A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Ne adja vissza a hallókészülékét csak ezek miatt!

5 ok, amiért előfordulhat, hogy egy hallássérült nehezebben szokja meg vagy egyáltalán nem hordja hallókészülékét.
Ne adja vissza a hallókészülékét csak ezek miatt!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Egy új hallókészülék megszokásához türelem kell. Több dolog is felmerülhet akár már a próbahordás közben, ami ahhoz vezethet, hogy feladja és a hallókészülék a fiókban landoljon. Ennek elkerülése érdekében 5 pontban összefoglaltuk mi segíthet, hogy egy kis türelemmel a lehető legjobb eredményt érje el a tiszta hallás érdekében:

1. Nem megfelelő hallókészülék választása

Először is kezdjük azzal, hogy mindenkinek a hallása egyedi. A halláscsökkenés, akárcsak az ujjlenyomat, szintén csak az egyénre jellemző. Ráadásul a legtöbb hallássérült embernek nagyobb kihívást jelentenek a magasabb hangok, például a beszéd meghallása, mint a mélyebb hangoké.

Jelentkezzen most ingyenes, kötelezettség nélküli hallásszűrésre!

Vegyen részt teljeskörű és ingyenes hallásvizsgálatunkon és egy limitált kiadású neszeszerrel lepjük meg! Az akció nem tart sokáig! Töltse ki rövid űrlapunkat és jelentkezzen most!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Emiatt, ha olyan eszközt választ, amely erősíti az összes hangot, mint egy sima hangerősítő, akkor a hallása tovább romlik, és valószínűleg így sem érti a beszédet. Olyan hallókészülékre van szükség, amely úgy van programozva, hogy felerősítse a megfelelő hangokat és frekvenciákat, miközben elnyomja a nem kívánt zajokat. Csak a programozható digitális hallókészülékek rendelkeznek ezzel a képességgel.

2. Úgy gondolja, hogy jól hall.

Hallássérültként az ember hajlamos azt gondolni, hogy jól hall, ugyanis a hallásprobléma - főleg a korral együtt járó hallásvesztés - általában fokozatosan alakul ki. A legtöbb ember észre sem veszi a változást, és úgy gondolja, nincs abban semmi baj, ha nem hall rendesen. Általában a környezetében lévő rokonok, barátok, munkatársak veszik észre az első jeleket. Egy hallásvizsgálat eredménye azonban eloszlathatja a kételyeket és időben kezelhetik a halláscsökkenést. Amennyiben a szakorvos hallókészülék illesztését javasolja, nem szabad sokat várni vele, mert a kezeletlen hallásromlás fokozatosan egyre nagyobb léptékben rosszabbodhat.

3. A hallókészülék pontatlan programozása vagy illesztése

Mivel mindenkinek egyedi a halláscsökkenése, a hallókészüléket kizárólag az adott személy számára egyedileg programozzák be. Ha a konfigurációk már nem megfelelőek, vagy a hallás megváltozott az évek során, előfordulhat, hogy az audiológusnak korrigálnia kell a beállításokat. Gyakran előfordul, hogy a hallássérült túl gyorsan adja fel olyankor, amikor csak a beállítások módosítására lenne szükség.

Szinte minden hallókészüléket egyedileg a fül és a hallójárat formájához alakítanak. Amennyiben kényelmetlen a készülék, akkor egyből jelezni kell az audiológusnak. Lehet, hogy időre van szüksége a szoktatáshoz, vagy esetleg új illesztékre is szükség lehet. Akárhogy is, ez ne legyen akadály a jobb hallás elérésében.

4. Nem ad elég lehetőséget a hallókészüléknek, hogy bizonyítson

Két probléma lehet:

  • az elvárások nem reálisak,
  • túl gyorsan feladja.

Amennyiben úgy gondolja, hogy a hallókészülék azonnal visszaadja a hallását és úgy hall, mint azelőtt, akkor ki kell ábrándítsuk. A hallókészülékek jelentősen javítják hallást, de időbe telik, amíg megszokja a készülék működését. Kezdetben a hallókészüléket kényelmetlennek és hangosnak érezheti. Ez normális; olyan hangokat fog hallani, amelyeket adott esetben, akár már évek óta nem hallott. De nem szabad megijedni, az agy alkalmazkodik, de nem azonnal. Körülbelül 6-8 hét kell, hogy az agy alkalmazkodjon a rég hallott hangokhoz.

Hagyjon elég időt. Azok, akik engednek maguknak elég időt az alkalmazkodásra elégedettebbek lesznek és boldogan viselik a hallókészüléket.

5. A túl zajos környezet

Az új hallókészülék viselése különösen megterhelő lehet a zsúfolt és zajos környezetben, ahol túl sok az inger. Ez több okból is előfordulhat. Először is, ha azonnal elkezdi használni az új hallókészülékét zajos környezetben – mielőtt lehetőséget adna magának, hogy otthon megszokja –, a hangzavar bántó lehet. Próbálja először csendesebb környezetben megszokni a készülék használatát, mielőtt egy hangos étteremben vagy összejövetelen tesztelné. Jellemző, hogy egyetlen negatív tapasztalat után elkönyveli használhatatlannak a készüléket. De ne feledje, az agy csak egy bizonyos idő után alkalmazkodik.

Amennyiben már van egy régebbi eszköze, lehet csak frissítenie kell hallókészülékét egy korszerűbbre. Az újabb modellek jobban kiküszöbölik a háttérzajt és javítják a beszédértést. Érdemes kihasználni a technológia előnyeit, mivel a hallókészülék gyártás területén is gyors a fejlődés üteme.