A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Több zene, több boldogság – zenehallgatás cochleáris implantátummal

Egy jó zene szebbé, érdekesebbé és élvezhetőbbé teszi az életet. Zenehallgatással a jelenlegi helyzetben is sokat tehet azért, hogy boldog és vidám pillanatokkal színesítse a mindennapjait.
Több zene, több boldogság – zenehallgatás cochleáris implantátummal

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A kedvelt zene amellett, hogy kikapcsol és megnyugtat, segít rendezni a gondolatainkat és az érzelmeinket, valamint energiát is ad. A zenehallgatás élvezetéről még akkor sem kell lemondania, ha cochleáris implantátumot visel.

Mit mutatnak a legújabb kutatások?

Egy nemrég elkészült német tanulmány[1] azt vizsgálta, hogy egy zenei oktató szoftver használata hogyan és mennyire befolyásolja a cochleáris implantátum viselők zene érzékelési képességeit, beszéd teljesítményét és a zene élvezetét. A vizsgálatban résztvevők négy hetet töltöttek el úgy, hogy közben ezt a képzési program használták. A program elvégzése után a résztvevők közül szinte mindannyian készségeik jelentős növekedéséről számoltak be.

A képzési program használata után az egyszerű zenei minták megértésének képessége 35%-ról 75% -ra nőtt, az összetett zenei minták megértése pedig 20%-ról 60%-ra.

Ez azt jelenti, hogy a résztvevők nemcsak élvezték a zenehallgatást, hanem képesek voltak azonosítani a különböző zenei minták árnyalatait a képzési programban való részvétel után.

A „zenehallgatás” nem csak egyféle módon értelmezhető. Több szempontot is figyelembe lehet venni akkor, amikor valaki zenehallgatásról beszél[2]:

  • Beszélhetünk a zene észlelésről, ami azt jelenti, hogy valaki felismeri a ritmust, a hangmagasságot, a hangszínt, vagyis érzékeli a zenét.
  • A zenei élvezet azt jelenti, hogy anélkül élvezzük a zenehallgatást, hogy speciális zenei végzettségünk lenne vagy külön ismeretekre tettünk volna szert.
  • A zene értékeléséhez zenei tapasztalattal és ismeretekkel kell rendelkeznünk, hogy le tudjuk írni, hogyan hangzik például az adott zene.

Így például az, hogy a brácsát nem tudja brácsaként azonosítani, nem jelenti azt, hogy nem élvezi annak a hangját. Nem kell zenei tudással rendelkezni ahhoz, hogy azt mondhassa, hogy élvezi az adott dalt vagy a hangszert.

Több zene = több móka

Cochleáris implantátumot visel és szeretné fejleszteni a zenei készségeit?

Akkor nincs más dolga, mint hogy nagyobb figyelmet fordít a zenére. Így például:

  • Hallgasson rendszeresen zenét.
  • Nézzen zenei videókat vagy zenehallgatás közben olvassa a dalszöveget is.
  • Csatlakozzon olyan csoportokhoz, akik érdeklődnek az önnek tetsző zenei stílus iránt.
  • Tanuljon énekelni vagy hangszeren játszani.
  • Használjon zenei témájú rehabilitációs mobil alkalmazásokat

A legfontosabb, hogy maradjon aktív és legyen kitartó, ugyanis kitartásával sokat tehet azért, hogy fejlessze zenei készségeit és újra élvezze a zenéket.

 

[1] Smith, L. et al. (2014): Music Rehabilitation in Adult Cochlear Implant Recipients: MusicEAR. 13th International Conference on Cochlear Implants and Other Implantable Auditory Technologies. Munich

[2] https://blog.medel.com/engage-with-music-with-a-cochlear-implant/