A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Mit okozhat a nyomáskülönbség a fülben és mi az a barotrauma?

Köztudott, hogy repüléskor, főleg fel-és leszálláskor bedugulhat a fülünk, vagy éppen pattogást észlelünk. Ugyanezt érezhetjük hegyi túrázáskor, drótkötélpályán emelkedve vagy búvárkodás közben vízbe merüléskor.
Mit okozhat a nyomáskülönbség a fülben és mi az a barotrauma?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Mi az a barotrauma?

A barotrauma, akkor következik be, ha a fülkürt nem tudja kiegyenlíteni a fül és a külvilág közötti nyomáskülönbséget. Ez a fájdalmas állapot bármilyen helyzetben előfordulhat, amely során nyomáskülönbség megjelenik, például a repülőgépen, búvárkodás közben vagy hegymászás során.

A barotrauma leggyakoribb formája az úgynevezett "repülőfül", amely a repülőgépen történő utazás során fordul elő. A repülőgépen a nyomás a földihez képest jelentősen csökken, ami a fülnyomás változását okozza. A leszállás során azonban az újra növekvő nyomás miatt a fülek újból fájdalmat és kellemetlen érzést okozhatnak. Kisgyereknél a fül dugultsága még gyakoribb, landoláskor és felszálláskor itassuk lassan kortyolgatva, nagyobb gyerekeknél egy cukorka szopogatása is segíthet.

Amennyiben náthásan, megfázva repülünk és a fülünk, az orrunk tele van váladékkal a légnyomáskülönbség miatt hasogató fájdalom is kísérheti utunkat. Ilyenkor a fülkürt eltömődhetett, ezáltal az un. „zsilipelő” tevékenysége nem működik megfelelően, így a dobhártya két oldalán a nyomás nem tud kiegyenlítődni.

De mit tegyünk?

Megfázás esetén, ha nem tudjuk repülőutunkat halasztani, konzultáljunk fül-orr-gége szakorvossal és fel-és leszállás előtt sűrűn orrcsepp használata javasolt, valamint válasszon speciálisan erre a célra kialakított füldugót, amely segít a kellemetlen tünetek enyhítésében. A füldugó a nyomásváltozás hatására lassan mozogni kezd, időt hagyva a melléküregeknek és a dobhártyának az átállásra.

Azonban a barotraumát bizonyos fertőzések és elzáródások is okozhatják.

A barotrauma lehet akut vagy krónikus. Az akut esetek gyakoriak és általában ártalmatlanok. A barotrauma leggyakoribb tünetei a fül fájdalma, dugultságérzet, halláscsökkenés és szédülés. Krónikus esetben elhúzódó tünetek tapasztalhatók, amelyek további komplikációkhoz is vezethetnek. A barotrauma általában önmagában megszűnik, enyhe és közepesen-súlyos eseteknél átlagosan két hét kell a teljes gyógyuláshoz. Ilyenkor kerüljük a búvárkodást, illetve a repülést is mellőzzük. Amennyiben a barotraumát fertőzés is kíséri, vagy a fájdalom intenzív, és a tünetek nem oldódnak meg, vagy egyre súlyosbodnak, akkor minél hamarabb szakorvoshoz kell fordulni. A kezelés során az elsődleges cél a fülkürt átjárhatóságát elérni.

Egyes esetekben tubus behelyezése vagy akár korrekciós műtét is előfordul. Súlyos esetekben a műtét utáni teljes gyógyulás 6-12 hónapot is igénybe vehet.