A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hogy segítsünk implantátumot viselő gyermekünknek?

Az implantátum beültetése után kezdődik meg a rehabilitációs folyamat, amely során a gyermek megtanul hallani és beszélni. Az alábbiakban pár hasznos gondolat olvasható arról, hogyan támogathatjuk gyermekünket a folyamat közben.

Sikeres beültetést követően

A gyermek nagyjából 4-5 hét után megkapja az beszédprocesszort, amelyet a szakemberek személyre szabottan állítanak be. A beállítást követően kezdődik a rehabilitációs folyamat, amely során a gyermek megtanul hallani és beszélni az implantátum segítségével.

Fontos, hogy a szülők ugyanúgy vegyenek részt az implantáción átesett gyermek beszédkészségének javításában, mint halló gyermekek esetén. Beszéljen gyermekéhez akkor is, ha nem érti teljesen önt, így lehet a legjobban elősegíteni a beszédfejlődést. A mimika, gesztikulációk, hangsúlyozás mind-mind elősegítik a megértést. Szakértő beszédterapeuta, gyógypedagógus segítsége is elengedhetetlen a kezdeti időszakban.

Az beszédprocesszort használja a gyermek napközben a maximálisan viselhető ideig. Ez fontos a spontán tanulás szempontjából. Csakúgy, mint a halló gyermekek, az implantátumot viselők is elsajátítanak környezetük viselkedéséből miközben játszanak, hallgatják a körülöttük lévő zajokat és hangokat. A megfelelő ideig viselt beszédprocesszor a tiszta, érthető beszéd kialakulását is elősegíti.

Fontos, hogy valós elvárásokat támasszunk a gyermekünk felé. Cél a beszéd megértése és a nyelvelsajátítás. Korai időszakban beültetett implantátumok esetén ennek a tanulási folyamatnak az üteme megegyezik kortársai fejlődésével.

Implantátum segítségével telefonbeszélgetések lebonyolítása is könnyebben megy, sokan megtanulnak másik idegennyelvet is és olyan komplex hallási feladatokkal is boldogulnak, mint a zenehallgatás.

Minden gyermek más ritmusban fejlődik, ezt fontos szem előtt tartani! A sikerélmény segíti a tanulási kedvet és gyorsítja az elsajátítás folyamatát.

Kérjen bővebb tájékoztatást és forduljon szakemberhez!

Implantációs kapcsolatfelvételi űrlapKlinika kereső

Tudjon meg többet a hallásjavító implantátumokról:

A gyermekem kaphat implantátumot?

Cochleáris, középfül, csontvezetéses implantátum. Vizsgálatok segítségével kideríthető a jó megoldás gyermeke számára a halláscsökkenés típusának és életkorának megfelelően.

A korai implantáció előnyei

Minél hamarabb kerül beültetésre az implantátum, annál nagyobb az esély arra a gyermeknek, hogy kortársaival együtt tanulhasson, beszéde ugyanúgy fejlődhessen.

Az implantátum beültetés folyamata

Mielőtt sor kerül az implantációs műtétre, érdemes érdeklődni hogyan zajlik az operáció. Rövid leírásunkból tájékozódhat az implantáció fontosabb lépéseiről és időtartamáról.

Implantációs megoldások

Az implantációs eljárásnak köszönhetően már kisgyermekkortól orvosolható a hallásvesztés. Három különböző megoldás áll a páciensek rendelkezésére. Magyarországon öt helyen végeznek ilyen műtétet.

Állami támogatás

Az implantációs eljárást egészségbiztosítás által támogatott. Azok számára elérhető, akiknek más orvosi beavatkozás, műtét vagy hallókészülék már nem nyújt megoldást és az alapos orvosi kivizsgálás után az implantációs centrumban javasolják a beavatkozást.

Implantációs sikertörténetek

Nincs egyedül problémájával, ismerje meg mások történeteit, akik már éltek a hallásjavító implantátum lehetőségével.

Hírek, érdekességek a hallásjavító implantátumokról

Tájékozódjon a legfrissebb hírekről a hallókészülékekkel kapcsolatban. Ne maradjon le az újdonságokról és fontos tudnivalókról.