A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

4 hétköznapi tipp, ami a hallásnak is jót tesz

Akár kezdődő vagy régóta fennálló halláscsökkenése van, akár nem, érdemes oda figyelnie hallására. Néhány egyszerű hétköznapi praktika pozitív hatással lehet hallására és a hallással összefüggő egyéb kellemetlenségek ellen is kiválóak, mint például a fülzúgás.
4 hétköznapi tipp, ami a hallásnak is jót tesz

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Fülünk egészsége ugyanolyan fontos – életkortól függetlenül - mint az összes szervünké. Azonban kevesen ismerik ezt a 4 mindennapi tippet, ezért érdemes elolvasni a következő megoldásokat:

 

1. Meditáljon vagy jógázzon

Kortól függetlenül egyre többen fordulnak a meditációhoz és jógagyakorlatokhoz az egészségük megőrzése érdekében, így a hallás egészségének javítása miatt is, de fülzúgás esetén is hatékony módszernek bizonyulhatnak. Ennek az az oka, hogy az ellazulás és a helyes lélegzetvétel fokozza az agy véráramlását – ami segítheti a hallóidegek jobb működését.

Sok hallássérült állítja, hogy a jógaedzés segít halláscsökkenés és fülzúgás esetén. Négykézláb a lábat kinyújtva az un. lefelé néző kutyapóz testhelyzetben nyújtózkodva gyorsabban jut az oxigéndús vér a fejbe, ami segíthet. Ehhez még jógaoktatóra sincs szüksége, egyszerűen terítsen ki egy (jóga)szőnyeget és gyakorolja a különböző pózokat. A jóga mindenki számára elérhető, függetlenül a halláskárosodás mértékétől. Számos jógaóra létezik kifejezetten hallássérültek számára, ahol az oktató jelnyelven kommunikál, vagy vizuális segédeszközöket használ.

 

2. Mellőzze a dohányzást

Kutatások kimutatták, hogy a dohányosok körében nagyobb a kockázata a hallásvesztésnek, mint a nemdohányzók körében. Ennek oka, hogy a véráramlás és az oxigén segít fenntartani a sejtek egészséges működését a belső fülben. Ezért érthető, hogy a hallás károsodhat a nikotinnak és szén-monoxidnak való hosszan tartó behatástól. Amennyiben csökkenti, majd leteszi a cigarettát az életminőségét és a hallását is javítja. A hallásvesztés mértéke a dohányzás mértékétől és időtartamától függ. Minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb a kockázata a hallásvesztésnek. A dohányzás abbahagyása a legjobb módja annak, hogy megvédje a hallását. Ezután a hallásvesztés kockázata fokozatosan csökken.

 

3. Ellenőriztesse a fülét!

Hallását akár a hallójáratban termelődő fülzsír is befolyásolhatja. Ha a fülzsír felgyülemlik a hallójáratban, előfordulhat, hogy a hallását tompábbnak érzi, illetve hirtelen fellépő halláscsökkenést is észlelhet. Ne aggódjon; a fülben lévő fülzsír-felesleg gyakori és teljesen természetes, azonban könnyen eltávolítható. A fül-orr-gégészeten elvégzett professzionális fülzsír eltávolítással csökkentheti vagy akár meg is szünteti az e miatt fennálló halláskárosodását.

 

4. Természetes vitaminforrások

A vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő egyensúlya bizonyítottan javítja a hallás minőségét. A folsav, a B-vitaminok, a magnézium és a cink mind olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a jobb halláshoz és általában véve az egészségesebb élethez. Iktassa be étrendjébe ezeket a vitaminokat tartalmazó ételeket, például zöld leveles zöldségeket, hüvelyeseket, olajos magvakat, valamint részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat.

 

Amennyiben azt észleli, hogy a hallása egyre romlik, foglalja le ingyenes hallásvizsgálatát szakértőink egyikénél, az Önhöz közeli Victofon kirendeltség keresni fogja Önt.

Jelentkezem