A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallókészülék tudnivalók

A hallásvizsgálatok elvégzése után kerül sor a megfelelő hallókészülék kiválasztására. Milyen típus mellett döntsön? Mi felel meg legjobban elképzeléseinek és igényeinek? Ismerkedjen meg a különböző hallókészülék fajtákkal és döntsön közösen audiológusával!

HA KÉRDÉSE VAN HALLÓKÉSZÜLÉK ELLÁTÁS KAPCSÁN A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY IDEJÉN, AZ ALÁBBI GOMBRA KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBB INFORMÁCIÓT:

KORONAVíRUS INFORMÁCIÓK

Mielőtt kiválasztja az Ön számára legmegfelelőbb készüléket kérjük, vegye figyelembe a következő lehetőségeket:

 1. Pontos, részletes hallás- és beszédértés vizsgálaton vegyen rész, melyet objektív vizsgálatokkal is kiegészítenek. A vizsgálat erre a célra rendszeresített csendes fülkében történjen. A szűrő hallásvizsgálat csak tájékoztató jellegű, szűrő mérés alapján hallókészülék nem ajánlható és nem illeszthető.
 2. Ön a lakhelyétől függetlenül bármely audiológián, hallókészülék szalonban elvégeztetheti a hallásvizsgálatot.
 3. A szakorvosi rendelőintézetekben működő hallásvizsgáló állomásoknál fül-orr-gégész szakorvosi javaslat alapján előjegyzés és beutaló szükséges.
 4. A hallásvizsgáló szalonokban nem kell beutaló, mivel itt a fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálat elvégezése helyben történik. A megjelenés előtt előjegyzés szükséges.
 5. Amennyiben Ön a kiválasztott audiológián vagy hallókészülék szalonban nem talál megfelelő készüléket, másik hallásvizsgáló szolgáltatásait is igénybe veheti.
 6. Amikor sikerül kiválasztania a megfelelő készüléket, törvény kötelezően 15 napos (naptári nap) próbahordást ír elő. Ragaszkodjon a próbahordás pontos időtartamához!
  A próbahordásért egyes szalonokban, rendelőkben kauciót kérhetnek, ez változó a helyi gyakorlattól függően.
 7. A próbahordásra kiadott készülékről írásban megállapodást kötnek a kiszolgáltatóval. Célszerű, hogy a megállapodás tartalmazza az Ön és a próbára kiadott készülék adatait.
 8. Egy alkalommal csak egy helyről vigyen el próbára készüléket, s ha a próbahordás során az nem felel meg, próbáljon másik készüléket.
 9. Amennyiben nem megfelelő a készülék, jogában áll a próbaidő letelte előtt (15 napon belül) visszavinni a készüléket, az átvételkori állapotban átadni és újat próbálni.
 10. A próbaidő alatt érdemes aktív használattal tapasztalatokat gyűjteni és a próbaidő letelte előtt felkeresni az audológiát, ahol készséggel foglalkozunk az Ön észrevételeivel és számítógépes beállítással tökéletesítik a hangzást.
 11. A hallásjavító készülékek árát a társadalombiztosító (NEAK) a legtöbb esetben 70%-ban támogatja. (Egyes készülékeknek fix összegű a támogatása.)
  Van olyan hallókészülék, melyhez az NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) nem nyújt támogatást, ezek a teljes áru készülékek, amelyeknél kihordási idő nincs. A próbahordás kezdődhet a készülék teljes árának kiegyenlítésével.
 12. A társadalombiztosítási támogatás 6 évre (72 hónap) szól készülékenként, ez a kihordási idő. Abban az esetben, ha csak az egyik fülre adható készülék, úgy a támogatás egy oldalra vehető igénybe.
 13. Ön is nyújthat be méltányossági kérelmet a társadalombiztosító felé a készülék ellátásban felmerülő kérdések tekintetében. Ezekről a lehetőségekről audiológusa készséggel tájékoztatja.

