A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Fülei egészségének őrzője: az audiológus

Ha problémát észlel a fülében, zúg, fáj vagy hallása minőségében érez változást, akkor érdemes mihamarabb szakemberhez fordulnia. Az első és legfontosabb lépés, hogy felkeressen egy olyan megbízható szakembert, aki teljes szakmai tudását bevetve segítheti Önt abban, hogy megszűnjön hallásproblémája. Ez a szakember nem más, mint az audiológus.
Fülei egészségének őrzője: az audiológus

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az audiológus az az egészségügyi szakember, aki a hallórendszer problémáira összpontosít. Képzett a halláskárosodás, a fülzúgás és az egyensúlyzavarok és rendellenességek diagnosztizálására, és kezelésére. Az audiológus segít a döntéseinkben, eloszlatja kétségeinket, megítéli szükség van-e segédeszköz használatára, az egyéni igényeinknek megfelelő hallókészüléket ajánl, gyakorlati tanácsokkal lát el és a kérdéseinkre is türelemmel válaszol.

Mivel foglalkozik az audiológus, mit csinál?

Az audiológus egészségügyi szakember, aki a fül betegségeinek ismeretében megítéli a hallásvizsgálatok elvégzésének lehetőségét, majd elvégzi a vizsgálatokat. Megtekinti a külső fület, hallójáratot és a dobhártyát, felismeri az ép viszonyoktól való eltérést, rögzíti a fülstátuszt és a hallásvizsgálatok eredményeit. Az audiológus kommunikál a hallássérült egyénnel és a hozzátartozójával, felméri a páciens fizikai és pszichikai állapotát, szükségleteit, igényeit és mérlegeli a hallókészülék kiválasztást és illesztést befolyásoló tényezőket. Tájékoztatást ad a hallás rehabilitáció lehetőségeiről.

A gyerekkórházakban az audiológus csecsemőkkel és gyermekekkel foglalkozik, együttműködik szurdopedagógusokkal, logopédusokkal, korai intervenciós szakemberekkel és fül-orr-gégészekkel.

Az audiológus többféle környezetben dolgozhat: hallásközpontokban, rendelőintézetek audiológiáján, kórházakban, illetve nagyobb klinikákon.

Az audiológus sokféle feladatot lát el:

  • a halláskárosodás, a fülzúgás és az egyensúlyzavarok diagnosztizálása és kezelése
  • átfogó hallásvizsgálat elvégzése
  • hallókészülék javaslata, illesztése
  • hallásrehabilitációs programok tervezése és megvalósítása
  • a cochleáris implantátumok és a csonthoz rögzített implantátumok megfigyelésének segítése

Milyen képzettséggel rendelkezik egy audiológus?

Az audiológus államilag elismert audiológiai asszisztens és hallásakusztikus képzettséggel rendelkezik, aki a fülészeti betegségek diagnosztikájában segíti a fül-orr-gégész orvost. Elvégzi az életkorhoz, illetve bizonyos foglalkozásokhoz, tevékenységekhez kötött szűrővizsgálatokat. A halláskárosultak hallókészülékes rehabilitációjában aktívan részt vesz, a hallókészülék illesztését, finomhangolását elvégzi.

Mi vár rám az audiológusnál?

Amennyiben halláscsökkenést észlel, például gyakrabban visszakérdez, nem érti a beszédet zajos környezetben, akkor ne halogassa, minél hamarabb keressen fel egy hallásközpontot vagy audiológiát, ahol fül-orr-gégész szakorvoshoz és audiológushoz kap időpontot. Az ügyfélszolgálati asszisztens vagy az audiológus fogadja a hallásközpontban, ahol rögzítik az adatokat, elkérik a rendelkezésre álló dokumentumokat, amennyiben már visel készüléket, az előző hallókészülék kiskönyvét.

Ezután a szakorvosnál egy általános fül-orr-gégészeti vizsgálatra kerül sor, kikérdezik mit tapasztal, az előzmények megismeréséhez elkérhetik a korábbi vizsgálatok eredményeit, ha operált a fül, akkor az anamnézist. Az orvos megvizsgálja a fület, a hallójáratot, segít feltérképezni az esetleges szervi okokat.

Ezután az audiológus elvégzi a szükséges vizsgálatokat, amelyek segítségével pontos képet kap a hallásának állapotáról. Ehhez szükség van egy speciálisan kialakított csendes kamrában elvégzett hallásvizsgálatra, egy dobhártyavizsgálatra és amennyiben szükséges egy beszédértés vizsgálatra, amely szó- és számpróbából áll. A hallásvizsgálat eredményéről un. audiogram készül, amely az illető hallásgörbéjének jellegét tartalmazza.

A vizsgálatok fájdalommentesek és bár nem tartanak sokáig, mégis pontos képet adnak a hallásának az állapotáról. Amennyiben szükséges a hallókészüléket a szakorvos írja fel receptre, viszont az illesztést, a beállításokat és a folyamatos ellenőrzést az audiológus végzi.

Mitől jó szakember egy audiológus?

A hallás-rehabilitáció nem egy egyszeri tevékenység, hanem egy folyamat, ami nem zárul le azzal, hogy megkapja a hallásvizsgálat eredményét vagy a hallókészüléket. Fontos a rendszeres kapcsolattartás, a hallókészülékkel való hallás gyakorlása egy tanulást is jelent, amiben nagy szerepe van az audiológusnak.

A jó audiológus már az első találkozásnál megfigyeli az illető személy fizikai és mentális állapotát, kézügyességét, beszélgetéssel felméri az igényeit, környezeti lehetőségeit, a család segítségét, hogy mi a fontos számára és a személyes igényeket szem előtt tartva ajánl terápiát vagy segédeszközt. Hallókészülék kiválasztását az audiológus körültekintően végzi, a hallásvizsgálati görbe mellett mind a hallójárat tulajdonságait, mind a kezelhetőséget figyelembe veszi. A jó audiológus megfelelő lenyomati mintát vesz a fülről, amiből megállapítja milyen méretű, típusú hallókészülék illeszthető, amennyiben szükséges egyeztet a gyártóval a lehetőségekről. A minta alapján az illesztéket vagy a készülék un. házát egyedileg gyártják le, a kényelmes illeszkedés mind a hallójárati, mind a fülmögötti készüléknél ugyanolyan fontos. Az audiológus ismeri a legújabb számítógépes hallókészülék programokat a legjobb beállítások érdekében és arra törekszik, hogy a finomhangolásokkal egyre jobb legyen a készülék hangzása. Akkor mondhatjuk, hogy sikeres az ellátás, ha a hallássérült szívesen használja a készüléket, javulást érez életkörülményeiben, mindennapjait megkönnyíti a hallókészülék.

A hallókészülék viseletének megszokása időt, türelmet igényel, lényeges, hogy olyan audiológust válasszon, aki szimpatikus, megértően válaszol a kérdéseire és akihez hosszú távon bizalommal fordulhat.