A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Ellentmondások a hallás javításával kapcsolatban

Egyre elterjedtebbek azok az alternatív halláskárosodás elleni módszerek, amelyek azonnali javulást ígérnek. Sajnos viszont nem ennyire egyszerű a megoldás. A mostani cikkünkben ezeket a módszereket vesszük górcső alá.
Ellentmondások a hallás javításával kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

1. Olajok halláskárosodás ellen

Ebben az esetben a fülzsír olaj általi fellazítására kell gondolni. Ehhez mandulaolajat, babaolajat és paraffinolajat tartalmazó termékeket kínálnak. Ezek mind-mind olyan természetes anyagok, amelyek ugyan hasznosak az emberi test számára, ám nem a fül az elsődleges felhasználási területük.

A mandulaolajnak jótékony hatása van a bőrre, hidratálja és egy-egy masszázs során is tökéletesen alkalmazható. E mellett jót tesz a hajnak és a fejbőrnek is.

A paraffinolajat a szépségápolásban használják elsősorban. Puhítja a bőrt és táplálja a körmöket. A meleg paraffinos terápia jót tesz a kéz ízületeinek.

A babaolaj puhítja a bőrt, ezért sarokápolás, pedikűrözés során hasznos.

Mind látható mindhárom olaj valóban jót tesz, és hasznos, ám nem a hallójárat tisztításában van szerepe.

A hallásromlást számos tényező okozhatja, ennek egyik összetevője valóban lehet a fülzsír, de ennek megállapítását és kezelését bízzuk fül-orr-gégész szakemberre, mert az otthoni kezelések a hallójárat sérülését, gyulladását és a baktériumok megtelepedését okozhatják. Az olajos hallásjavítást ígérő terméknél érdemes az ár-érték arányt is figyelembe venni és átgondolni az alkalmazásukat.

 

2. „Lejárt a hallókészülékek kora! Egy magyar professzor korszakalkotó kúrája természetes módon adja vissza a hallást 28 nap alatt” [1]

Egy olyan cikkről beszélünk, amely szakkifejezések és idegen szavak használatával próbálja meggyőzni az olvasót áltudományos módon. De tisztázzuk mit is jelentenek ezek a szavak:

  • laringológia: gégészet
  • makromolekula: óriásmolekula

Ebből már rögtön láthatjuk, hogy nem valami teljesen új technológiáról beszélünk, aminek eddig se híre se hamva nem volt.

A fogalmak tisztázása után jöhet a professzor személyének felmérése. Lehet létezik, ám a Google találati listáján biztosan nem szerepel. Se önéletrajz, se tudományos publikáció nem található tőle.

Ez a cikk semmi pontos megállapítást nem tesz arról, hogy állítólagosan a hallósejtek mitől regenerálódnak.
A tudomány mai állása szerint az emberi hallósejtek sajnos nem regenerálódnak. A károsodott hallósejt érzékelése visszatérhet. Ez a károsodás mértékétől, idejétől és nem utolsó sorban az egyén korától függ és fontos tényező, mi okozta a hallósejtek sérülését.

Itt inkább egy „üzleti”, tudományosan elfogadott megállapításokat nélkülöző szöveget olvashatunk.
A hallókészülék azoknak az egyéneknek a számára nélkülözhetetlen, akiknek a halláskárosodása más módon nem javítható. Magyarországon mintegy 2,5 – 3 millió egyén él hallásromlással. A hallókészülék egyre korszerűbbek, a környezet hangjait a tudományos technika segítségével természetessé alakítják. A hallókészülékek hangjának megszokása és viselete egyénenként változó, mely sok összetevőtől függ.

Hangzatos kifejezésekkel téríti el az olvasót a hallókészüléktől:


„Pontosan ezért hoz valódi áttörés Hajdu prof. un. makro molekuláris kúrája a halláskárosodás elleni küzdelemben.”

Az, hogy a makro molekuleáris kúra mit jelent, nem magyarázza. A fentebb említett olaj keverék „hallásjavító” hatására utal, ám nem mondja ki, hogy az olajos kúra és a felfedezés ugyanaz lenne.

Az a félrevezető és mondhatni csalás a dologban, hogy a hallósejtek a koponyánkban, a sziklacsontban elhelyezkedő belső fülben található. A dobhártya a külső hallójárat felől, bármilyen idegen anyag bejutását megakadályozza, így az említett olajét is. Már csak ezért sem képzelhető el és nem valós, amit a cikk ír. Egyértelműen azokra alapoz, akinek különféle gondjai adódtak a hallásjavító készülékek viselésével, őket próbálja meggyőzni az olaj használatáról.

 

3. Halláserősítő eszközök

A halláserősítő eszközök egyszerű megoldást kínálnak a hallássérültek számára, azonnal megoldást garantálva. Fontos szem előtt tartani, hogy a hallókészülékek illesztését számos vizsgálat előzi meg, hogy a legmegfelelőbb megoldást tudják biztosítani az ügyfeleknek. Figyelembe veszik a szokásokat, milyen hangkörnyezetben mozog az illető, milyen mértékű a hallásromlás, milyen hallójárat formával rendelkezik. Gondosan állítják be a készülékeket, amelynek módosítása bármikor kérhető az audiológustól. Mérnökök, orvosok, audiológusok újabb és egyre korszerűbb technológiával tervezik és készítik a mai kor hallókészülékét, hogy minél inkább egyénre szabhatók legyenek.

Ezzel szemben a halláserősítő eszköz mindenkinek egyforma megoldást ígér, ami lehetetlen, mert mindenkinek más és más hallókészülék a megfelelő, más és más beállítással. A halláserősítő eszközök nevében is benne van, hogy csak felerősítik a hangokat, szelekció nélkül, tehát a zajok is zavaróbbá válnak.

Legyen óvatos, mert ezeket a hirdetéseket a pénz motiválja és rengeteg pontatlan megállapítást tartalmaznak. Bízzon a tudományban és halláspanaszával forduljon audiológushoz, vagy szakorvoshoz.

Mindenképpen kerülje a hirdetések és a reklámok által irreálisnak bizonyuló lehetőségeket.

 

[1] http://the-moneyspace.com/hearing/hu/