A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallókészülék tisztítás

A hallókészülék, illetve tartozékainak rendszeresen végzett tisztítása elengedhetetlen a megfelelő működéshez. A meghibásodások jelentős része a tisztítás elhanyagolásából, vagy a helytelen tisztításból adódhat. 

A hallókészülék helyes tisztításának elsajátítása gyorsan megtanulható és nem csak a hallókészülék hosszabb működését segíti elő, de a bőrirritáció esélyét is csökkenti.Tisztítás során mindig ügyeljen rá, hogy ne érje folyadék a készüléket - például a mikrofont és a hangszórót, mert az könnyen a hallókészülék meghibásodásához vezethet. Amennyiben hallókészüléke fülillesztékkel, szellőzőfurattal rendelkezik, szenteljen külön figyelmet a tiszításuknak, mert az ezekbe kerülő fülváladék rontja a hallásélményt.

Hallókészülék szárítása

A hallókészülék szárítását naponta, általában éjszaka érdemes elvégezni szárító patron és tégely segítségével. A folyamat egyszerűen elvégezhető: vegye ki a hallókészülékből az elemet, a készüléket nyitott elemtartóval helyezze el a patron mellé a tégelyben, majd zárja le a tégelyt és hagyja benne egész éjszakára. Ezzel megelőzhető az elektromos alkatrészek nedvesség okozta károsodása.

Hallásvizsgálóinkban lehetőség van elektromos hallókészülék szárító vásárlására is, mellyel még egyszerűbben - akár néhány óra alatt - eltávolíthatja a hallókészülékben rekedt párát meleg, száraz levegő segítségével.

A hallójárati hallókészülékek tisztítása

A hallójárati hallókészülékeknél, mivel a hangszóró a hallójáratban helyezkedik el a meghibásodás, odafigyeléssel, naponta rendszeres hallókészülék tisztítással csökkenthető. A hallójárati készüléket viselőknek javasolt a rendszeres - 6 havonta - fül-orr-gégész szakorvos által végzett fültisztítás is.

A hallójárati készülékek különféle hangszóró védővel – filter – készíthetők, így tisztításuk is eltérő lehet. A filter típusának meghatározására a használati utastás vagy audiológusa segítségére lesz. 

A hallókészülék tisztítását naponta végezze el, mindig asztal fölött, jó fényviszonyok mellett. Minden esetben az audiológustól kapott tisztító eszközöket használja. Mielőtt elkezdi a hallókészüléke tisztítását javasolt kezet mosni.

Tisztító és szárító eszközök

Javasolt hallókészülék tisztító eszköz használata. A hallókészülék, illetve tartozékainak rendszeresen végzett tisztítása elengedhetetlen a megfelelő működéshez. A meghibásodások jelentős része a tisztítás elhanyagolásából, vagy a helytelen tisztításból adódhat. Szerencsére a helyes tisztítás elsajátítása gyorsan megtanulható és nem csak a hallókészülék hosszabb működését segíti elő, de a bőrirritáció esélyét is csökkenti.

Hallókészülék karbantartás, szerviz

Csakúgy, mint a szemüveg, a hallókészülék is igényel egy minimális karbantartást. Fontos szem előtt tartani milyen gyakorisággal kell tisztítani készülékünket, mely esetekben kell ellátogatni a hallásvizsgáló szalonba és mikor szorul szervizelésre.

Elemek típusai és cseréje

Minden hallókészülék cink-levegő elemmel működik, de más és más típusra van szükség a működéséhez, más az élettartamuk. Fontos megtanulni, hogyan kell cserélni ezeket az elemeket és mire kell odafigyelni használata közben.

Kiegészítők, tartozékok

A hallókészülékek tökéletes működéséhez szükség van bizonyos kiegészítőkre a megfelelő karbantartáshoz és használathoz. Ismerkedjen meg ezekkel az eszközökkel és szerezze be nálunk!