A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hogyan javítja a hallókészülék az agyműködést?

Tudta, hogy valójában nem is a fülünkkel, hanem az agyunkkal hallunk? Természetesen a fülünk is hatalmas szerepet játszik a hallás mechanizmusában, de az agyunk végzi a munka jelentős részét.
Hogyan javítja a hallókészülék az agyműködést?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Aktiválja az agyát!

A fülünk fogadja a hangokat és alakítja át először mechanikus, aztán elektromos jellé, majd továbbítja azokat az agyunk felé. Itt történik meg a jel feldolgozása, amit mi már hangként érzékelünk. A hallható hang nem csak a kommunikáció szempontjából fontos, hanem elengedhetetlen ahhoz is, hogy segítsen az agyunkat aktívan és frissen tartani. A fülünkön keresztül beérkező összes hang működésbe lépteti az agyunkat, még akkor is, ha nem olyasmiről van szó, amire aktívan figyelünk. Ez magába foglalhatja a szomszédos szobában szóló TV hangját, az utcán elhaladó autókat, az építkezést a környéken és még sok minden mást.

Amennyiben nem küldünk hangokat az agyunknak, megnő a valószínűsége, hogy az agy ellustul. Ha nem kap jeleket értelmezésre, a halláshoz szükséges idegsejteket inaktíválja anélkül, hogy újakat regenerálna, ez pedig hosszú távon további következményekkel járhat.

Az agyunk végzi a legnehezebb feladatot, ezért lehet, hogy kissé fáradtabbnak érezzük magunkat, amikor új hallókészüléket viselünk. Ne aggódjon, ez az érzés elmúlik. Ez is olyan, mint az edzés, eleinte kissé nehezebb, de idővel az agyunk hozzászokik az új vagy elfeledett hangokhoz.

Még akkor is, ha nem használja a hallókészülékét személyes kommunikációra vagy szabadidős tevékenységei közben, akkor is fontos viselni, hogy az agya továbbra is feldolgozza a hangokat, és aktív maradjon.

A legújabb hallókészülékek fel tudják ismerni a beszédhangot így ahelyett, hogy pusztán feltekernék a hangerőt, képesek csak a kívánt hangokat felerősíteni. Amennyiben csak egy erősítő lenne és hangosabbá tenne minden hangot, agyunk rendkívül hamar kifáradna a rengeteg felesleges inger feldolgozása során. A modern készülékek természetesebb és kellemesebb hangzást biztosítanak számunkra, ezáltal javítva a beszédértésünket, így kevésbé fáradunk el és jobban emlékszünk a hallott mondatokra.

Egészségünk záloga a jó hallás!

A hallókészülékeket ma már úgy tervezik, hogy segítsenek minket a lehető legjobb élet minőség elérésében és az agyunkat megfelelő állapotban, frissen tartsa. Ez számottevő egészségügyi előnyökkel jár. Ahogy korábbi cikkünkben már említettük a jó hallás csökkentheti a korai demencia kialakulásának a kockázatát. Részben azért, mert a társadalmi tevékenységekben való részvétel és a másokkal való interakció kulcsfontosságú az agy egészségének megőrzéséhez.

Amikor először kezdünk el egy ilyen készüléket viselni, azt tegyük a lehető leggyakrabban, minél több helyzetben, valamint naponta növelve a használati időt. Egy idő után a hallókészülék elvesztheti az újdonság erejét, emiatt úgy dönthetünk, hogy nem tesszük be a készüléket, amikor egy napot otthon töltünk vagy egyedül vagyunk. Mielőtt azonban úgy döntünk, hogy nem hordjuk a hallókészüléket, fontos megjegyezni, hogy a szakértők azt tanácsolják, hogy a lehető leggyakrabban viseljük azokat, még akkor is, ha úgy gondoljuk nincsen rá szükségünk. Minél hosszabb ideig viseljük a készüléket, annál jobb lesz a hallásunk és az agyunknak is egyre könnyebb lesz feldolgozni a hallott hangokat.

 

Amikor hallókészüléket viselünk az összegyűjti az apró hangokat és továbbítja azokat az agyunkba. Cserébe a hangok aktívan tartják a hallóidegsejteket az agyunkban és segítenek elkerülni a hallásunk további romlását. Jelentkezzen díjmentes hallásvizsgálatra még ma és próbálja ki ingyenesen legmodernebb készülékeinket.

Jelentkezem