A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Milyen betegségek húzódhatnak meg a fülzúgás hátterében?

A fülzúgás, másnéven tinnitus számos betegség kísérőtünete lehet, ezért sokan az érelmeszesedést vagy a vérnyomás problémát gondolják a fülzúgás lehetséges okának. Azonban előfordul, hogy az érrendszer ezen megbetegedései csak tovább erősítik a zúgás mértékét, de a háttérben egészen más ok áll. A fülzúgás előjele lehet több betegségnek is.
Milyen betegségek húzódhatnak meg a fülzúgás hátterében?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A fülzúgás okai között éppúgy megtalálhatóak a fülproblémák, a krónikus egészségügyi betegségek, mint a hallóideget vagy az agy hallóközpontját érintő sérülések, ezért a fülzúgás hátterében számos fül-orr-gégészeti és neurológiai betegség meghúzódhat:

1. Méniére-betegség

A fülzúgás korai előjele lehet a Méniére-betegségnek, ami a belsőfül-rendellenessége, amelyet a belső fül kóros folyadéknyomása okoz. A Méniére-betegség kellemetlen tünetekkel jár, ilyen az ismétlődő szédülés, amely a nap bármely szakaszában jelentkezhet, valamint a hirtelen hallásvesztés és a fülzúgás.


2. Otosclerosis

A középfülben lévő csontok merevsége, kóros csontnövekedése, elváltozása az otosclerosis betegség, amely befolyásolja a hallást, és mellette sok esetben fülzúgást is okozhat. A fülzúgás keletkezését kapcsolatba hozzák a gócok fokozódó vérellátásával. Otosclerosisnál sok esetben a fülzúgás az első panasz.

 
3. Belső fül izomgörcsei

A belső fül izomgörcsei is okozhatnak tinnitust. Az izmok megfeszülése halláscsökkenést, fülcsengést és teltségérzetet okozhat a fülben. Ez néha megmagyarázhatatlan ok nélkül történik, de súlyos neurológiai betegségek, köztük a sclerosis multiplex is okozhatja.


4. Ízületi rendellenességek

Állkapocs ízületi rendellenességek is okozhatnak fülzúgást, ennek előjele lehet, ha rendszeres fájdalom jelentkezik az állkapocsnál rágás közben vagy nyugalmi állapotban is akár. A fej mindkét oldalán a fülek előtti ízület az állkapocs ízület, ahol az alsó állcsont találkozik a koponyával. Ha az állkapocs izmai, porcai sérülést szenvednek (például baleset következtében) akkor is jelentkezhet fülzúgás.


5. Akusztikus neuroma

Amennyiben a fülcsengés vagy a hallásvesztés csak az egyik oldalon jelentkezik, akkor akusztikus neuroma, azaz hallóideg daganat is lehet a fülzúgás hátterében. Az akusztikus neuroma egy jóindulatú tumor, amely a hallóidegen alakul ki. Ez az ideg az agytól a belsőfülig fut, és szabályozza az egyensúlyérzékelést, valamint a hallást. Ez a jóindulatú tumor nem lesz áttétes, az életet nem veszélyezteti, de számos kellemetlen tünetet okoz, mint amilyen a fülzúgás.


6. Krónikus betegségek

Egyéb krónikus állapotok, mint például a cukorbetegség, a pajzsmirigy-problémák, a migrén, a vérszegénység és az autoimmun betegségek is összefüggésbe hozhatók a fülzúgással. Fontos kiemelni, hogy a tinnitus csak egy tünet, ezért számos dolog állhat a hátterében.

Egyes betegségeknél a fülzúgás lehet az első panasz. A fülcsengést bizonyos esetekben – például otosclerosis esetén – előbb észleli az egyén, míg a halláscsökkenést csak később. Ezért a hallásvizsgálatnak fontos jelentősége van a fülzúgás diagnosztikában. Töltse ki online fülzúgás tesztünket és induljon el a tinnitus mentes élet felé.

Online fülzúgás teszt