FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hogyan változik az életkorral a hallásunk?

A fül a szemünk mellett a legfontosabb érzékszervünk. A mindennapokban többnyire a hallásunkra támaszkodunk a beszélgetések során. Mindemellett a hallásunknak köszönhetjük, hogy halljuk a fák susogását, a madarak csiripelését, a szél zúgását és számos más olyan hangot, mely színesíti az életünket. Éppen ezért jár komoly következményekkel a halláscsökkenés a mindennapi életünk szempontjából.
Hogyan változik az életkorral a hallásunk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az életkorral összefüggő halláskárosodás a hallásban bekövetkezett olyan változás, amely a legtöbb embernél a kor előrehaladtával fokozatosan jelentkezik. Ez egy természetes folyamat és az egyik leggyakoribb állapotváltozás, amely a felnőtteket érinti. Ez a típusú halláscsökkenés általában mindkét fülben egyformán jelentkező probléma és mivel ez egy fokozatos folyamat, ezért sokszor az, aki ezzel küzd észre sem veszi, hogy romlik a hallása. A 65-75 éves korosztályba tartozó egyének közül körülbelül minden harmadik embernél figyelhető meg halláskárosodás, és a 75 évnél idősebbek csaknem fele hallásproblémával él együtt.[1]

A halláskárosodás a hétköznapokat is érinti. Ebben a helyzetben megfigyelhető, hogy az egyén nehezebben érti meg a beszédet vagy épp nem hallja a csengőt. A halláscsökkenés megnehezítheti a családdal és a barátokkal való kapcsolattartást is, ráadásul ez a nehézség elszigeteltség érzetéhez vezethet.

Miért romlik a hallásunk idősebb korban?

Számos tényező járulhat hozzá az idősebb korban bekövetkező hallásvesztéshez.

  • A zaj okozta halláskárosodást a túl hangos vagy túl sokáig tartó hangoknak való hosszú távú kitettség okozza. Ez a fajta zajterhelés károsíthatja a belső fül érzékelő szőrsejtjeit, amelyek szerepe kiemelkedő a hallás folyamatában. A szőrsejtek károsodása egy visszafordíthatatlan folyamat, mely hosszú távon halláscsökkenéshez vezethet.
  • Ugyanakkor a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség is hozzájárulhat a halláskárosodás kialakulásához.
  • A fülben lévő érzékelő sejtekre negatívan ható gyógyszerek (például egyes kemoterápiás gyógyszerek) szintén halláskárosodást eredményezhetnek.
  • Az életkorral összefüggő halláskárosodást kiválthatják a középfül rendellenességei is. Ilyen rendellenesség lehet például a dobhártya vagy a középfülben található három apró csontocska csökkent funkciója. Utóbbiak továbbítják a hanghullámokat a dobhártyától a belső fülig.

A 65 év feletti lakosság többségénél a halláscsökkenés az életkorral összefüggő hallásvesztés és a zaj okozta halláskárosodás kombinációjából adódik.

Megakadályozhatjuk az életkorral összefüggő halláskárosodást?

Jelenlegi ismereteink szerint nem lehet megakadályozni ezt a folyamatot. Ugyanakkor a fül védelme érdekében sokat tehetünk azzal, ha védjük a fület a túl erős és túl sokáig tartó hangoktól. Ezzel megelőzhetjük a zaj okozta halláskárosodást. A káros zaj lehetséges forrása lehet például:

  • a hangos zene,
  • a motoros kerti eszközök (fűnyíró, levélfújó, fűrész)
  • vagy különböző munkahelyi gépek.

A hangos zajok elkerülésével, a hangos zajnak kitett idő csökkentésével, valamint a fülvédő használatával sokat tehet azért, hogy csökkenteni tudja a zaj okozta halláskárosodást és ezzel késleltetheti az időskori halláscsökkenés kialakulását is.

Mi a teendő, ha hallásproblémát észlelünk?

A halláscsökkenés egy fokozatosan bekövetkező állapot, ezért ajánlott már a kisebb jelekre is odafigyelnie és szakértő kollégáinkat felkeresnie. Munkatársaink egy teljeskörű hallásvizsgálat során felmérik hallása aktuális állapotát és egyedi megoldást kínálnak. A hallásvesztés súlyosságától függően számos modern eszközt ajánlanak Önnek azért, hogy újra visszakaphassa a rég elvesztett hangokat. A teljeskörű hallásvizsgálat mellett érdemes beavatnia barátait és a családtagjait, ha halláscsökkenése van, ugyanis ezzel megkönnyítheti a velük történő kommunikációt. Mindemellett érdemes a beszélgetésekhez csendes környezetet választania, ahol a háttérzaj minimális.

Ne hagyja, hogy a kor előrehaladtával bekövetkező halláscsökkenés megnehezítse a mindennapjait, látogasson el hallásvizsgálóink egyikébe most.

Audiológiáinkon a teljeskörű hallásvizsgálat mellett, fül-orr-gégész szakorvosaink és audiológus kollégáink nap mint nap azért dolgoznak, hogy az Ön egyedi hallásproblémájára a lehető legjobb megoldást nyújtsák. Keresse fel az Önhöz legközelebbi hallásvizsgálónkat, ahol kollégáink már várják jelentkezését!

Kattintson a lenti „hallásvizsgáló kereső” gombra!

Hallásvizsgáló kereső

 

[1] https://www.nidcd.nih.gov/health/age-related-hearing-loss