. Ennek során minden olyan tényezőre fényt derítünk, melyek jelenlegi hallásállapotára befolyással lehetnek – fül-orr-gégészeti betegségek, munkakörülmények stb. Ezt követően megvizsgáljuk a hallójárat állapotát, mivel a dobhártya sérülése vagy az esetleges váladék (fülzsír) akadályozhatja a vizsgálat menetét. Ilyen esetekben szakorvos beavatkozása javasolt a probléma kezelésére, illetve a fülzsír eltávolítására.

Ezt követi az úgynevezett hallásküszöb vizsgálat, melynek során klinikai audiométer segítségével különböző frekvenciájú hangokat hallanak az ügyfelek egy speciálisan kialakított, hangszigetelt siketkamrában. A halláscsökkenés mértékének pontos megállapításához a hangerőt folyamatosan emeljük, mindaddig, amíg az ügyfél meg nem hallja a hangot és kézfeltétellel, vagy egy nyomógomb segítségével jelzi számunkra azt. A két fül vizsgálata külön-külön történik.

A hallásvizsgálat eredményét audiogramon rögzíti az audiológus szakasszisztens. Ezen a hallás állapotát különböző hangmagasságokban (Hz) és hangerősségeknél (dB), koordináta rendszerben ábrázolja. Az audiogram a hallás vizuális térképe. Egy jellemző audiogram a leghalkabb hangot mutatja, amely még hallható adott hangmagasságok (frekvenciák) esetén. A leghalkabb hang, amelyet az illető képes meghallani, az a hallásküszöb. (Egy minta audiogram megtekintéséhez kattintson ide.)

A hallásküszöb vizsgálatot követően beszédértés vizsgálatot végeznek, amely során egyszótagú szavakat hall, a visszaismétlés után, a helyesen visszaismételt szavak arányából megállapítjuk a beszédértés százalékos arányát. Ez az arány a vezetéses típusú halláscsökkenésnél általában jobb, míg idegi halláscsökkenés esetén ennél rosszabbak az eredmények, különösen a hallóideg, vagy az agyi hallópályák károsodásakor.

A vizsgálatok kiegészülnek un. impedancia és stapedius reflex vizsgálattal, melyek a középfül vizsgálatai.

Fontos tudnivalók a hallásvizsgálatról

A lakhelyétől függetlenül, bármely hallásvizsgáló rendelőben, szalonban elvégeztetheti a hallásvizsgálatot. Cégünk az ország közel 50 pontján biztosít hallásvizsgálatot, a térképes elérhetőségeket itt találja. Jelentkezzen hallásvizsgálatra itt (űrlap).

  1. A szakorvosi rendelőintézetekben működő hallásvizsgáló állomásoknál fül-orr-gégész szakorvosi javaslat alapján előjegyzés és beutaló szükséges.
  2. A hallásvizsgáló szalonokban nem kell beutaló, mivel itt fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálat elvégezése is megtörténik. A megjelenés előtt előjegyzés ajánlott.
  3. Amennyiben a kiválasztott hallásvizsgálóban nem talál megfelelő készüléket, másik hallásvizsgáló szolgáltatásait is igénybe veheti.
  4. Amikor sikerül kiválasztania a megfelelő készüléket, 15 napos (naptári nap) próbahordás törvényileg előírtan kötelező. Ragaszkodjon a próbahordás pontos idejéhez. A próbahordásért egyes szalonokban, rendelőkben előleget kérhetnek, mely változó a helyi gyakorlattól függően.

Kérje audiológus szakembereink segítségét. Jelentkezzen néhány perc alatt ingyenes hallásvizsgálatra vagy keresse meg az Önhöz legközelebb eső audiológiánkat:

Hallávizsgálatra jelentkezés űrlaphallásvizsgáló kereső

Hallásvesztés

A hallás egyik legfontosabb érzékszervünk, nélkülözhetetlen, hogy megvédjük a káros hatásoktól. Ha már fennáll a hallásvesztés problémája fontos, hogy minél hamarabb szakembert keressen fel, aki egy állapotfelmérés után segítségére lehet.

Hallókészülék

Halláscsökkenés esetén a hallókészülékek biztosítják beszédértésünket, azt, hogy újra aktív részesei lehessünk a társaságnak. A legkülönbözőbb hallókészülékek közül válogathatunk, amelyeknek funkciói teljesen személyreszabhatók.

Hírek, érdekességek a hallásról

A hallás alapvető tevékenységek az ember életében. Számos lenyűgöző tény, adat és információ van az ember és állatvilág hallásáról, érzékszerveiről. Ezeket gyűjtöttük össze ebben a menüpontban.