A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Mit okozhat a nyomáskülönbség a fülben és mi az a barotrauma?

Köztudott, hogy repüléskor, főleg fel-és leszálláskor bedugulhat a fülünk, vagy éppen pattogást észlelünk. Ugyanezt érezhetjük hegyi túrázáskor, drótkötélpályán emelkedve vagy búvárkodás közben vízbe merüléskor.
Mit okozhat a nyomáskülönbség a fülben és mi az a barotrauma?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Mi az a barotrauma?

A barotrauma, akkor következik be, ha a fülkürt nem tudja kiegyenlíteni a fül és a külvilág közötti nyomáskülönbséget. Ez a fájdalmas állapot bármilyen helyzetben előfordulhat, amely során nyomáskülönbség megjelenik, például a repülőgépen, búvárkodás közben vagy hegymászás során.

A barotrauma leggyakoribb formája az úgynevezett "repülőfül", amely a repülőgépen történő utazás során fordul elő. A repülőgépen a nyomás a földihez képest jelentősen csökken, ami a fülnyomás változását okozza. A leszállás során azonban az újra növekvő nyomás miatt a fülek újból fájdalmat és kellemetlen érzést okozhatnak. Kisgyereknél a fül dugultsága még gyakoribb, landoláskor és felszálláskor itassuk lassan kortyolgatva, nagyobb gyerekeknél egy cukorka szopogatása is segíthet.

Jelentkezzen most ingyenes, kötelezettség nélküli hallásszűrésre!

Vegyen részt teljeskörű és ingyenes hallásvizsgálatunkon, töltse ki rövid űrlapunkat és jelentkezzen most!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Amennyiben náthásan, megfázva repülünk és a fülünk, az orrunk tele van váladékkal a légnyomáskülönbség miatt hasogató fájdalom is kísérheti utunkat. Ilyenkor a fülkürt eltömődhetett, ezáltal az un. „zsilipelő” tevékenysége nem működik megfelelően, így a dobhártya két oldalán a nyomás nem tud kiegyenlítődni.

De mit tegyünk?

Megfázás esetén, ha nem tudjuk repülőutunkat halasztani, konzultáljunk fül-orr-gége szakorvossal és fel-és leszállás előtt sűrűn orrcsepp használata javasolt, valamint válasszon speciálisan erre a célra kialakított füldugót, amely segít a kellemetlen tünetek enyhítésében. A füldugó a nyomásváltozás hatására lassan mozogni kezd, időt hagyva a melléküregeknek és a dobhártyának az átállásra.

Azonban a barotraumát bizonyos fertőzések és elzáródások is okozhatják.

A barotrauma lehet akut vagy krónikus. Az akut esetek gyakoriak és általában ártalmatlanok. A barotrauma leggyakoribb tünetei a fül fájdalma, dugultságérzet, halláscsökkenés és szédülés. Krónikus esetben elhúzódó tünetek tapasztalhatók, amelyek további komplikációkhoz is vezethetnek. A barotrauma általában önmagában megszűnik, enyhe és közepesen-súlyos eseteknél átlagosan két hét kell a teljes gyógyuláshoz. Ilyenkor kerüljük a búvárkodást, illetve a repülést is mellőzzük. Amennyiben a barotraumát fertőzés is kíséri, vagy a fájdalom intenzív, és a tünetek nem oldódnak meg, vagy egyre súlyosbodnak, akkor minél hamarabb szakorvoshoz kell fordulni. A kezelés során az elsődleges cél a fülkürt átjárhatóságát elérni.

Egyes esetekben tubus behelyezése vagy akár korrekciós műtét is előfordul. Súlyos esetekben a műtét utáni teljes gyógyulás 6-12 hónapot is igénybe vehet.