A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallókészülék karbantartás, szerviz

Csakúgy, mint a szemüveg, a hallókészülék is igényel egy minimális karbantartást. Hallókészülék használata estén fontos szem előtt tartani milyen gyakorisággal kell tisztítani készülékünket, mely esetekben kell ellátogatni a hallásvizsgáló szalonba és mikor szorul szervizelésre.

 

Hallókészülék szakszerviz

A napjainkban gyártott és forgalmazott hallókészülékek korszerű kezelőszervekkel és elektronikával rendelkeznek. Ennek következtében a meghibásodása minimalizálódott az elmúlt években.

A Victofon Kft. hallójárati és fül mögötti készülékek forgalmazásával és szervizelésével is foglalkozik. Cégünk a gyártott és a forgalmazott készülékekre is garanciát biztosít, amelynek tartama hallókészülék típustól függően egy vagy két év.

A hallókészülék rendeltetésszerű használata esetén bekövetkező meghibásodások javítását ez alatt az idő alatt térítésmentesen végzi el a Victofon Kft. az alábbiak szerint:

 1. Az értékesítés mellett a cég által forgalmazott hallókészülékek, implantátumok teljes körű szervizelését látja el.
 2. A társadalombiztosító által 70%-ban, vagy fix összegben támogatott hallókészülékek garanciaidőn túli javítását is elvégzi. A társadalombiztosítási támogatás ideje 6 év.
 3. A garanciaidő és a TB támogatás lejárta közötti időben a javítás összegét a NEAK (volt OEP) olyan mértékben támogatja, melyet a hallókészülék vásárlásnál adott. A legtöbb esetben ez 70%-ot jelent.
 4. Amennyiben a hallókészüléket közgyógyellátási igazolványra kapta térítésmentesen, ebben az esetben a javítás is térítésmentes.
 5. A hat évnél régebben készült és a teljes áron vásárolt hallókészülékek javítását cégünk teljes áron végzi.
 6. A szerviz az ügyfél kérésére a javítást megelőzően árajánlatot ad, mely után az ügyfél dönt a javításról.
 7. A Victofon Kft. csak az általa forgalmazott hallókészülékek javítását látja el.
 8. Az elvégzett javításra a cég 3 hónap garanciát ad a cserélt alkatrészre/alkatrészekre. Abban az esetben, ha 3 hónapon belül ugyanaz az alkatrész meghibásodik újra szervizelhető. Amennyiben más alkatrészhiba keletkezik, vagy nem rendeltetésszerű használatkor, illetve „rongálás” látható a készüléken, akkor a garancia, valamint a 3 hónapos javítási garancia nem érvényesíthető.
 9. A modern technológia mellett a hallókészülék tisztántartása és ápolása nem hanyagolható el.
 10. A rendszeres gondozással, mindennapi tisztítással a hallókészülék élettartama növelhető és a meghibásodás lehetősége jelentősen csökkenthető.
 11. Javasolt a hallókészülék rendszeres felülvizsgálata, karbantartása, melynél a szerviz munkatársai megállapítják az esetleges használati gondokat.
 12. A készülék gondozására vonatkozó tanácsok betartásával a hallókészülék élettartama meghosszabbodhat.

Mi a teendő, ha meghibásodik a hallókészülék?

Bizonyosodjon meg róla, hogy az elem nem merült le, az elem garancia ideje nem járt le. A hallókészülékénél, ha elemcsere után is eltérést tapasztal az addigi működésében, keresse fel az audiológiát, ahol a hallókészüléket vásárolta. Előfordulhat, hogy a panaszát nem a hallókészülék meghibásodása okozza, hanem számítógépes beállításra van szükség, vagy az audiológus által elvégezhető tisztításra. Az audiológián a szakemberek megvizsgálják a hallókészülékét és lehetséges, hogy hiba helyben elhárítható.

Kérjük, ügyeljen a rendeltetésszerű használatra.

 • Amikor nem használja a készülékét nézze meg, hogy megfelelő tisztaságú és helyezze a készülék eredeti dobozába.
 • A tisztítást egyes filterek (pl. waxbuster) esetében a kezelési útmutatóban leírtak szerint reggel tanácsos elvégezni.
 • A Smart Guard filter vékony, érzékeny felületét csak vékony tisztító kendővel törölje le.
 • Egyes hallójárati készülékeknél a mikrofon filterek az ügyfél által is cserélhetők (T-Cap, O-Cap filter)
 • Sose hagyja készülékét szennyezett állapotban.
 • Éjszaka tárolja szárító patronnal, vagy elektromos szárítóban.

5 tipp hallókészülék karbantartásához:

 1. Házilag ne próbálja semmiféle eszközzel, vegyszerrel tisztítani a készüléket.
 2. Amennyiben az elem „beszorult”, ne erőltesse a kivételét, keresse fel az audiológusát. A rossz irányban behelyezett elem a hallókészülék belső részeit is károsíthatja.
 3. Ne használjon idegen anyagokat, ragasztót, ha a készülék bármely alkatrésze leesik. Amennyiben idegen anyag kerül a készülékbe a javítási költségeket növelheti és a készülék elvesztheti garanciáját.
 4. Az elemek cink alapúak és levegő keverékével lépnek működésbe. Minél hosszabb ideig éri a levegő annál többet veszít az energiájából.
  Amikor újonnan kinyitjuk az elemet és hosszabb ideig nem használjuk, fokozatosan lemerülhet. Érdemes az elemvédő (sárga, vagy barna) fóliát az elem sima oldalára visszahelyezni, mely a levegőtől elzárja, így az elem élettartama növekszik.
 5. A hallókészülékek jelzik az elem élettartamának csökkenését, így nem éri váratlanul, ha lemerül az elem. Tanácsos tartalék elemet magánál tartani.

Hallókészülék tisztítás

A hallókészülék tisztítását naponta végezze el, mindig asztal fölött, jó fényviszonyok mellett. Minden esetben az audiológustól kapott tisztító eszközöket használja. Mielőtt elkezdi a hallókészüléke tisztítását javasolt kezet mosni.

Elemek típusai és cseréje

Minden hallókészülék cink-levegő elemmel működik, de más és más típusra van szükség a működéséhez, más az élettartamuk. Fontos megtanulni, hogyan kell cserélni ezeket az elemeket és mire kell odafigyelni használata közben.

Kiegészítők, tartozékok

A hallókészülékek tökéletes működéséhez szükség van bizonyos kiegészítőkre a megfelelő karbantartáshoz és használathoz. Ismerkedjen meg ezekkel az eszközökkel és szerezze be nálunk!