A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Tippek a hallókészülék napi tisztítására és ápolására

A hallókészülékek meghibásodásának jelentős része elkerülhető lenne, egy egyszerű, napi rutintevékenység elvégzésével. A hallókészülék egy apró technikai csoda, mely rendszeres karbantartás mellett évekig társa lehet a mindennapok során. A készülék napi ápolásával és tisztításával megőrizheti az optimális hallásélményt, meghosszabbíthatja a hallókészülék élettartamát, és biztosíthatja a megfelelő higiéniát.
Tippek a hallókészülék napi tisztítására és ápolására

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: 8 perc

Miért szükséges a hallókészülék otthoni tisztítása?

A hallókészülék otthoni gondozásának elsajátítása elengedhetetlen ahhoz, hogy az idő múlása ne befolyásolja készüléke teljesítményét.

A kifinomult szerkezetű hallókészülékek a nap nagy részében érintkeznek a füllel és a fülben található fülzsírral, a különböző testnedvekkel vagy az izzadsággal, ami a készülék mikrofonjába vagy hangszórójába bejutva meghibásodásokat okozhat. Emellett a magas páratartalom és a víz is problémákat okozhat a készülék működésében. Ugyanakkor, ha mindennapi rutintevékenységeit közé beépíti a hallókészüléke tisztítását, elkerülheti ezeket a komplikációkat.

A mindennapos készülék tisztítással nemcsak az eszköz élettartamát növelheti, hanem megakadályozhatja az ártalmas baktériumok felhalmozódását, melyek fülgyulladást okozhatnak.

Fülbe helyezhető hallójárati (ITE, ITC, CIC) hallókészülékek tisztítása

A hallójárati hallókészülék tisztításához a következőket kell tennie:

  • Tisztítás előtt távolítsa el az elemet és tisztítás közben tartsa a hallókészüléket a nyílással lefelé egy asztal felett. Ezzel elkerülheti, hogy az eltávolított szennyeződés a készülék belsejébe essen.
  • Tisztítás során ügyeljen arra, hogy a készüléket ne érje folyadék, mert az könnyen a hallókészülék meghibásodásához vezethet. Szappanos vízzel ne tisztítsa a készüléket.
  • Tisztítsa meg a mikrofon kimenetet tiszta ruhával vagy puha sörtéjű kis kefével. Ez az eljárás megszünteti a fülzsír felhalmozódását.
  • Damillal óvatosan tisztítsa meg a szellőző járatokat és távolítson el minden szennyeződést, amit el tud érni.
  • Törölje át puha ruhadarabbal utoljára a készülék teljes felületét, hogy megszabaduljon a házon lerakodó szennyeződésektől.

Fülmögötti (BTE) hallókészülékek tisztítása

A fülmögötti hallókészülék tisztításához a következőket kell tennie:

  • Távolítson el minden látható szennyeződést egy tiszta ruhával.
  • Az alapos tisztításhoz válassza le a fülillesztéket a horogról. Mindkét részt törölje le tiszta ruhával.
  • Hetente egyszer végezze el az egyéni fülilleszték mélytisztítását. Az illesztékek szennyeződhetnek és idővel foltossá válhatnak, ezért különös gondosságot igényelnek. Az illesztékeket áztassa meleg vízbe, majd törölje át és hagyja egy éjszakán át száradni, mielőtt újra használná őket, ügyelve arra, hogy az illeszték teljesen száraz legyen. Szeretne még többet megtudni a hallókészülékek illesztékeiről? Olvassa el korábbi cikkünket a témában --> Miért olyan fontos az illeszték?
  • Fontos továbbá, hogy ne használjunk semmilyen vegyszert vagy alkoholt a tisztításhoz!
  • Amennyiben túl erős, szúrós szagot érez a fülillesztéken, akkor kérjen időpontot az audiológián, mert ez a fülgyulladás jele is lehet.

5 extra tipp a napi ápoláshoz:

  • Legyen otthoni tisztító készlete: A megfelelő eszközök birtokában jobb munkát végezhet készüléke otthoni tisztítása során. Kérjen audiológusától a megfelelő tisztító eszközöket vagy szerezze be webshopunkon keresztül most --> Tisztító és szárító eszközök
  • Kövesse az egészségügyi protokollt: A tisztítás megkezdése előtt mindig mosson kezet, és új vagy tiszta eszközöket használjon, így elkerülheti a fertőzéseket!
  • Tisztítsa meg a hallókészüléket a nap végén: Ha lefekvés előtt hajtja végre ezeket a bevált gyakorlatokat, akkor a készülék jól átszellőzik és az illeszték is teljesen megszárad, mielőtt újra használná.
  • Az elemekre is legyen gondja: Cserélje időben az elemeket és hagyja nyitva az elemtartót éjszakára!
  • Tárolja éjszaka készülékét, illesztékét az erre kifejlesztett szárító, fertőtlenítő eszközökben!

Professzionális ápolás

A hallókészülékek professzionális tisztítása éppolyan fontos, mint a rendszeres karbantartás és a napi ápolás. Ezért érdemes az otthoni tisztítás mellett audiológiáinkra is ellátogatnia, ahol szakembereink speciális eszközöket használva tisztítják meg hallókészülékét.

Fokozott fülzsír felhalmozódás és egyéb probléma esetén érdemes időpontot kérnie a legközelebbi hallásvizsgálónkban, ahol segítséget kaphat a készülék tisztításához.

Rendszeres otthoni ápolással és folyamatos szakszerű karbantartással hallókészüléke teljesítményét.

 

 

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező