A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

4 tévhit a cochleáris implantátumokkal kapcsolatban

A cochleáris implantátum egy nagyszerű szerkezet, mely visszaadja a hallás ajándékát azoknak, akik jelentős halláskárosodásban szenvednek. Mégis számos emberben él tévhit a hallásjavító implantátumok kapcsán. Így itt az ideje, hogy tisztázzunk minden fontosabb tévhitet, mely ezzel az eszközzel kapcsolatban él.
4 tévhit a cochleáris implantátumokkal kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A cochleáris implantátum az egyik legfontosabb érzékszervünket, a hallásunkat támogatjaMégis sokaknak kevés információja van erről a szerkezetről. Összegyűjtöttük hát a 4 leggyakoribb tévhitet azért, tisztázni tudjuk őket. De mielőtt megismerné ezeket, érdemes tisztáznunk, hogy mi is az a cochleáris implantátum.

Mi az a cochleáris implantátum?

cochleáris implantátum vagy más néven hallásjavító implantátum egy olyan eszköz, mely javítja a siketek és a hallási nehézségekkel küzdő emberek hallását. A belső fülben található érzékelő szőrsejtek károsodása esetén alkalmazható. A hallásjavító implantátum két részből tevődik össze. Van egy belső egysége, mely kikerüli a sérült részt a fülben és közvetlenül elektromosan stimulálja a hallóideg végződéseket. A belső részt a fül mögötti terület bőre alá, valamint a belső fülbe ültetik az operáció során. A külső egysége pedig kívülről kapcsolódik a belső egységhez egy mágnes segítségével. A külső egységben található egy mikrofon és egy beszédprocesszor. A cochleáris implantátum beültetése minél korábban, általában 1 éves kortól javasolt, de felnőtteknél is sikeresen alkalmazható. Szeretne még többet megtudni a cochleáris implantátumokról? Látogasson el weboldalunkra, ahol bővítheti tudását a témában ---> Hallásjavító implantátum

4 tévhit, mely az emberek fejében él a cochleáris implantátummal kapcsolatban:

  1. Az implantátum beültetése után rögtön használható az eszköz

Tévhit, hogy az implantátum beültetése után azonnal használható a készülék. A készülék belső egységét a koponyacsont felületéhez rögzítik, az elektródasort pedig a belső fülbe, a csigába vezetik a műtét során. Ugyanakkor a külső egység aktiválása csak a műtétet követő 4-5. hétben történhet meg. Erre a műtéti heg gyógyulása miatt van szükség. Ezalatt a 4-5 hét alatt orvosi ellenőrzésekre, valamint varratkiszedésre kell számítania, majd ezután kapcsolják be az implantátumot. Az eszköz működése után pedig elkezdődik a hallásgondozás, ahol Önre is komoly szerep hárul.

  1. A hallásjavító implantátum visszaadja a teljes hallást

Az implantátum visszaadja a hangok élvezetét, javítja az életminőséget és a beszédértést, de az eszköz nem tudja teljesen helyreállítani a belső fülben megsérült szőrsejteket. A hagyományos hallókészülékhez hasonlóan, a cochleáris implantátum sem az éppel megegyező hallásélményt fogja nyújtani.

  1. A cochleáris implantátum beültetéséhez agyi műtétre van szükség

Az eszköz elhelyezéséhez nincs szükség agyi műtétre. Maga az implantátum a fül mögött a bőr alatt helyezkedik el, valamint a belső fülbe helyeznek el elektródákat. Így a sebész egyáltalán nem közelíti meg az agyat.

  1. Cocleáris implantátummal nem lehet úszni

Tévhit. Az eszköz bőr alatti egysége védve van a víz okozhat meghibásodásoktól. Ugyanakkor a külső egység az esetek nagy részében csak fröccsenésálló. Ezért mielőtt az eszközzel vízbe menne érdemes egy vízálló tárolóba tennie azt.

A cochleáris implantátum a hallásjavító eszközök között is kiemelkedő, hiszen biztosítani képes a mindennapi élethez szükséges hallást: hallhatja és értheti beszélgetőpartnerét, akkor is ha nem látja a száját, felismeri a beszédhangokat, így javítja az életminőséget.