A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

4 hétköznapi tipp, ami a hallásnak is jót tesz

Akár kezdődő vagy régóta fennálló halláscsökkenése van, akár nem, érdemes oda figyelnie hallására. Néhány egyszerű hétköznapi praktika pozitív hatással lehet hallására és a hallással összefüggő egyéb kellemetlenségek ellen is kiválóak, mint például a fülzúgás.
4 hétköznapi tipp, ami a hallásnak is jót tesz

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Fülünk egészsége ugyanolyan fontos – életkortól függetlenül - mint az összes szervünké. Azonban kevesen ismerik ezt a 4 mindennapi tippet, ezért érdemes elolvasni a következő megoldásokat:

 

1. Meditáljon vagy jógázzon

Kortól függetlenül egyre többen fordulnak a meditációhoz és jógagyakorlatokhoz az egészségük megőrzése érdekében, így a hallás egészségének javítása miatt is, de fülzúgás esetén is hatékony módszernek bizonyulhatnak. Ennek az az oka, hogy az ellazulás és a helyes lélegzetvétel fokozza az agy véráramlását – ami segítheti a hallóidegek jobb működését.

Sok hallássérült állítja, hogy a jógaedzés segít halláscsökkenés és fülzúgás esetén. Négykézláb a lábat kinyújtva az un. lefelé néző kutyapóz testhelyzetben nyújtózkodva gyorsabban jut az oxigéndús vér a fejbe, ami segíthet. Ehhez még jógaoktatóra sincs szüksége, egyszerűen terítsen ki egy (jóga)szőnyeget és gyakorolja a különböző pózokat. A jóga mindenki számára elérhető, függetlenül a halláskárosodás mértékétől. Számos jógaóra létezik kifejezetten hallássérültek számára, ahol az oktató jelnyelven kommunikál, vagy vizuális segédeszközöket használ.

Jelentkezzen most ingyenes, kötelezettség nélküli hallásszűrésre!

Vegyen részt teljeskörű és ingyenes hallásvizsgálatunkon, töltse ki rövid űrlapunkat és jelentkezzen most!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

2. Mellőzze a dohányzást

Kutatások kimutatták, hogy a dohányosok körében nagyobb a kockázata a hallásvesztésnek, mint a nemdohányzók körében. Ennek oka, hogy a véráramlás és az oxigén segít fenntartani a sejtek egészséges működését a belső fülben. Ezért érthető, hogy a hallás károsodhat a nikotinnak és szén-monoxidnak való hosszan tartó behatástól. Amennyiben csökkenti, majd leteszi a cigarettát az életminőségét és a hallását is javítja. A hallásvesztés mértéke a dohányzás mértékétől és időtartamától függ. Minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb a kockázata a hallásvesztésnek. A dohányzás abbahagyása a legjobb módja annak, hogy megvédje a hallását. Ezután a hallásvesztés kockázata fokozatosan csökken.

 

3. Ellenőriztesse a fülét!

Hallását akár a hallójáratban termelődő fülzsír is befolyásolhatja. Ha a fülzsír felgyülemlik a hallójáratban, előfordulhat, hogy a hallását tompábbnak érzi, illetve hirtelen fellépő halláscsökkenést is észlelhet. Ne aggódjon; a fülben lévő fülzsír-felesleg gyakori és teljesen természetes, azonban könnyen eltávolítható. A fül-orr-gégészeten elvégzett professzionális fülzsír eltávolítással csökkentheti vagy akár meg is szünteti az e miatt fennálló halláskárosodását.

 

4. Természetes vitaminforrások

A vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő egyensúlya bizonyítottan javítja a hallás minőségét. A folsav, a B-vitaminok, a magnézium és a cink mind olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a jobb halláshoz és általában véve az egészségesebb élethez. Iktassa be étrendjébe ezeket a vitaminokat tartalmazó ételeket, például zöld leveles zöldségeket, hüvelyeseket, olajos magvakat, valamint részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat.

Amennyiben azt észleli, hogy a hallása egyre romlik, foglalja le ingyenes hallásvizsgálatát szakértőink egyikénél, az Önhöz közeli Victofon kirendeltség keresni fogja Önt.