A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Fiatalok hallásproblémái

A mai tizenévesek között a halláskárosodás 30%-kal nőtt az elmúlt évtizedekben egy NBC jelentés szerint. A fiatalok zenehallgatási és életviteli szokásai hatással lehetnek és fokozhatják a későbbi életkorral jelentkező halláscsökkenés mértékét is.
Fiatalok hallásproblémái

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az életmód a fiatalok növekvő halláscsökkenésének egyik tényezője. A hangos videojátékok, a teljes hangerőig terjedő lejátszók, a koncertek, a sportesemények jelentenek zajforrást. A mozik és a surround hangzású szórakoztató eszközök rendszerei nagyfokú károsodást okozhatnak a tizenévesek hallásában.

Mi okozhatja a hallásvesztést gyerekkorban és tinédzsereknél

Gyermekkorban gyakori megbetegedések okozhatnak átmeneti halláscsökkenést. A fülkürt hurut és a középfülgyulladás esetén a fájdalom mellett halláscsökkenés is jelentkezhet. Ez a közösségben tartózkodó gyermekeknél gyakran előfordul. A gyógyulás után a halláscsökkenés még napokig, hetekig fennállhat, ez szubjektív (amikor a gyermek kora lehetővé teszi) és objektív hallásvizsgálatokkal kimutatható. Időben elkezdett kezelés esetén nyomtalanul gyógyul.

Van azonban olyan eset, amikor sűrűn visszatér a megfázás és mivel a gyermekek anatómiai tulajdonságai miatt szűk orrjárat a pangó váladék nem tud megfelelően kiürülni, a gyulladások visszatérhetnek. A megnagyobbodott orrmandula ezt az állapotot fenntarthatja és gyakori fülkürt hurutot, középfülgyulladást okozhat.

Mindenképpen orvosi kezelés szükséges ezeknek a problémáknak a megoldására, mert az elhanyagolt gyulladások miatt a későbbi életkorban maradandó hallásromlás alakulhat ki.

Tinédzsereknél a halláskárosodás leggyakoribb oka a túlzott mértékű zajkibocsátás, ez természetesen csökkenthető, valamint megelőzhető. A Journal of Pediatrics szerint a 6 és 19 év közötti gyermekek 12,5%-ának halláskárosodását a hangos zenehallgatás okozza. Különösen a fülhallgatókon keresztül nem biztonságos a zenehallgatás. A fiatalok halláscsökkenésének egyik oka az, hogy az új technológia több ezer zeneszám tárolására képes, szemben a régi technológiával, amely csak egy kazettát vagy CD-t játszott le. A több zeneszám tárolása hosszabb hallgatási időt eredményez. A régebben használt nagyobb méretű fejhallgatókkal szemben a fülhallgató közvetlenül a hallójáratba illeszkedik anélkül, hogy hangcsillapítás létrejönne. Ehhez hozzáadódik, hogy a legtöbb fülhallgató az iPod-okhoz és egyéb mp3-lejátszókhoz tartozik, alacsony vagy közepes minőségű, ezért nem képesek a mély hangokat hatékonyan továbbítani. Aki zenét hallgat, tudja azt, hogy ha nem hallja a mély hangokat, akkor emelni kell a hangerőt.

Fülhallgatók elterjedése

A fülhallgatókat a fiatalok gyakrabban használják zenehallgatásra, így a zene élményét már nem csak otthonukban tudják élvezni, hanem magukkal vihetik az utcára és a tömegközlekedési eszközökre. Ezek az apró hangszórók a hallójáraton belül helyezkednek el és a hangot közvetlenül a dobhártyára irányítják, miközben elzárják a külső hangokat. A hangtól a belsőfülig terjedő távolság csökken. A szabványos hangszóróból a fülhallgatónál a hallójáratba terjedő hangerő 9 dB-el növekedhet. A hangos zene hallgatása a fülhallgatón keresztül 8 perc alatt károsíthatja a belső fülben levő hallósejteket. A teljes hangerővel használt fülhallgatók olyan hangos hangot adhatnak ki, mint egy rock koncerten: 120-150 dB hangerőt.

A halláscsökkenés hatásai

A halláskárosodás zavarja a beszédértést, a tágasabb helyiségekben - osztályterem - nem hallják meg a fiatalok a suttogó, vagy a halkabb hangokat. A fiatal korban kialakuló halláscsökkenés csökkenti a figyelmet, ezáltal káros hatással lehet a tanulmányokra. Már a legkisebb halláskárosodás is csökkentheti a társadalmi szerepvállalást és az iskolai sikereket. Tanulmányok kimutatták, hogy a halláskárosodásban szenvedő fiatalok gyakran érzékenyebbek a szakmai döntésekben. A munkahelyi és karrierlehetőségeket is nagymértékben befolyásolhatja a halláskárosodás. Annak ellenére, hogy ezek a korlátok ténylegesen léteznek-e vagy sem, befolyásolhatják a halláskárosodásban szenvedő fiatalokat, hogy feszültté váljanak és elveszítsék az önbizalmukat, ezáltal veszélyeztethetik tanulmányi, munkahelyi lehetőségeiket. A sportban például több stresszt és frusztrációt tapasztalhatnak, mivel nem értik, hallják meg az edzők utasításait.

A társakkal való kapcsolattartás is nehezebb lehet a beszélgetésnél történő félreértések miatt.

Szerencsére vannak olyan módok, amelyek megakadályozzák a zajt okozó halláskárosodást a tizenéveseknél. Ezek közül néhány:

  • Használjon olyan kiváló minőségű fülhallgatót, amely hatékonyabban továbbítja a mély hangzást, vagy inkább fejhallgatót használjon, mely a fülkagylót zárja le és nem csak a hallójáratot.
  • Kövesse a 60/60 szabályt: kevesebb, mint 60 perc zenehallgatásnál a maximális hangerő nem haladhatja meg a 60dB-t. Az iPod-nál az ideális hangerő beállítható.
  • Amikor a környezetben mások is hallják a fülhallgatókon hallgatott zenét az már túl hangos. Ügyeljen arra, hogy szünetet tartson a zene hallgatása közben, és ne aludjon el, miközben a fülhallgatón hallgatja a zenét.
  • A koncerten, sporteseményen, zajos környezetben mindig viseljen zajvédő füldugót.

 

Vigyázzon hallására, ne hallgasson túl hangosan zenét!