Hallókészülék forgalmazók feladatai

 1. A forgalmazók feladata a fent leírtak betartása és a készülék kiszolgáltatáshoz szükséges teljes körű tájékoztatás megadása. A hallókészülék beállításához szükséges szakmai és technikai feltételek biztosítása.
 2. A készülék kiadása előtt a törvényben meghatározott vizsgálatok elvégzése.
 3. A Fül-orr-gégészeti Szakmai Kollégium protokollja szerinti ellátás biztosítása minden ügyfél számára.
 1. A próbahordás nem lehetőség, hanem kötelező része a hallókészülék kiválasztásnak. Hallókészülék próbára egy alkalommal egy típusú készülék adható. Amennyiben nem megfelelő a kiadott készülék, az audiológus másik típusú készüléket ajánl az Ön számára újabb 15 napos próbaidővel.
 2. A forgalmazó a hallókészülékekre 1 vagy 2 év garanciát biztosít. A garancia csak a garanciaidőn belüli rendeltetésszerű használat melletti meghibásodásra vonatkozik. Törés, roncsolás és idegenkezűség nem garancia tárgya. A jótállás azt jelenti, hogy a hallásjavító készülékek törvényileg előírt alkatrészeket tartalmazzák és ezek javítását a kihordási idő (6 év) végéig a forgalmazó biztosítja.
 3. A garanciaidő letelte után a társadalombiztosító támogatást ad a javításokra olyan mértékben, amit a vásárláskor adott (70%-ban, vagy fix összegben.)
  Amennyiben a garanciaidő letelte után többszöri javításra van szükség és a javítás a kihordási időn belül nem gazdaságos (az összeg meghaladja az új készülék bizonyos %-t), a társadalombiztosító új hallókészülék vásárlásához adja meg a támogatást.
 4. A kihordási idő után a társadalombiztosító nem támogatja a készülék javítását.
  Ekkor az új hallókészülék vásárlásához ad támogatást az aktuális jogszabályoknak megfelelően.
 5. A próbahordást írásbeli megállapodásban is rögzítik a vásárló és a forgalmazó. A megállapodás az Ön személyes, valamint a hallókészülék adatait tartalmazza.
  A hallókészüléket a forgalmazó belső szabályzata szerint (nem kötelező) részletfizetésre is ajánlhatja. Ezt az első részlet kifizetésekor megállapodásban, írásban rögzítik.
 6. Amennyiben a készülék nem felel meg, a próbahordás lejárta előtt és után is visszaadható sértetlen állapotában. Ebben az esetben a forgalmazó képviselője – audiológus - köteles másik készüléket ajánlani próbára.
 7. Amennyiben új készüléket próbál, a próbaidőt ismét biztosítani kell az előzőekben leírtak szerint.
 8. Abban az esetben, ha egyik készülék sem felel meg (próbaidő után) az Ön számára – ritkán fordul elő – a forgalmazó, a hallójáratba helyezhető készüléknél a hallójárati ház; a fülmögötti készüléknél az egyéni illesztéshez szükséges kiegészítők költsége Önt terheli.
 9. A hallókészülék beállításáért, tanácsadásáért a garanciaidő végéig nem kell fizetnie. Garanciális időn túl a forgalmazó egyéni árlista alapján határozza meg a költségeket.
 10. A hallókészülék próbája és a megvásárlás után felmerülő vitás kérdésekben a forgalmazó az Ön érdekeinek figyelembevételével, a hatályos jogszabályok szerint jár el.

Mire figyeljen a hallókészülék kiválasztásakor és a próbaviselésnél

 1. A hallókészülék kiválasztásakor javasolt az életviteli szokások figyelembevétele.
 2. Olyan típusú készüléket válasszon, melynél kézügyessége, látása lehetővé teszi, hogy könnyen tudja kezelni.
 3. Száraz hallójáratnál fontos a fül gondos ápolása és tisztítása.
 4. Az Önnek megfelelő hallókészülék típusának kiválasztásánál kérje ki audiológus szakorvos, audiológus szakasszisztens véleményét.
 5. Mikor jelent az Ön számára kellemetlen körülményt a halláspanasza? Ezeket a szituációkat közösen fel kell mérni. Pl.: a beszélgetések során többször kell visszakérdezni, távoli hangokat nem jól hallja, vagy rosszul érti stb.
 6. Milyen körülmények között viseli Ön a készüléket - a megszokás időszakában ajánlott naponta 4-6 órát elosztva viselni.
 1. A próbahordás ideje (15 naptári nap) nem egyenlő a hallókészülék rutinos használatának kialakulásával. Hallókészüléke gyakorlattal, mindennapi rendszeres viselettel válik az Ön hallásásának segítőjévé.
 2. A próbahordás ideje alatt, a használattal kapcsolatban bármilyen kérdése merül fel, forduljon bizalommal audiológus orvosához és asszisztenséhez.
 3. Hallókészülékét a próbaviselésnél és a későbbiekben is a gondos, rendszeres tisztítással megvédheti a környezeti ártalmaktól. Ezzel a hallókészülék élettartamát jelentősen növeli.
 4. Azt a típusú hallókészüléket válassza, amely az Ön számára kényelmes, így komfortos hallásélmény érhető el.
 5. A legkorszerűbb 3D LED technológiával készült, több típusú hallókészülék közül a legmegfelelőbbet tudja kiválasztani.
 6. A viselet során tapasztalt megfigyelésit, észrevételeit, kérjük, mindig írja le.
  Ezáltal a hallókészüléke pontosabban, az igényeihez igazodva állítható be.
 7. A hallókészülék viselésénél az Ön türelme és kitartása szükséges, mely eredményre vezet. Az Ön számára a mindennapokban jelentős életminőség változást jelenthet.

Kérje audiológus szakembereink segítségét. Jelentkezzen néhány perc alatt ingyenes hallásvizsgálatra vagy keresse meg az Önhöz legközelebb eső audiológiánkat:

Hallávizsgálatra jelentkezés űrlaphallásvizsgáló kereső

Hallókészülék árak

Mennyibe kerül egy hallókészülék? Tudjon meg többet a hallókészülék árakról, a NEAK –volt OEP- támogatásról és a teljes áras hallókészülékekről.

Hallókészülékek fajtái

A hallássérültek számára a hallókészülék nélkülözhetetlen társsá válik az életben. Ezért fontos, hogy személyre szabott, egyedi igényeknek megfelelő készülék kerüljön kiválasztva, amelyet praktikusan és szívesen visel az ügyfél. Ismerje meg a hallókészülékek típusait.

Hallókészülékek

Halláscsökkenés esetén a hallókészülékek biztosítják beszédértésünket, azt, hogy újra aktív részesei lehessünk a társaságnak. A legkülönbözőbb hallókészülékek közül válogathatunk, amelyeknek funkciói teljesen személyre szabhatok.

Hírek, érdekességek a hallókészülékekről

Tájékozódjon a legfrissebb hírekről a hallókészülékekkel kapcsolatban. Ne maradjon le az újdonságokról és fontos tudnivalókról.