A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Felvihetem a hallókészüléket a repülőre? – Útmutató nyaraláshoz és kiránduláshoz

Az utazás nemcsak új helyek és kultúrák felfedezésének lehetőségét biztosítja, hanem a szeretteinkkel töltött idő minőségének növelésére is kiváló alkalom. Ahhoz, hogy a nyaralás igazán élvezetes és zökkenőmentes legyen, fontos, hogy megfelelően gondoskodjon hallókészülékéről is. Az utazás nem bonyolultabb, és nem igényel extrém odafigyelést. Ugyanakkor pár fontos lépést érdemes még az út előtt beiktatni.
Felvihetem a hallókészüléket a repülőre? – Útmutató nyaraláshoz és kiránduláshoz

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Összeszedtük Önnek mire figyeljen, ha hallókészülékkel élvezi a nyarat és vág bele egy nyaralásba.

Jelentkezzen most ingyenes, kötelezettség nélküli hallásszűrésre!

Vegyen részt teljeskörű és ingyenes hallásvizsgálatunkon, töltse ki rövid űrlapunkat és jelentkezzen most!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Utazás előtti lépések:

Ha elemes eszközt visel, gondoskodjon arról, hogy legyen önnél tartalék az út során, hogy elkerülje a lemerülés okozta kellemetlenségeket. Ha tölthető készüléket hord, ne felejtse otthon a töltőt és az adaptert, amely kompatibilis az úti cél hálózati rendszerével.

Amennyiben hallókészüléke okostelefonhoz csatlakozik, ne feledje, hogy külföldön roaming díjak is felmerülhetnek. Érdemes előre tájékozódni szolgáltatójánál a várható költségekről. Ha nem szeretne adatforgalmat használni, kapcsolja ki a mobil adatátvitelt, de a Bluetooth így is működni fog, lehetővé téve a hallókészülék használatát.

Repülés hallókészülékkel:

A repülés során is viselje hallókészülékét, különösen az olyan zajos környezetek, mint a repülőtér és a repülő fedélzete miatt. Ezzel nemcsak elkerülheti a készülék elvesztését, hanem könnyebben hallhatja az utasításokat és a közleményeket is.

Nincs olyan szabályozás, amely megtiltaná a hallókészülékek viselését a repülőgépeken, még a vezeték nélküli modellek esetében sem. A biztonsági ellenőrzésnél nem szükséges levennie a készüléket, de érdemes tájékoztatni a biztonsági személyzetet, hogy hallókészüléket visel. Előfordulhat, hogy további ellenőrzésre lesz szükség. Ha mégis kiveszi a készüléket, ne helyezze közvetlenül a szállítószalagra vagy a műanyag tálcákra, mert a statikus elektromosság károsíthatja azokat.

Ugyanakkor a hallókészülék elemeivel kapcsolatos szabályozások a típusuk miatt eltérhetnek, ezért javasolt előzetesen tájékozódni a légitársaságnál. A készülékben lévő elemekkel együtt felszállhat a gépre, de a tartalék elemek kézipoggyászban történő szállítása bizonyos esetekben korlátozott lehet.

A kirándulásról sem kell lemondania:

Sokan keresnek lehetőséget arra, hogy a természetben töltött idő alatt maximálisan élvezhessék a környezetük nyújtotta élményeket. Azonban hallókészülékkel rendelkező kirándulók számára ez néha kihívást jelenthet. Az alábbiakban megosztunk néhány tapasztalatot és tippet, hogy hogyan lehet a legjobban kihasználni a hallókészülékeket kirándulások során.

Mielőtt útnak indulna, ellenőrizze, hogy a hallókészülék megfelelően működik-e. Győződjön meg róla, hogy az elemek fel vannak töltve és van Önnél tartalék is. A természetben számos tényező (pl. por, nedvesség) károsíthatja a készüléket, ezért fontos, hogy védje ezektől. Használjon szárítótégelyt és patront különösen esős időben vagy párás környezetben.

Hallókészülék tisztító - és karbantartó eszközök

A természet hangjai gazdag élményt nyújtanak, de néha túlzott zajként is érzékelhetők. Hallókészüléke beállításait érdemes úgy alakítani, hogy a háttérzajokat kiszűrje, miközben a fontos hangokat (pl. beszélgetések) tisztán hallja. Sok modern hallókészülék rendelkezik különféle üzemmódokkal, amelyek közül választhat, hogy alkalmazkodjunk a különböző környezetekhez. Ám ha csak a madárcsicsergés vagy a fák lobjainak susogása élvez prioritást, adja át magát az élménynek hallókészülékével.

Ugyanakkor, a kirándulások során fontos, hogy mindig kapcsolatban maradjon a társaival. A hallókészülék segíthet abban, hogy meghallja a figyelmeztető jeleket vagy a társai hívását. Ha csoportban kirándul, érdemes előre megbeszélni a kommunikáció módját, és jelezni a társainak, hogy hallókészüléket visel.

A természetben töltött idő kiváló alkalom arra, hogy társas kapcsolatait erősítse. Ne féljen kommunikálni a kirándulótársaival a hallókészülékkel kapcsolatos igényeiről. A jó kommunikáció megkönnyíti az együtt töltött időt és segít abban, hogy mindenki élvezhesse a kirándulást.

A hallókészülékkel történő repülés és kirándulás ugyanolyan élvezetes és kielégítő lehet, mint bárki más számára. A megfelelő előkészületekkel, beállításokkal és kommunikációval biztosíthatjuk, hogy semmi se akadályozza meg az élmények gyűjtését és teljes átélését.

Ne feledje, hogy a hallókészülék nem korlátozza, hanem lehetőséget ad arra, hogy jobban kikapcsolódjon és minőségi időt töltsön szeretteivel. Jó pihenést!