A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A hallókészülék két legnagyobb ellensége: a pára és a víz

Természetes, hogy az elektronikai eszközeit félti a víztől és a párától, de mi a helyzet a hallókészülékével? Nyáron is kellő figyelmet fordít rá? Ha strandolni, zuhanyozni, edzeni vagy szaunázni megy leveszi az eszközt? Ne hagyja, hogy a nedvesség lerövidítse hallókészüléke élettartamát, tegyen ellene!
A hallókészülék két legnagyobb ellensége: a pára és a víz

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: kb. 7 perc

A nyár beköszöntével természetes, hogy mindannyian a nyaralásunkat tervezzük és alig várjuk, hogy végre belecsobbanjuk a vízbe. Hallókészüléket viselőként Ön ebben az időszakban is odafigyel a készülékére és vízbe merülés előtt kiveszi az eszközt a füléből? Ha nem, nagy hibát követ el!

A hallókészülékek kényes elektronikával rendelkező eszközök, így a nedvesség kifejezetten negatívan hat rájuk. A nyári időszakban hallókészüléke nemcsak a víz, hanem a pára okozta meghibásodásoknak is ki van téve. A pára egy „láthatatlannak” tűnő nedvesség, mely nagy eséllyel okozhat helyrehozhatatlan károkat készülékében.

A páratartalom hatása a hallókészülékre

A relatív páratartalom magas, ha a levegőben nedvességet érez. Ilyenkor fokozódik a verejtékezés, hiszen a test így próbálja meg hűteni magát. Az izzadság elpárolog a levegőben, viszont, ha nagyon magas a páratartalom ez nem történik meg olyan gyorsan és a pára lecsapódik, többek között a hallókészülékre is. A lecsapódott pára pedig bejut az eszköz belsejébe, ami meghibásodást okozhat. 

Általános szabály, hogy az elektronikus eszközök nehezen viselik a párás időjárást.

Ugyanakkor az elektronika nemcsak a magas páratartalomra érzékeny, hanem az alacsonyra is. Ezért érdemes ideális szinten tartani a helyiségek páratartalmát, ami 35-55%-os szintet jelent.

A belső, kifinomult elektronikának köszönhető, hogy hallókészüléke megfelelően működik. A készülékben beépített hangfeldolgozó chip szabályozza a zajszintet, aminek hála hallókészüléke olyan hasznos funkciókat lát el, mint a:

  • zajcsökkentés,
  • visszacsatolás kezelés,
  • célzott környezethez különböző programok alkalmazása,
  • és digitális hang streaming.

Magas páratartalom esetén nedvesség gyűlhet össze a hallókészülék belsejében, amely korrodálhatja és tönkre teheti a készülék házán belüli alkatrészeket és a készüléket működtető elemet vagy akkumulátort is. Ez egyenértékű azzal, mintha a hallókészülékét egy vízzel teli medencébe dobná.

Hogyan kezeljük a páratartalmat?

Széles hallókészülék kínálatunkban elérhetőek cseppálló modellek, melyek némi védelmet nyújtanak a nedvesség és a párás időjárás ellen. Cseppálló készülékkel a fülén egy nyári forró napon egy párakapu alatt átmehet, ugyanakkor nem merülhet bátran bele a vízbe.

Íme 5 tipp, amivel megelőzheti a víz és pára okozta meghibásodásokat:

  1. Szárító tégely használata - Párás környezetben érdemes kipróbálnia a szárító tégelyeket, melyek csökkenti az eszköz belsejébe bejutó vízgőzt.

Manapság számtalan párátlanító eszköz létezik kifejezetten hallókészülékekhez:

  • A különleges szárító granulátumot tartalmazó szárító tégelyt az elektronika védelmére használják. Pár órára vagy éjszakára helyezze a páramentesítő tégelybe a készülékét, hogy eltávolítsa a nedvességet!

  • Elérhetőek elektromos szárító berendezések is, amelyek pár óra alatt kiszárítják és fertőtlenítik a hallókészüléket. Kínálatunkban létezik olyan hordozható doboz, amely a szárítási és fertőtlenítő funkciókat egyaránt egyesíti. Az UV-C lámpa hatékonyan fertőtleníti a hallókészüléket. Kis méretének köszönhetően könnyen hordozható, így az utazásnál sem kell mellőznie.

Ne felejtse el nyitva hagyni az elemtartót, amikor ilyen eszközben tárolja a készüléket! Ha kinyitja az elemajtót, akkor a készülék belsejét levegő éri, így a felgyülemlett pára természetes módon kezd el párologni. Ez felgyorsíthatja a száradási folyamatot. Ne csak nyáron legyen ez a napi rutin része, hanem egész évben!

  1. A hallókészülékeket mindig hűvös, száraz helyen tárolja!
  2. Úszás előtt hagyja biztonságos helyen – például a dobozában – hallókészülékét!
  3. Ha edzés közben hallókészüléket visel, használjon izzadásgátló homlokpántot!
  4. Ne tegye le hallókészülékét olyan felületre, ahol nedvesség érheti, például konyhai asztalon, ahol víz érheti.