A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

4 ok, ami miatt a férfiaknál gyakrabban alakul ki halláscsökkenés

A halláskárosodás nem tesz különbséget. Nem számít, hogy a fiatalabb vagy az idősebb korosztályt vizsgáljuk, bárkinél kialakulhat. De vajon egyformán érinti a férfiakat és a nőket?
4 ok, ami miatt a férfiaknál gyakrabban alakul ki halláscsökkenés

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A legújabb kutatások erre a kérdésre keresik a választ. A témában elkészült tanulmányok azt mutatják, hogy a halláskárosodás több férfit, mint nőt érint.

A hallási nehézségekkel élő férfiak és nők között különbség mutatkozik abban, hogy hogyan alakul ki a halláskárosodásuk. A csökkent hallóképesség kialakulásakor a férfiak hamarabb veszítik el a magasabb frekvenciájú hangok érzékelését, míg a nőknél az alacsonyabb frekvenciájú hangok érzékelése tűnik el korábban. Bár mindkét kérdés hosszú távú problémákat okozhat, a férfiak több negatív társadalmi hatást tapasztalhatnak, mert kevesebb nagyfrekvenciás hangot hallanak, beleértve a magasabb hangokat is, így például a női hangokat.

A zaj okozta halláscsökkenés a férfiaknál és a nőknél is egyaránt előfordulhat, ugyanakkor a férfiaknál kétszer nagyobb eséllyel alakulhat ki hallásvesztés emiatt. Ennek oka a külső környezeti tényezőkben keresendő. Ráadásul a férfiak ritkábban kérnek segítséget akkor, amikor hallásproblémát tapasztalnak, mint a nők.[1] Emiatt a férfiak később kerülnek szakértő kezek közé.

Bár egyelőre nem ismert minden ok, mely miatt a férfiak gyakrabban tapasztalnak halláskárosodást, mégis van néhány feltételezett magyarázat erre a különbsége.

Íme 4 ok, hogy miért tapasztalhat több férfi halláskárosodást, mint nő:

  1. Munkahelyi zaj

Az egyszeri és a tartós zajártalom is gyakran eredményez halláskárosodást. Egy korábban elvégzett tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a férfiak kétszer nagyobb eséllyel tapasztalnak hallásproblémát, mint a nők. Szakértők szerint ez a különbség a munkahelyi zajokhoz is kötődik.

A férfiak több esetben dolgoznak olyan munkahelyen, ahol a zajártalom magas lehet. Ilyen például az építkezésen való munkavégzés, de ide tartoznak az elsősegélynyújtó munkakörök is, mint például a rendőrök, a tűzoltók vagy a mentők. Az ilyen környezetben dolgozó férfiak gyakran hosszabb ideig vannak kitéve erős zajnak, ami tartós halláskárosodást okozhat.

  1. Gyógyszeres kezelés

Bizonyos, ototoxikus gyógyszerek halláskárosodást okozhatnak. Ilyen gyógyszerek lehetnek például a nem szteroidos gyulladáscsökkentők, mint például az aszpirin, az ibuprofen és a naproxen, de bizonyos antibiotikumok és egyes rákos megbetegedéseket gyógyító gyógyszerek is.

  1. Zajos szabadidős tevékenységek

A férfiak gyakrabban választanak maguknak olyan hobbit, ahol túlzott zajártalomnak teszik ki magukat. Ilyen lehet, a motorozás vagy épp a fűrészelés (például a láncfűrész zaja elérheti a 110 dB-t), a fúrás esetleg a kalapácsolás. Ezek mind-mind olyan zajok és hanghatások melyeknek, ha hosszú ideig teszik ki a hallásukat, akkor az maradandó halláskárosodást okozhat. Még a fűnyíró hangos hangja (90 dB) is hallásproblémákat okozhat, különösen, ha évekig minden héten nyírja a füvet.

Ezeket a hangokat nem lehet elkerülni, ugyanakkor különböző hallásvédő eszközök használatával tompíthatóak és elviselhetőbbek.
Ha az Ön hobbijai között is szerepelnek a korábban felsorolt tevékenységek, akkor érdemes füldugót használnia, amivel elkerülheti az idő előtti hallásromlást. Ismerje meg közelebbről a hallásvédelem egyik legjobb eszközét, olvassa el korábbi cikkünket a témában. --> Füldugó – A hallásvédelem egyik legjobb eszköze 

  1. Segítség kérés

A férfiak és a nők különböző módon kezelik a halláskárosodásukat. Emiatt a nők nagyobb eséllyel fordulnak szakemberhez akkor, amikor a halláscsökkenés első jeleit tapasztalják magukon. Így gyorsabban kapnak szakszerű ellátást. Mindemellett a nők gyakrabban ismerik be barátaiknak és családtagjaiknak, hogy halláskárosodásban szenvednek. Ez pedig megkönnyítheti a mindennapjaikat. Például a család és a barátok a tények tudatában olyan éttermet választanak, ahol alacsonyabb a zajszint, a beszélgetőpartnerek nagyobb figyelmet fordítanak a tisztább és érthetőbb beszédre. 

Ne hagyja, hogy halláskárosodása gátat szabjon a mindennapoknak! Tegye meg az első lépést és járjon el rendszeresen hallásvizsgálatra.

[1] https://www.nidcd.nih.gov/news/2016/hearing-loss-prevalence-declining-us-adults-aged-20-69