A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Tisztíthatom otthon a hallókészülékemet?

A mindennapi használat során a hallókészülék könnyen koszolódhat, mivel folyamatosan ki van téve a környezeti hatásoknak. A por, a fülzsír, a szennyeződések és akár a nedvesség is lerakódhat rajta. Ezért fontos rendszeresen tisztítani és karbantartani a készüléket, hogy megőrizhesse annak teljesítményét és növelje élettartamát.
Tisztíthatom otthon a hallókészülékemet?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Szánjon minden nap pár percet a tisztításra. A helyes tisztítás könnyen elsajátítható, így hallókészüléke hosszú távon megbízhatóan működhet, megelőzhető a meghibásodás és a bőrirritáció. A következő tippek is segítségére lehetnek, amelyekhez válassza ki a hallókészüléke típusát.

5 TIPP FÜLMÖGÖTTI hallókészülék tisztításához:

  1. Tisztítás előtt vegye le a fülillesztéket a horogról és távolítsa el az elemet.
  2. A készülékét ne érje víz, bár a mai hallókészülékek cseppállóak, de nem vízállóak, ezért ne merítse vízbe a hallókészülékét!
  3. A hagyományos fülillesztéket hetente egyszer áztassa langyos vízbe, ez megakadályozza, hogy a fülillesztékek elszíneződjenek. Amennyiben szükséges használjon illeszték tisztító pumpát és pezsgőtablettát. Ezek segítségével könnyebben eltávolítható a fülzsír és a folyadékcseppek az illeszték csövéből is.
  4. Utána törölje át száraz ruhával, majd használja a kapott damilt a makacs szennyeződések eltávolításához.
  5. Óvatosan törölje át a hallókészüléket is egy puha ruhával vagy egy direkt erre a célra kifejlesztett fertőtlenítő kedővel. A készülékek tisztításakor kerülje a vegyszeres vagy alkoholos törlőkendőket, mert károsíthatják a készüléket!

 

5 TIPP HALLÓJÁRATI hallókészülék tisztításához:

A hallójárati készülékeknél a mikrofonbemenetek könnyen eltömődhetnek. A fülzsír eltömítheti a hangkimenetet és a szellőzőnyílást, ami torz hangot vagy elhalkulást is eredményezhet. Ha a mikrofonnyílásokat por vagy szennyeződés eltömi, az befolyásolja a készülék teljesítményét is.

  1. Ajánlott naponta tisztítani a hallójárati eszközöket. Tisztítás előtt nyissa ki az elemtartót és vegye ki az elemet. Érdemes a tisztítást asztal felett végezni, így elkerülhető, hogy az elem vagy a készülék a földre essen.
  2. Használja a hallókészülékhez kapott puha sörtéjű kefét, aminek segítségével óvatosan távolítsa el a látható szennyeződéseket a nyílásokból. A nyílások tisztításakor mindig fordítsa lefelé a hallókészüléket, hogy a maradék kihullhasson. Amennyiben szellőzőnyílás van a hallókészülékén azt is tegye átjárhatóvá a kapott damil segítésével.
  3. A hallójárati hallókészülék házát törölje át puha, tiszta ruhával vagy az erre használható törlőkendővel. Kerülje a vegyszeres vagy alkoholos törlőkendőket, mert károsíthatják a hallókészülék felületét!
  4. Ellenőrizze a fülzsírvédőt, koszolódás esetén tisztítsa meg a puha kefével, amennyiben cserélhető a filter szükség esetén cserélje ki. A filter típusának meghatározásához és a filtercsere elsajátításához segítséget nyújt az audiológus és a hallókészülékhez kapott használati útmutató.
  5. Amennyiben véletlenül víz érte a hallókészülékét először távolítsa el a felesleges vizet egy puha, száraz ruhával. Hagyja a hallókészüléket száraz helyen, nyitott elemajtóval. Levegőn szárítsa meg a hallókészüléket, amíg teljesen száraz nem lesz. A készülék szárításának legjobb módja a hallókészülék szárító készülék, ami lerövidíti a szárítási időt és fertőtleníti is a készüléket.

A rendszeres tisztítás segít megelőzni a lerakódásokat, például a por, a fülzsír és a szennyeződések eltávolításával, ami hozzájárulhat a hallókészülék higiéniai állapotának megőrzéséhez és a kellemetlen szagok elkerüléséhez. Emellett a tisztítás segíthet megelőzni a készülék eltömődését és meghibásodását. Ezért fontos, hogy rendszeresen gondoskodjon készüléke tisztaságáról.