A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A zajszennyezés veszélyei ott lapulnak a legtöbb nyári rendezvényen

Az emberi hallás rendkívül érzékeny és bonyolult, amely számos különböző mechanizmust alkalmaz a hangok érzékelésére és értelmezésére.
A zajszennyezés veszélyei ott lapulnak a legtöbb nyári rendezvényen

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A fesztiválok és a rendezvények fontos részei az életnek, de kevesen gondolnak arra, hogy mennyire károsak lehetnek ezek a kikapcsolódási formák a zajszennyezés miatt. A zaj nem csupán a hallásra gyakorolhat nemkívánt hatást, hanem a szervezet más fontos funkcióira is.

A zajszennyezés különösen veszélyes lehet a belsőfülre. A belsőfül különleges szerkezetű, amely lehetővé teszi a hangok érzékelését és továbbítását az agy felé. Azonban, ha túl hosszú ideig és/vagy túl nagy hangerejű zajnak teszik ki, súlyosan károsodhat. A hanghullámok által okozott túlzott nyomás roncsolhatja a hallószőrsejteket és az idegsejteket, ami halláskárosodáshoz vezethet.

Különböző tanulmányok vizsgálták a hangos zajok hatásait a hallásra és az általános egészségre nézve. Egy 2017-es kutatás a „Noise & Health” című szakfolyóiratban kimutatta, hogy a koncertek és egyéb hangos események általában 90-110 decibelt is elérhetnek, ami egy elektromos fűnyíró vagy fúró zajszintjének felel meg. Így mikor a szabadtéri rendezvények során tartósan a hangforrás közelében tartózkodik, olyan, mintha fülvédő nélkül használná a kifejezetten hangos eszközöket.

Az ilyen hangoknak való kitettség hosszú távon növeli a halláskárosodás kockázatát, különösen, ha rendszeresen vagy hosszabb ideig vannak kitéve a zajforrásnak.

Így érdemes áttekinteni, milyen módon lehet védekezni a túl hangos rendezvények ellen.

A fülek védelme kiemelten fontos:

A zajszennyezés nem csak arról szól, hogy időnként kényelmetlenül hangos környezetben tartózkodik. A hosszú távú, magas hangerejű zajnak való kitettség súlyos károkat okozhat a halláson túl is. Emellett a tinnitus (fülzúgás) kialakulásához is hozzájárulhat. Továbbá a zajnak számos más hatása is lehet a szervezetre, például stresszt okozhat, és alvászavarokhoz vezethet.

A modern technológia már könnyedén lehetővé teszi a hallás védelmét. A kifejezetten ilyen alkalmakra gyártott hallásvédő eszközök, már kényelmesek és biztonságosak. Az egyedi zajvédő füldugók csökkentik a decibelszintet anélkül, hogy túlságosan elnyomnák a hangokat. Így élvezheti a programot és a társalgást anélkül, hogy bármiről lemaradna. A füldugók mellett a gyermekeknek szánt darabok már puha fejpántokkal rendelkeznek, hogy biztosítsák a helyes illeszkedést és kényelmet még a legmozgékonyabbak számára is.

Az egészséges fül rendkívül fontos a mindennapi életben, és a zajszennyezés veszélyeire való odafigyelés kulcsfontosságú. Gondoskodjon arról, hogy a fülei megfelelő védelmet kapjanak így anélkül élvezheti a programokat, hogy károsítaná hallása egészségét.

Webshopunkban számos olyan füldugót talál, ami kifejezetten hangosabb rendezvényekre lettek kialakítva. Segítségükkel nem kell attól tartania, hogy lemarad a kívánt programról, csupán az Ön körül áramló zajt csökkenti.

Ugyanakkor, ha hallásromlást tapasztal, kérjen időpontot audiológusától a későbbi problémák elkerülésének érdekében. 

Időpontot kérek