A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A hallás és a beszéd szoros kapcsolata

A hallásnak már kisgyermekkortól kezdve fontos szerepe van a környezettel való kapcsolat kialakításában és a beszédelsajátításban.
A hallás és a beszéd szoros kapcsolata

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A hallás fontossága már kisgyermekkortól:

  • A beszéd kialakulása a születéstől 4 éves korig befejeződik. Ettől lehetnek egyéni, alkati eltérések.

  • Ma már a születés után kötelező objektív hallásszűrést elvégezni (otoacusticus emissio vizsgálattal) a csecemőknél.

  • Amennyiben eltérést találnak, a csecsemőt a fül-orr-gégészeti osztályokon vagy a fül-orr-gégészeti klinikákon (Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen) látják el.

  • Nagyon fontos, hogy a beszédfejlődés kialakulásának kezdetéig a csecsemő megkapja a halláscsökkenése mértékének megfelelően legalkalmasabb ellátást.

  • Abban az esetben, ha ez nem történik meg, a kisgyermek nem tanulja meg a elsajáítatni a hangokat. A mértékétől függően a beszédfejlődés késhet, vagy hibásan alakulhat ki.

  • Árulkodó jel lehet, ha megváltozik a csecsemő 6 hónapos kora körül a gügyögése, hangutánzása, hangokra, zajokra nem reagál. Ebben az esetben halláscsökkenésre kell gyanakodni és haladéktalanul fel kell keresni egy fül-orr-gégész, audiológus gyermekorvost.

 

0-18 éves korig irányelv szabályozza a gyermekek teljes körű hallásszűrését és a kiszűrt gyermekek rehabilitációját.[1]

  • A halláscsökkenés nemcsak a beszédre, de a gyermek pszichológiai, fejlődésére is hatással van. Nem kezelt vagy nem megfelelően ellátott halláscsökkenés esetén a beszédhangokban eltérés észlelhető. A halláscsökkenés mértékétől függően a mély és magas hangrendű magán és mássalhangzók meghallásának hiánya miatt jellegzetes beszéd alakulhat ki.

  • Legtöbbször az „sz,”s”, „cs” „e”, „é”, „i”, „í” betűk hibás kiejtése észlelhető, mely a magas hangok területén lévő halláscsökkenésre utal. Ez jellemző a felnőtt korban kialakult, nem kezelt hallásromlásra is.

  • A halláscsökkenés a fenti eseteknél általában a magas hangok területén észlelhető, ezért ezeknek a hangmagasságoknak a javítása szükséges. Például a következő szavak megértése válik nehézkessé: cseresznye, vidék, kisasszony, hócipő, sárgarépa, esőerdő

  • Mély hangrendű magán- és mássalhangzók meghallásának hiányánál például: asztal, ablak, lámpa, olvasókönyv, uborka, város, szavak meghallása és kiejtése nehezített.

  • A beszédfejlődés lezáródása előtt mindenképpen szükséges a hallássérült kisgyermek ellátása, kezelése. Fül-orr-gégész, audiológus, audiológus szakasszisztens, szurdopedagógus, logopédus közös munkája révén érhető el a megfelelő rehabilitáció.

  • Serdülő vagy felnőtt korban kialakuló kezeletlen halláscsökkenés is hasonló eltéréseket okozhat a beszédben. Amennyiben felnőtt korban nem javítja hallását, a nem hallott hangok hiánya az egyén beszédében eltérést okozhatnak.
  • A nem kezelt halláscsökkenésnek nemcsak fizikai, de lelki kihatása is lehet, mivel a rosszul kiejtett szavakat a beszélgető társ nem érti meg. Ilyenkor félreértések alakulhatnak ki a beszélgetés során.

  • Fontos és lényeges a megfelelő időben elvégzett hallásjavítása korosztálytól függetlenül.

  • A megfelelő hallásjavító eszközzel a hallásgörbe alapján, a hiányzó hangzók meghallása pótolható. Számítógépes beállítást követően, hallásgörbe figyelembe vételével történik a hallókészülék. Minél később kezdődik el a hallás javítása, annál inkább rögzül ezeknek a betűknek a hiánya, ami maradandó beszédhibához vezethet.

  • Halláscsökkenésnél nagyon fontos, hogy a hallásjavítás miatt időben forduljon audiológus orvoshoz. Abban az esetben, ha a megoldás a hallókészülék viselete, célszerű kiválasztani és elfogadni a felajánlott lehetőségeket. Aki hosszabb ideig (3-6 hónap, esetleg évek) nem viseli készülékét a beszédében is változások alakulhatnak ki, mivel nem hallja megfelelően beszélgető partnerét és nem tudja ellenőrizni a saját maga által mondott sem.

  • Abban az esetben, amikor baleset, sérülés következtében veszíti el az egyén a hallásást és évekig nem hallja kifogástalanul a saját hangját, rövidesen a beszédében is eltérések mutatkozhatnak. Ezért lényeges, hogy minél hamarabb sor kerüljön a hallás javítására.
  • A hallássérültekkel való beszélgetés során elengedhetetlen, hogy mindig szemben álljunk és jól artikulálva, érthetően beszéljünk velük. Kerüljük a bonyolult, hosszú körmondatokat. Tagoltan, jól érthetően közöljük üzenetünket.
  • Amikor visszakérdez az egyén, legyünk türelmesek, ha szükséges ismételjük meg mondanivalónkat akár többször is

A hallás és a beszédértés összefüggése beszédértés vizsgálattal kimutatható. Mivel ez szubjektív vizsgálat, a figyelem a hallott szavak ismerete is része az eredménynek.

Abban az esetben, ha halláscsökkenés mellett, megfelelő hangerővel 90-100%-os beszédértés mutatható ki, akkor a beszédértés megfelelőnek mondható. A gond akkor jelentkezik, ha a hangerő emelésénél az egyén beszédértése rosszabb lesz, mint halkabb hangerőnél. Ilyenkor a beszédértés problémája a belső fülön kívül eső agykéreg területére korlátozódhat. Gyermekek esetében életkoruknak megfelelő szavakat használjunk.

Amennyiben a kisgyermek hallókészüléket, vagy cochleáris implantátumot visel a beszéd tanulása során logopédus és szurdopedagógus javaslatai alapján játékos formában, napi rendszerességgel folytasson otthoni gyakorlatokat. Ennek eredményeként a gyermek megtanulja a hangokat, majd megismeri a szavakat és a beszéde fokozatosan fejlődik.[2]

[1] http://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/2203/fajlok/0_18_eves_koru_gyermekek.pdf

[2] http://logopedia.reblog.hu/beszedfejlodes