A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Minden, amit érdemes tudnia a hallókészülék dómokról és fülillesztékekről

Mindannyian mások vagyunk. Így fülünk is egyedi ugyan úgy, mint a szemünk, az orrunk vagy az ujjlenyomatunk. Éppen ezért mindannyian szeretjük a személyre szabott megoldásokat, amiknek köszönhetően saját életünkre tudjuk szabni a használt eszközöket. Nincs ez másként a hallókészülékekkel sem. A hallásvesztés mértékétől függően dómra vagy fülillesztékre lehet szükség ahhoz, hogy elérhesse az optimális hallásélményt. De mégis mikor melyik lehet a jobb megoldás? Mutatjuk!
Minden, amit érdemes tudnia a hallókészülék dómokról és fülillesztékekről

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: kb. 8 perc 

A hallókészülék működése dómmal

A hallókészülék dóm a kihelyezett hangszórós hallókészülék része. A dóm egy orvosi minőségű apró, kupola formájú (általában átlátszó, szürke vagy fekete) szilikon, amely a hallókészülék csövének a végéhez csatlakozik, és mélyen a hallójáratba illeszkedik. Jellemzően kúp vagy kupola alakúak (innen ered a dóm név), méretük 4 mm és 12 mm között van. Előnyük, hogy a fülbe helyezve gyakorlatilag láthatatlanok, könnyen cserélhetőek, pótolhatóak sérülés vagy elvesztés esetén.

 A dómok közül 3 típust különböztetünk meg:

  1. Nyitott dóm: Ez a fajta dóm kis szellőzőnyílásokkal rendelkezik, amelyek biztosítják a hallójárat szabad szellőzését. Ennek köszönhetően elkerülhető a dugultság-érzet a fülben. Ideális enyhe vagy mérsékelt halláscsökkenés esetén, különösen a magas frekvenciáknál kialakult hallásveszteségnél. Ebből adódóan nem működik jól alacsonyabb frekvenciákon kialakult hallásveszteség esetén, és használata során un. feedback (sípolás) léphet fel közepes- és nagyfokú halláscsökkenésnél.

  2. Zárt dóm: A zárt dóm kisebb mennyiségű levegőt enged át, mivel kevésbé szellőzik, mint egy nyitott dóm. Ez az alacsonyabb frekvenciájú hangok jobb erősítését eredményezi. Robusztusabb és kiegyensúlyozottabb hangzást kap, ha zárt dómot használ, így jobban hallja az alacsonyabb frekvenciákat. A zárt dómok általában jobban működnek mérsékelt hallásveszteség esetén.

  3. Power dóm: Nagyfokú halláscsökkenésnél ajánlott dóm, amely elzárja a hallójáratot, így maximális erősítést tesz lehetővé minimális hangveszteség mellett.

A hallásvesztés mértékétől és anatómiai adottságaitól függően többféle dóm közül is választhat. Sok esetben a hallójárat méretétől is függ, hogy mennyire megfelelő a dóm (nem jó, ha túl nagy vagy ha túl kicsi). Ez a méretbeli probléma azt jelentheti, hogy a dóm nem marad a helyén pl. mozgás közben könnyebben kicsúszik a fülből, ezzel rontva a hallásélményt. Ilyenkor érdemesebb az egyedileg elkészített fülillesztéket választani, a jobb illeszkedés miatt.

Sokan zárt dómmal kezdenek, és nyitott dómra váltanak, ha gondjuk akad az okklúziós hatással. Hasonlóképpen, ha a zárt dóm nem képes hatékonyan elzárni a külső zajokat, akkor a power dóm lehet a megoldás. A megfelelő dóm kiválasztását minden esetben érdemes hallásszakértőre bízni.

Hogyan működik a fülilleszték?

A fülilleszték a dóm mellett egy másik lehetőség arra, hogy elérje az ideális hallásélményt. Az illeszték, több mint egy műanyag dugó, és sokkal több feladatot lát el, minthogy a hallókészüléket a fülben tartsa. Ezek az egyedi, füllenyomat alapján, a hallójáratba illeszkedő kis eszközök szilikonból, akrilból vagy vinilből készülhetnek. Gyakran apró szellőzőnyílásokkal rendelkeznek, hogy átengedjék a levegőt és a hangot; sokféle forma áll rendelkezésre. 

Hogyan készülnek az egyedi fülillesztékek?

Az egyedi fülilleszték elkésztésének első lépése, hogy az audiológus lenyomatot vesz a füléből. Ez a következőképpen néz ki:

  1. Az audiológus egy hab- vagy pamutdarabot helyez a fülébe, ügyelve arra, hogy a lenyomatanyag ne kerüljön a dobhártya közelébe.
  2. A lenyomat puha kétkomponensű anyag, amely a fülbe helyezést követően néhány perc alatt megkeményedik. Amint megszárad, az audiológus eltávolítja a füléből.
  3. A lenyomatot az audiológus elküldi a központba, ahol az illesztékek gyártása megtörténik.
  4. A fülilleszték legyártását követően, a kész termék visszaérkezik az audiológushoz. Ő ezt követően egyszerűen becsúsztatja az eredeti csövet vagy vezetéket az új fülillesztékbe.

A fülilleszték viselése általában nagyon kényelmes az eszköz személyre szabottságából fakadóan. Ugyanakkor az idő előrehaladtával a fül formája változhat, ami miatt egy új illesztékre lehet szüksége.

Mikor érdemes fülillesztéket választani?

A fülillesztéket gyakran ajánlják nagyfokú vagy súlyos halláskárosodás esetén, mivel jobban lezárják a fület, mint a dómok. Általában minél jelentősebb a halláskárosodás, annál valószínűbb, hogy fülillesztékre van szükség. A dómok jól használhatóak enyhe vagy mérsékelt halláscsökkenés esetén. Ha a páciensnek olyan halláskárosodása van, amely nagyobb erősítést (hangerőt) igényel, a fülilleszték sokkal jobban tartja ezt a hangot a hallójáratban, és a dobhártya felé irányítja. Ezáltal jobb hallást biztosít.

A döntés

Még mindig nem biztos abban, hogy dómot vagy fülillesztéket válasszon? Konzultáljon audiológusával a halláskárosodás mértékéről, és kérjen ajánlást. Ha mindkét megoldás megfelelő lehet Önnek, akkor érdemes először kipróbálnia a dómot, mivel ezek azonnal illeszthetőek. Ha a próbaidőszak után nem elégedett ezzel a megoldással, akkor kérhet füllenyomatot és áttérhet a fülillesztékre.

Bízza magát szakértő kollégáink több éves tapasztalatára, jelentkezzen most az Önhöz legközelebbi audiológiánkra, és tegyen meg mindent azért, hogy hallása a lehető legjobb maradhasson:

Hallásvizsgáló kereső