A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Mely ásványi anyagok javítják a hallást?

Az ásványi anyagok a vízben és a talajban található anyagok, amelyeket a növények felszívnak. Amikor növényeket fogyasztunk (vagy állatokat, amelyek ették ezeket a növényeket) az ember számára is tartalmaz hasznos tápanyagokat. Kimutatták, hogy a magnézium és más ásványi anyagok elősegítik, vagy javítják a hallást, leginkább az életkorral összefüggő halláscsökkenést, a fülfertőzéseket, a fülzúgást vagy a fülcsengést.
Mely ásványi anyagok javítják a hallást?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A magnézium

A magnézium szerepe az emberi testben többek között a vérnyomás szabályozásában, a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében, valamint a csontok erősítésében is kiemelkedő. Azonban a magnéziumhiány a hallásra is hatással lehet, mivel a magnézium nélkülözhetetlen a belső fülben található szőrsejtek megfelelő működéséhez. A szőrsejtek felelősek azért, hogy az idegi impulzusokat a belső fülbe továbbítsák, és így lehetővé tegyék a hangok érzékelését.

Ha a szervezetben nem áll rendelkezésre elegendő magnézium, akkor a szőrsejtek működése is zavart szenvedhet, ami csökkentheti a hallásélességet. Az idősebb korban egyre gyakrabban előforduló halláscsökkenés kialakulásában is szerepet játszhat a magnéziumhiány.

Egy vizsgálatban 300 alanynak magnézium-kiegészítőt adtak a hosszabb ideig tartó hangos zajnak való kitettség előtt. Az eredmények alapján szignifikánsan kisebb a valószínűsége annak, hogy zaj okozta hallásvesztés alakuljon ki azoknál, akik kaptak magnézium-kiegészítőt.

A zaj okozta halláskárosodás esetén sokan szenvednek fülzúgástól. A magnéziumról kimutatták, hogy enyhíti a fülzúgás tüneteit. Az egészséges magnéziumellátás lehetővé teszi az erek ellazulását, ezzel biztosítva a megfelelő vér áramlását a testben, ideértve a belső fül vérellátását is.

 

A kálium

A kálium segíti a vér és szövetek folyadék ellátásának szabályozását. Kutatók összefüggést találtak a belső fülben levő folyadékok működése és a kálium szint között. A kálium segíti a belső fül működését, hogy a hangot az agyba továbbítsa és idegi impulzusokká alakítsa.

 A belső fül káliumszintje az öregedéssel csökken, ami hozzájárulhat az életkorral összefüggő halláscsökkenéshez. Ezért fontos, hogy a káliumban gazdag ételeket fogyasszon, hogy megőrizze az egészséges káliumellátást és egyensúlyt a belső fülben.

Kálium tartalmú ételek: édesburgonya, halak, paradicsom, görögdinnye, spenót, cékla, fekete bab és banán.

 

A cink

A cink a hirtelen jelentkező hallásvesztésnél nélkülözhetetlen ásványi anyag. Küzd a baktériumok és vírusok ellen, növeli az immunrendszer védekező képességét. A cink elősegíti a T-sejtek (T-limfociták) aktiválását és előállítását, amelyek testünk védősejtjei és kifejezetten a baktériumok, vírusok és más kórokozók felismerését és elpusztítását végzi.

A tanulmányok vegyes eredményeket mutattak arról, hogy ez az ásvány valóban megakadályozza-e a fülfertőzéseket. Gyulladásgátló ásványi anyagban gazdag ételek fogyasztása a hallás egészségére nézve nélkülözhetetlen.

Az egyik olyan hallással kapcsolatos probléma, amelynél a cink segít, a hirtelen hallásvesztés. A kutatások azt mutatják, hogy a cinkkiegészítés hozzájárulhat a hallás helyreállításához és javításához azoknak, akiknél hirtelen hallóidegi típusú halláscsökkenés (SSNHL) tapasztalható.

Cink tartalmú ételek: marhahús, bárány hús, csirke hús, magok (szezám mag, lenmag), diófélék, bab, csicseriborsó, zöld szójabab.

Mire képes a magnézium, az A és C vitaminnal együttműködve a halláskárosodás kockázatának csökkentése érdekében?

Tanulmányok kimutatták, hogy a magnéziumban, a C-vitaminban és a béta-karotinban gazdag étrend (melyet szervezetünk A-vitaminná alakít) hatására alacsonyabb a hallásvesztés kockázata.

Továbbá megvédhetik a belső fül sejtkárosodásait a szabad gyökök által. Az A-, C- és E-vitamin antioxidánsok, és kimutatták, hogy ezek megállítják a szabad gyökök túlzott mértékű képződését. Ezek károsíthatják a belső fül érzékeny szőrsejtjeit, amelyek pedig a megfelelő hallás érdekében elengedhetetlenek.

A vitaminok fontosságáról egy korábbi cikkünkben is olvashat.

Mi a kapcsolat a fülzúgás, a vitaminok és az étrend-kiegészítők között?

Számos étrend-kiegészítőről készült fül-orr-gégészeti kutatás állítja azt, hogy a fülzúgás kezelésére szolgál, ám vegyesen tanulmányozzák, hogy a kiegészítők vagy vitaminok szedése tinnitus esetén javíthatja-e a tüneteket. Ugyanakkor a magnéziumról bizonyítottan kimutatták, hogy enyhíti a fülzúgást. Egy másik vizsgálatban a tinnitusban szenvedő férfiak, akiknek B12-vitaminhiánya volt, jelentős javulást tapasztaltak, miután a vitamin injekciót kaptak. A cink egy másik tápanyag, amelyre néha a fülzúgás ellenszere ként hivatkoznak, ám a tanulmányok nem mutatták ki a cinkpótlás és a fülzúgás megszüntetése közötti jelentős összefüggést.

Amennyiben megteheti, törekedjen a változatos, sokféle tápanyagban gazdag étrend kialakítására. Egyes életkorokban a különféle tápanyagokra másként reagál a szervezet, ezt figyelembe véve, mértékletesen fogyassza a fent felsorolt ételeket.