A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallókészülék gondozása a nyári időszakban

Gondolná, hogy az időjárás is befolyásolja hallókészüléke működésének minőségét? Különösen a nyári időszakban, esős, párás meleg időjárás esetén. A hallókészülék alkatrészei -mikrofonok, hangszóró, programváltó gomb, hangerő szabályzó - érzékenyek a nedvességre.
Hallókészülék gondozása a nyári időszakban

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Hallókészüléke, egyéni fülillesztéke tisztítása minden nap ajánlott, függetlenül a hallókészülék típusától. Ügyeljen arra, hogy a hallókészülékét víz, pára közvetlenül ne érje. Amennyiben fokozottan izzad, naponta többször törölje át a készüléket tiszta, száraz törlőkendővel. Érdemes erre a célra 2-3 db törlőkendőt tartani a használat gyakoriságától függően.

A fülmögötti, nyílt illesztéssel viselt hallókészülék ápolása naponta ajánlott. A hallójáratba helyezhető dómot törölje át fertőtlenítő kendővel és a csövet is tisztítsa át.

A hallójáratba helyezhető készüléknél fokozottabban kell figyelnie a napi gondozásra, mivel a készülék a hallójárat falával érintkezve is nedvességet idézhet elő. A párás, nedves környezet a gombák, baktériumok, vírusok táptalaja, ezért ekkor sokkal gyorsabban alakul ki hallójárati fertőzés, gyulladás. A gomba vagy baktérium okozta fertőzés fájdalmas, elhúzódó lehet, mindenképpen szakorvosi kezelés szükséges. A hallójárat szellőzésének biztosítását a készülékben elhelyezett szellőző furat (venting) segítheti, amellett, hogy hangok is bejutnak a furaton keresztül. Teljes mértékben azonban nem tudja szárazon tartani a hallójáratot. Amennyiben a hallójárati készülék szellőző furattal rendelkezik, a furat tisztítására is fordítson fokozott figyelmet. A nem megfelelően tisztított furat a készülék hangzását is befolyásolja.

A fülmögötti készülék a bőrrel érintkezve szintén nedvességet okozhat. Az egyéni illesztékkel ellátott fülmögötti hallókészülék ápolásánál a következőkre figyeljen:

  • Fokozott nedvesség, izzadás esetén napi többszöri törléssel, tisztítással gondoskodjon a tisztításról.
  • Az egyéni illesztéket naponta távolítsa el a hallókészülékről és fertőtlenítő oldattal törölje, mossa át.
  • Ügyeljen, hogy az egyéni illeszték csöve száraz maradjon. A csőbe kerülő folyadék a hang útját akadályozza és ezért a készülékével nem fog jól hallani.
  • A víz vízcsepp formájában a csőben könnyen észrevehető, ez sűrített levegővel kifújható (sűrített levegő spray formájában vásárolható).

A nyári időszakban fokozottan ajánlott a páramentesítő tégely használata. A legalkalmasabb és a leghatásosabb az elektromos szárító tégely, mely ideális hőmérsékleten páramentesíti hallókészülékét. Ugyanakkor antibakteriális, fertőtlenítő hatásával védi készülékét a kórokozók ellen. Az elektromos szárító berendezéseinket webáruházunkban is megtekintheti.
A szárító berendezések rendszeres használatával hallókészüléke élettartamát növelheti, a meghibásodások megelőzhetők. A páramentesítőbe az elemeket, az egyéni illesztéket, a vékony csövet a dómmal is elhelyezheti.

Emellett a hallójárat rendszeres (félévente), szakorvos által végzett tisztítása is fontos része, hogy hallókészüléke jó minőségét megőrizze. Fokozott fülzsír termelődés esetén bízza hallójáratának tisztítását fül-orr-gégész szakorvosra. Ne tisztítsa otthon pálcikával, fülgyertyával.

  • Érdemes, hetente 2-3 alkalommal 1-2 csepp mandula olajjal fellazítani a fülzsírt (szemcseppentő a patikában kapható), mely általában magától távozik a hallójárat bemenetig, onnan törölköző végével kitisztítható.
  • Amennyiben szűk a hallójárata a becseppentés segíti, hogy a beszáradt fülzsírt, mely magától nem tud távozni és Ön sem tudja eltávolítani, az orvos könnyen ki tudja tisztítani.
  • Semmiképpen ne használjon zuhanyt a fül tisztítására. Mivel a hallójárat a legtöbb esetben nem egyenes, hanem kanyargós, ezért a kanyarulatokban megmarad a víz és ez is fertőzések, gyulladások táptalaja lehet.

 

Kérje és használja az ügyfélszolgálatainkon és a webáruházunkban vásárolható tisztító felszerelést.

A mindennapos, gondos hallókészülék ápolással és rendszeres- szakorvos által végzett - fültisztítással a fertőzések megelőzhetők.