A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Demencia kezelése zenével és tánccal

Napjainkban egyre több kutatás foglalkozik a demenciával együtt élők életminőségének javítására irányuló lehetőségek feltárásával. Olyan programok összeállítása a cél, melyek kreatív, de szórakoztató módon segítenek a demenciában szenvedőkön.
Demencia kezelése zenével és tánccal

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az új-zélandi Otago Egyetemen végzett 2019-es tanulmány[1] fő célja annak kimutatása volt, hogy a zene és a tánc milyen erőteljes hatással lehet a demenciában szenvedő idősebb felnőttekre.

A Tánc Tanszék és a Pszichológiai Orvostudományi Tanszék kutatói 22 résztvevőből álló csoportnak ismerős, emlékeket felidéző zenére egyedi táncgyakorlatokat dolgoztak ki. A demenciában szenvedők életminőségének javítását három pilléren képzelték el: a memória serkentése, a hangulat moderálása és a társadalmi szerepvállalás, közös programok szervezése.

A több mint 10 alkalommal végrehajtott mozgás-megtestesítő (IMR) program a képzeletet hívta segítségül a szórakoztatás mellett, amely késztető erővel bírt, így motiválva a résztvevőket, hogy táncoljanak és éljék át az együttlét örömét.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a résztvevők az életminőség jelentős javulásáról számoltak be már a hatodik alkalom után, erről az Amerikai Alzheimer és Demencia folyóirat is beszámolt.

„Nagyon lelkesen reagáltak a zenére és lendületesen mozogtak, táncoltak az esetleges fizikai korlátoktól függetlenül. Minden alkalommal egyre pozitívabbak voltak a visszajelzések, például kedves emlékek felidézése jött elő, a résztvevők spontán táncoltak és egymással viccelődtek.

„Ezek a megfigyelések megcáfolták azt az előítéletet, miszerint a demenciában szenvedők passzívak és nem szívesen mozognak. A zene sokkal jobban stimulálta a válaszukat, mint a verbális utasítások” - mondta Choo, a tanulmány vezetője.

A kutatók most a kísérleti tanulmány kibővítését tervezik, finomítva és kibővítve az IMR programot, hogy jobban megfeleljenek a résztvevők igényeinek és feltételeinek.

"Múltbeli táncosként és jelenlegi táncpedagógusként megértem a művészetek kevésbé fontos szerepét a társadalomban, valamint a zene és a tánc demenciára gyakorolt ​​terápiás hatásai eltörpülnek a sokkal nagyobb jelentőségű klinikai kutatásokhoz viszonyítva."

Úgy véli, hogy a művészetek - beleértve a festészetet, a zenét, a dráma játékot és a táncot – bevonásának jelentőségét egyelőre alábecsülik a klinikai területeken a szabványosítás és a következetes tanulmányi eredmények hiánya miatt.

A kreativitás és a demencia jövőbeni feltárásában több lehetőség van. A tanulmány vezető orvosa azt reméli, hogy a további kutatások megalapozzák a program támogatását és az orvosok elismerését.

 

 

 

[1] https://www.otago.ac.nz/dsm-psychmed/news/otago716165.html