A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Vajon a halláskárosodás befolyásolja az éneklést?

A hallásvesztés hatással lehet az éneklés képességére, de ez függ a halláskárosodás mértékétől, típusától. A legtöbb embernél a hallásvesztés nem befolyásolja az éneklést, ha a halláskárosodás évek alatt, nagyon lassan alakul ki, mivel az agy automatikusan alkalmazkodik az új hallási képességhez, hogy miként hallja a saját hangját. Ugyanakkor az alacsony frekvenciákon jelentkező jelentős hallásvesztés, a hirtelen jelentkező halláscsökkenés, vagy a vezetéses típusú halláveszteség megváltoztathatja, hogy hogyan hallja a saját hangját, ezáltal az éneklést is megnehezítheti.
Vajon a halláskárosodás befolyásolja az éneklést?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Hirtelen jelentkező halláscsökkenés esetén, kérjen azonnal orvosi segítséget, mivel a gyors kezelés segíthet. Ilyenkor a hangok is általában torzulnak.

Vezetéses típusú halláscsökkenésnél a saját hangját is hangosabbnak és visszhangosnak észlelheti, mintha egy hordóban beszélne/énekelne.

A legtöbb - évek alatt kialakuló - hallásveszteség általában a magas frekvenciákat érinti. A hallástartomány minden embernél más és más, fiatalabbaknál tágabb, idősebbeknek szűkebb ez a tartomány. Az viszont, hogy ezen a tartományon belül meg tudjuk különböztetni a hangokat hangmagasság szerint a zene fogalomtárába tartozik.

Stu Nunnery zeneszerző, zongorista, aki saját halláscsökkenéséből indult ki[1]: „Vegyük például a középső C hangot a zongorabillentyűzeten. A középső C hang frekvenciája 262Hz. Hallásmérés során a legalacsonyabb frekvencia, amit mérnek 250 Hz. A legtöbb embernek ezen a frekvencián normális a hallása, mivel általában a halláscsökkenés először a magasabb frekvenciákon jelentkezik. Ha az alacsony frekvenciákon a hallása nem csökkent, akkor valószínűleg nem lesz nehézsége az énekléssel.„

Ha a hobbija vagy a szakmája miatt zenével foglalkozik, mindenképpen jelezze az audiológusnak, és kérje, hogy ezt vegye figyelembe a hallókészülék kiválasztásakor.

Ma már a minőségi digitális hallókészülékeknél több a beállítási lehetőség, beleértve a zajcsökkentést és akár több zenei programot, amelyeket az audiológus időről időre beállít a tapasztalatai és igényei függvényében. A zenei programok szélesebb frekvenciatartományt és kevesebb feldolgozást biztosítanak. Fontos, hogy rendszeresen egyeztessen audiológusával, ha úgy érzi megint igazítani szükséges.

Amennyiben komolyabban érdekli az éneklés vagy a zene, érdemes énekórákat venni, megtanulni vagy újra gyakorolni a helyes légzéstechnikát, ilyenkor nem számít a halláscsökkenés megléte.

 

[1] https://www.hearinglikeme.com/6-tips-for-musicians-with-hearing-loss/