A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A cochleáris implantáció sikeressége

A cochleáris implantátum, azoknak a gyermekeknek és felnőtteknek ajánlott, akiknek a belső fülében sérültek a hallósejtek, ezért nem tudják megfelelően észlelni a hallott hangot. Súlyos és nagyon súlyos idegi típusú kétoldali halláscsökkenésű gyermekeknek és felnőtteknek nyújt segítséget, akiknél a hallókészülék csak kis mértékben vagy egyáltalán nem segít.
A cochleáris implantáció sikeressége

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Negyven évvel ezelőtt a cochleáris implantáció, mint kutatási projekt volt jelen, az egyetemek és a mérnöki laboratóriumok együttműködése eredményeképpen született meg. Azóta az implantátum már nem csak egy műszaki „eszköz”.

A MED-EL hallásjavító implantátumai csúcsminőségűek, amelyeket mindennapi megoldásnak szántak, hogy megfeleljenek az egyén egyedi szükségleteinek és a legjobb hallási teljesítményt nyújtsák a gyermekek és felnőttek aktív jövőjéhez. A MED−EL cochlearis implantátumait ma már több, mint 90 országban sikeresen ültetik be világszerte prelingualis és postlingualis hallásvesztésben szenvedő gyermekeknél és felnőtteknél. Bár nem lehet pontosan megjósolni, milyen előnyei lesznek a cochleáris implantátumnak egyes esetekben, de a következő irányelvek hasznosak lehetnek:

  • Erősen ajánlott minél előbb, fiatal korban végezni a beültetést, mivel a hallás fontos a nyelvi fejlődéshez, és a kutatások alapján a korai életkorban implantátumot kapó gyermekeknél jobb kimenetel volt tapasztalható. A beültetés már néhány hónapos csecsemőnél is elvégezhető, figyelembe véve a körülményeket és a helyi gyakorlatot.
  • Korábban beszédfejlődésen és nyelvi fejlődésen átesett idősebb gyermekek és felnőttek általában jobban teljesítenek cochleáris implantátummal.

 

Fontos megjegyezni, hogy a cochleáris implantátumok nem állítják vissza a hallást olyan szintre, mint egy hallásvesztés nélküli ember, de nagyon jó eredményeket lehet elérni. A cochleáris implantátum előnyeit korlátozhatja, ha a súlyos halláskárosodás már hosszú ideje fennáll. 

 

A sikerhez vezető út számos tényezőtől függ.

Először is a szülők elvárásai fontos szerepet játszanak az implantátummal elért sikerben. Azok a gyermekek, akik nagyon fiatal korban kaptak implantátumot, korai és egyenletes fejlődést mutatnak, hatékony terápia és támogatás esetén. Legtöbbször valós elvárás az, hogy megértse a beszélt nyelvet, gyermek esetén kialakuljon a beszédkészsége, feltéve, hogy más tanulási probléma nem áll fenn.

Képesek telefonon beszélni, és bizonyos esetekben a beültetés egy éve alatt csendes környezetben is normális szintű beszédet tudnak elérni. Ez a siker meghaladja az úttörő mérnökök és klinikusok legmerészebb álmait.

Az implantáció nem csupán egy műtét, komoly rehabilitációs program követi, amelyben tanárok, szurdopedagógusok, logopédusok és rehabilitációs szakemberek vesznek részt, valamint szakemberek által írt anyagokat is kínál, így segítve felnőttet és gyermeket abban, hogy a legtöbbet hozzák ki a hallásjavító implantátumból.

Az implantációs életkor csak az egyik tényező, amely kihatással van a cochleáris implantáció beültetéséből származó előnyökre. Az ingergazdag kommunikációs környezet, az audioprocesszor hatékony beprogramozása, a motiváció, a rehabilitáció és a valós elvárások mind fontos tényezők, amelyek hozzájárulnak a teljes sikerhez.

A legtöbb cochleáris implantátum felhasználó képes használni a telefont, vannak, akik megtanulnak egy második nyelvet, és sokan élvezik a zenét, ami egy nagyon komplex hallási feladatnak számít. Fontos, hogy segítsen gyermekének kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Mivel minden gyermek más, az elért siker számos tényezőtől függ, amelyek az implantáció előtt nem jósolhatók meg. Ezért fontos, hogy az elvárások reálisak legyenek. Az audiológus, illetve a beszéd- és nyelvterapeuta segítenek reális célokat kitűzni minden fejlődési szakaszban.