A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Miért rosszabb éjszaka a fülzúgás és hogyan csillapítható?

Az éjjeli fülzúgást számos tényező befolyásolja, ám több praktika is alkalmazható a jelenség enyhítésére. A fülzúgás, más néven tinnitus, a fülben hallható, szaggatott vagy folyamatos hangok érzete, melyek jellemzően éjszaka erősebben jelentkeznek. Ennek hátterében több tényező áll. A csöndesebb környezetben a fülzúgás gyakran intenzívebbé válik, mivel kevesebb külső zaj vonja el a figyelmet a jelenségről.
Miért rosszabb éjszaka a fülzúgás és hogyan csillapítható?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Éjszaka a háztartási gépek működése lecsökken, és ritkábbak az utcai hanghatások is, így a figyelem könnyebben összpontosulhat a nem kívánt zúgásra. A fül sok környezeti hangot észlel, amik a nap folyamán jobban elvonják a figyelmet a fülzúgásról.

Ám a szembecsukást követően a vizuális ingerek hiánya miatt a figyelem leginkább a hallásra irányul. Így a fülzúgás érzete is intenzívebbé válik.

A fülzúgásban szenvedőknek az alvás minőségének romlása jelentős kihívást jelent. Az alvásnak számos fiziológiai és pszichológiai előnye van, amik nélkülözhetetlenek a megfelelő életvitel kialakításában. A pihenés hozzájárul a stressz szintjének csökkenéséhez, így a fülzúgás tüneteit is enyhítheti. Emellett az alvás segít normalizálni az érzelmi reakciókat és javítja a kognitív teljesítményt is. Továbbá fontos kiemelni, hogy a pihentető alvás jótékony hatással van a szervezetre. Az immunrendszer hatékonyabban meg tud küzdeni a betegségekkel, ezzel növelve az ellenállóképességet.

Ám az alváshiány nemcsak rossz hangulatot és stresszt okozhat, hanem hosszú távon akár depresszióhoz is vezethet.

Egy másik tényező, amely hozzájárulhat az éjszakai fülzúgás intenzitásához, az a cirkadián ritmus. A test belső órája hatással lehet az agyi aktivitásra és az idegi jelátvitelre, ami befolyásolhatja a fülzúgás észlelését.

Mivel csillapítható az éjszakai fülzúgás?

A fülzúgás enyhítése érdekében számos hatékony módszer áll rendelkezésre, amelyek segítségével csökkenteni lehet a kellemetlen tüneteket. Íme hét javaslat, amivel könnyebbé teheti az éjszakákat, ha tinnitusszal küzd:

  • Hangterápia: ez az eljárás olyan nyugtató hangok lejátszását foglalja magában, (eső hangja, tenger morajlása) amelyek segíthetnek elfedni a fülzúgást. Emellett a ventilátorok, párásítók és légkondicionálók által keltett fehér zaj is hatékony lehet a jelenség csökkentésében.

 

  • Alvási - és testhelyzet: Az alvási helyzet is befolyásolhatja az éjszakai fülzúgást. Bizonyos testhelyzetek, mint az oldalon vagy a háton fekvés, változtathatják a fülben észlelt hangok intenzitását és észlelhetőségét. Emellett a fej pozíciója is hatással van a tinnitus erejére. Számos szakember emiatt a fej megemelését javasolja (párnával) az alvási idő alatt. Ez a pozíció csökkentheti az orrmelléküregek dugulását és a fülcsengés észlelését is. Ugyanakkor a fül lezárása ellentétes hatást válthat ki, mivel hangosabbá és érzékelhetőbbé teszi a kellemetlen zajt.

 

  • Stressz kezelése: A stressz és az alváshiány gyakran súlyosbíthatja a fülzúgást. Próbáljon meg relaxációs technikákat alkalmazni este, például mély légzést, meditációt vagy progresszív gyakorlatokat.

 

  • Szabályozza a hálószoba hőmérsékletét: Biztosítsa, hogy hálószobája optimális hőmérsékleten legyen alvás közben, mivel a túl meleg vagy túl hideg környezet zavarhatja a pihenést és fokozhatja a fülzúgást.

 

  • Elalvás előtti rutin: Próbáljon ki egy relaxáló elalvás előtti rutint, például meleg fürdőt, könnyű olvasást vagy nyújtó gyakorlatokat, hogy segítse a test és az elme alvásra való felkészülését.

 

  • Kerülje a koffeint: Ezek az anyagok serkenthetik a fülzúgást, ezért próbálja meg elkerülni őket, különösen az esti órákban. Így 7-8 órával a lefekvés előtt célszerű kevesebbet kávét, csokoládét, teát vagy épp energiaitalt fogyasztani.

 

  • Tartózkodjon alkohol fogyasztástól és a dohányzástól: Mind az alkoholfogyasztás, mind a dohányzás ronthatja a fülzúgást, így a mellőzésük enyhíthetik a problémát.

 

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy minden eset és személy egyedi, így az éjszakai fülzúgás észlelése egyénenként változhat. Ha a fülzúgás jelentős kényelmetlenséget okoz, fontos szakemberhez fordulni, aki segíthet a kezelésben és tanácsokat adhat a tünetek enyhítésére.