A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Zene az Alzheimer kór ellen

Munkába járás, házimunka közben szívesen hallgatunk zenét, hogy gyorsabban, kellemesebben teljen az idő. Sőt, érzelmi állapotunk fokozására is szívesen használjuk fel a dallamok erejét. Ha vidámak vagyunk szeretnénk, hogy a zene még jobban felpörgessen, ha szomorúak, akkor a melankolikusabb zeneszámokat játsszunk le. Ilyenkor beindul az emlékezés is. Mikor hallottuk legutoljára ezt a dalt? Kivel hallgattuk együtt? Felidézi egy boldog nyaralás pillanatát, vagy egy kedves családi emléket.
Zene az Alzheimer kór ellen

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A kognitív funkciók beszűkülése és a viselkedés zavar mellett egyik fő ismérve az Alzheimer-kórnak ezeknek a boldog, életünket képező emlékeknek és biztonságérzetnek az elvesztése.

Az Amerikai Alzheimer Társaság kutatásai alapján évente több 100 000 ember válik Alzheimer kórossá, a betegség kialakulásának pontos oka mind a mai napig ismeretlen. Ám a kutatások bizonyítják, hogy a felidézést ízek, illatok, hangok segíthetik.

A zene emlékezeti asszociációkat hoz létre olyan kulcs ingereket stimulálva, ami beindítja az emlékezés folyamatát. Nyugtató hatásának köszönhetően pedig a rég elveszetett biztonságérzetet is visszanyerik a páciensek.

A zenei játékok képesek fejleszteni az emlékezés képességét. A dal felismerések, dallam felismerések és a régi ismerős dalok éneklése mozgásba lendítik a memóriát.

A Playlist for Life és a BBC közösen létrehozott egy weboldalt, amelyen összeállítottak egy emlékek előhívását segítő zenei adatbázist. Az oldalon klasszikus zenei művek, slágerek és TV műsorok zenéi is megtalálhatóak.

Lejátszási listák is összeállíthatók, amelyeknél a felhasználó neme, életkora és születési helye is megadhatók. Ezek a lejátszási listák megoszthatók, ezzel a hasonló hátterűeket gondozó hozzátartozóknak és ápolóknak segíthetnek mások. Megfigyeltél, hogy például a glasgow-i származásúak lejátszási listáján szinte mindig megtalálható a népszerű skót altatódal, az „Ally Bally Be”, amely alapján akár több szám is preferált lehet egy lejátszási listáról a hasonló demográfiai adatokkal rendelkező Alzheimer-kórban szenvedőknek.

 

 

Forrás:

http://musicmemories.bbcrewind.co.uk/

https://femina.hu/egeszseg/zene-demencia/

http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/hidverok/kollar.html